Νιώθεις το πρόσωπό σου να σε τραβάει και αρχίζεις να βάζεις ενυδατικές. Ένα σωρό. Και μετά από λίγο γίνεται λιπαρό. Την επόμενη μέρα μπορεί να βγάλεις και καναδυό σπυράκια. Και είναι και κάποιες άλλες φορές που σε τρώει! Τι πάει λάθος; Αν το πρόσωπό μας και η επιδερμίδα μας μπορούσε να μιλήσει όλα θα ήταν πολύ πιο εύκολα! Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι δυνατόν απευθυνθήκαμε σε εκείνον που ξέρει να συνεννοείται με την επιδερμίδα μας όσο κανείς, στον δερματολόγο! Πότε και πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν η επιδερμίδα μας είναι υγιής ή όχι;
“Είναι το μεγαλύτερο μας όργανο το δέρμα και ο καθρέφτης μας στον έξω κόσμο για αυτό του αξίζει λοιπόν λίγη προσοχή! Μας δίνει ευτυχώς πολλά προειδοποιητικά σημάδια, αρκεί να ξέρουμε να τα διαβάσουμε”, λέει η δερματολόγος Μάργκυ Καπελάρη. Να, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Χρώμα
Φυσιολογικό είναι: το ομοιόμορφο χρώμα. Αλλιώς αν δούμε κόκκινα,κίτρινα,καφέ, σημαδάκια κάτι δεν πάει καλά. Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορεί να λένε ότι δεν κοιμόμαστε πολύ ή και ότι έχουμε αλλεργίες. Αν δούμε ότι ξαφνικά γινόμαστε ερυθρές μπορεί να μην φταίει μόνο η ντροπή , αλλά μια ροδόχρους νόσος ‘ή κάποια αλλεργία σε κρέμα ,ιδίως αν συνοδεύεται από φαγούρα. Οι καφέ κηλίδες μπορεί να μιλάνε για πολλά καλοκαίρια στον ήλιο ,αλλά μπορεί να κρύβουν πρόβλημα στο θυρεοειδή ή να είναι απλές μυρμηκιές.
Συμβουλή: ο καλός ύπνος δίνει χρόνο στα κύτταρα μας να αναζωογονηθούν ,και δεν ξεχνάμε το αντιηλιακό μας στο πρόσωπο όλο το χρόνο!
2. Υφή
Φυσιολογική είναι: η ομοιόμορφη υφή. Θα πρέπει όταν το χαϊδεύουμε να είναι ομαλό και απαλό στο άγγιγμα,όπως το μωρουδίστικο δέρμα. Αν έχουμε σπυράκια, επώδυνα κόκκινα γρουμπουλάκια που φουντώνουν συνήθως στην περίοδο τότε έχουμε ακμή και ας έχουμε περάσει την εφηβεία! Αν νοιώθουμε το δέρμα ανάγλυφο και έχουμε μαυράκια σε μύτη και πηγούνι, τότε πια έχουν φράξει οι πόροι με σμήγμα και δεν περνάει τίποτα! Καλό είναι να κάνουμε καθαρισμό σε αισθητικό ή αν έχουμε σπυράκια σε δερματολόγο.
Συμβουλή: σπίτι μας να χρησιμοποιήσουμε σαπουνάκι ή λοσιόν καθαρισμού με οξέα φρούτων ώστε λίγο λίγο να ξεμπλοκαριστούν οι πόροι. Με ότι τρεφόμαστε φαίνεται στο πρόσωπο, τα γλυκά κάνουν τα σπυράκια να φουντώνουν ,το ίδιο όπως το στρες.
3. Επίπεδα ενυδάτωσης
Φυσιολογικό είναι: το μαλακό και ενυδατωμένο δέρμα. Το βλέπουμε το χειμώνα με τον κρύο αέρα πως αφυδατώνεται και μας τραβάει,ξεραίνεται, μέχρι και “λεπάκια” μπορεί να βγάλει. Το ίδιο μπορούμε να του κάνουμε αν το πλένουμε συχνά με λάθος καθαριστικά και μετά θέλουμε να το ακούμε να… τρίζει!Δεν είναι πιάτο ,και ακόμα και το λιπαρό δέρμα αφυδατώνεται. Διάλεξε την έξυπνη ενυδατική που σου ταιριάζει,ας έχει μέσα υαλουρονικό οξύ για παράδειγμα.
Συμβουλή: όσο νερό και αν πιούμε πάει στα εσωτερικά μας όργανα για να ξεπλυθούν και όχι στο δέρμα. Κρατάμε την επιδερμίδα γερή για να κρατήσει αυτή την υγρασία μέσα της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
4. Περίεργη αίσθηση!
Φυσιολογικό είναι: να μην αισθανόμαστε τίποτα περίεργο. το υγιές δέρμα απλά υπάρχει ,αν είναι θαμπό,αν αισθανόμαστε τσιμπήματα,καψίματα,τραβάει, ξεφλουδίζει, είναι ανώμαλο τότε σίγουρα κάτι τρέχει. Συνήθως φταίει κάτι καινούριο που βάλαμε πάνω του,αν όχι μπορεί να φταίει κάτι από το περιβάλλον π.χ ο ήλιος, η ζέστη, η σκόνη , το κρύο. Όμως μπορεί να φανούν στο δέρμα και σημάδια από αρρώστιες όπως διαβήτης, υψηλή χοληστερίνη,έλλειψη βιταμινών, υπερβιταμίνωση. Δεν χρειάζεται πανικός ,μια επίσκεψη στο δερματολόγο μας βάζει σε σειρά.
Συμβουλή: ακούω το δέρμα μου να μιλάει γιατί καμιά φορά μας φωνάζει για κάτι που βγαίνει από μέσα μας .
Εσύ έχεις παρατηρήσει κάτι περίεργο στην επιδερμίδα σου τελευταία και αν ναι, τι;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ