Συχνά, φίλες και γνωστές μου ζητούν να τους προτείνω κάποιο προϊόν περιποίησης. Η απάντηση είναι πάντα ίδια: Το καλύτερο για εμένα μπορεί να είναι το χειρότερο για εσένα. Κάθε επιδερμίδα έχει τις δικές της ξεχωριστές ανάγκες και κάθε σύνθεση λειτουργεί διαφορετικά ανάλογα με τον τύπο της.
Κι αν δε, το δέρμα είναι ευαίσθητο τα πράγματα δυσκολεύουν λιγάκι μιας και η εύρεση προϊόντων που λειτουργούν σωστά. Οι περισσότερες γυναίκες με τον συγκεκριμένο τύπο στρέφονται σε «υποαλλεργικά» προϊόντα με την ελπίδα να βρουν κάτι που είναι απαλό και δεν προκαλεί ερεθισμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υπάρχει όμως πάντα μία απορία: Τι σημαίνει πραγματικά ο όρος υποαλλεργικό; Οι experts εξηγούν.
Ο όρος υποαλλεργικό σημαίνει ότι ένα προϊόν έχει σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πρόκλησης αλλεργικών αντιδράσεων. Ωστόσο, δεν εγγυάται ότι το προϊόν είναι εντελώς απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα. Ενώ ο όρος υποαλλεργικό θα πρέπει να σημαίνει ότι το προϊόν δεν περιέχει συστατικά που συνήθως προκαλούν δερματικές αλλεργίες (όπως αρώματα, quaternium-15 και μεθυλισοθειαζολινόνη) ο όρος δεν ρυθμίζεται από τον FDA, ο οποίος δίνει στις εταιρείες ελευθερία να αποφασίζουν ποια προϊόντα θέλουν να αποκαλούν υποαλλεργικά. Με απλά λόγια, δεν υπάρχουν ομοσπονδιακά πρότυπα που να διέπουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο υποαλλεργικό, επομένως είναι γενικά κάτι που πρέπει να προσέχουμε. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να διαβάζεις με προσοχή τη σύνθεση που αναγράφεται πάντα στη συσκευασία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι είσαι αλλεργική σε κάποιο προϊόν
Εάν είσαι αλλεργική σε ένα προϊόν περιποίησης δέρματος, το πιθανότερο είναι να εμφανίσεις ερυθρότητα, κνησμό ή ακόμη και πρήξιμο μετά τη χρήση. Ορισμένα συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να εμφανιστούν αμέσως, ενδεχομένως μέσα σε λίγα λεπτά, κάποια άλλα μπορεί να μην εμφανιστούν ώρες ή και μέρες μετά. Μερικές φορές, οι αλλεργίες αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου – που σημαίνει ότι θα μπορούσες να γίνεις αλλεργική σε ένα προϊόν με το οποίο δεν είχες τα προηγούμενα χρόνια ή μήνες προβλήματα.
Επίσης η αντίδραση μπορεί να είναι διαφορετική σε πρόσωπο, σώμα ή μαλλιά. Για παράδειγμα, όσον αφορά στα σαμπουάν μπορεί να μην παρουσιαστεί κάποιο σύμπτωμα στο τριχωτό της κεφαλής αλλά να εμφανιστούν εξανθήματα στα βλέφαρα ή το πρόσωπο, το λαιμό και το πάνω μέρος του στήθους ή της πλάτης. Καλό είναι λοιπόν να απλώσεις μικρή ποσότητα του προϊόντος στο εσωτερικό χέρι σας κάθε μέρα για 2-4 εβδομάδες. Εάν εμφανιστεί κάποιο εξάνθημα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είσαι αλλεργική στο συγκεκριμένο προϊόν. Σε κάθε περίπτωση το σωστό είναι να συζητήσεις με τον δερματολόγο σου.
Τι πρέπει να προσέχεις πάντα
Κοιτάς προσεχτικά τις ετικέτες στις συσκευασίες που υποδεικνύουν ότι το προϊόν είναι απαλλαγμένο από γνωστά αλλεργιογόνα όπως αρώματα, βαφές ή συντηρητικά. Αποφεύγεις τα φυτικά προϊόντα με αιθέρια έλαια μιας και περιέχουν κοινούς ευαισθητοποιητές όπως το υδροϋπεροξείδιο της λιναλοόλης, το οποίο είναι μια κύρια αιτία δερματικών αλλεργιών.
Photos: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ