Εκεί περίπου στο Νοέμβριο τα περιοδικά και τα beauty sites γεμίζουν με συμβουλές για να προστατέψεις την επιδερμίδα σου ΟΤΑΝ ΘΑΑΑΑ έρθει το κρύο. Κι εδώ φυσικά, σε προειδοποιήσαμε πολλές φορές για το τι πρέπει να κάνεις. Αλλά, αλήθεια: εσύ όταν έρχεται Φθινόπωρο ή ακόμη χειρότερα, Χειμώνας αγοράζεις άλλη ενυδατική σώματος από αυτή που είχες το καλοκαίρι; Το ξέρουμε όλες: η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Αλλά τι γίνεται όταν δεν κάναμε τίποτα για να προλάβουμε το κρύο και φτάνουμε με 0 βαθμούς να βλέπουμε τα πόδια μας ξερά να μας φαγουρίζουν από το κρύο, τις παρανυχίδες μας τόσο σκληρές (επίσης, συμβαίνει από το κρύο), τα νύχια μας να σπάνε, και τα μαλλιά μας να έχουν νιφάδες χιονιού (οι οποίες δεν βγαίνουν από τον ουρανό αλλά από το κεφάλι μας;).
Παρακάτω θα βρεις συμβουλές που κάνουν πραγματικά δουλειά για τα παιδιά που δεν… μαγείρεψαν πριν πεινάσουν, από την δερματολόγο- αισθητική ιατρό των stars, Μάργκυ Καπελάρη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιατί σκάει το δέρμα μας στο κρύο;
Το κρύο καταστρέφει την πανοπλία του δέρματός μας. Δηλαδή, καταστρέφει τα φυσικά λιπίδια που έχει το δέρμα για να κρατάει την ελαστικότητά του και να κρατάει τα κερατινοκύτταρα ενωμένα, να μην σπάνε. Αλλά όταν εμείς κάνουμε πολύωρα μπάνια ή το νερό με το οποίο πλενόμαστε έχει πολλά άλατα, το δέρμα μας καταστρέφεται. Κι ένα κατεστραμμένο δέρμα αισθάνεται πιο έντονα το κρύο, τυχόν τραυματισμοί αργούν να κλείσουν, αισθανόμαστε αυτή την πολύ έντονη φαγούρα του σκασμένου δέρματος και μπορεί να ξεκινήσουν αλλεργίες.
Τι κάνουμε όταν έχουμε έντονη φαγούρα και το δέρμα μας έχει σκάσει!
Δεν γεμίζουμε την μπανιέρα τις μέρες που έχουμε τόσο κρύο. Δηλαδή, αποφεύγουμε να κάνουμε αυτά που κάναμε με τα άλατα και φυσικά οποιοδήποτε peeling. Όμως, αν κάποιος θέλει να γεμίσει την μπανιέρα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ειδικά λάδια όπως έχει η Aveeno που είναι για την θεραπεία στο σπίτι για δέρματα με ατοπίες. Αν, λοιπόν, έχεις έντονη φαγούρα στο σκασμένο σου δέρμα και μπορεί ακόμη και να ματώνει, γέμισε την μπανιέρα σου με χλιαρό νερό, διάλυσε μέσα λάδι και βυθίσου για ελάχιστο χρόνο (1-2 λεπτά). Όταν βγεις σκούπισε το δέρμα σου ταμποναριστά και βάλε την κρέμα σου.
Τι είναι τα Polyvalent και τι τα Syndet προϊόντα για το κρύο;
Ο χρυσός κανόνας είναι να κάνουμε γρήγορα ντουσάκια και να χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό (ούτε πολύ κρύο, ούτε πολύ ζεστό). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υποαλλεργικά σαπούνια με ένα ουδέτερο PH γύρω στο 5.5. Πρόκειται για μη αλκαλικά σαπούνια που έχουν μέσα ενυδατικούς παράγοντες όπως πανθενόλη, βιταμίνη Ε, νικοτιναμίδιο τα οποία ενυδατώνουν το δέρμα την ώρα που πλενόμαστε.
Αν έχεις πολύ ξηρό δέρμα επένδυσε σε ένα προϊόν σε μορφή λαδιού που σαπουνοποιείται στην επαφή του με το νερό. Σε αυτή την περίπτωση, πήγαινε στο κοντινότερο φαρμακείο και ζήτησε ένα Polyvalent.
Αν η επιδερμίδα σου είναι κάπου ενδιάμεσα στο πολύ ξηρό και το κανονικό, επένδυσε σε ένα προϊόν σε μορφή Syndet (ζήτησέ το έτσι από το φαρμακείο).
Σε κάθε περίπτωση, πάντος, απόφυγε τις λούφες και προτίμησε τα μαλακά σφουγγάρια ή ακόμη καλύτερα τα χέρια σου.
Cold creams για μετά το ντους! Τι είναι και τι κάνεις ακριβώς!
Μετά το ντους ταμπονάρουμε το δέρμα με την πετσέτα. Προσοχή: δεν τρίβουμε την πετσέτα πάνω στο δέρμα μας αλλά σκουπίζουμε απαλά όπως θα κάναμε με ένα δέρμα μωρού. Έπειτα, απλώνουμε την κρέμα απευθείας σε νωπό δέρμα. Η κρέμα μπορεί να έχει υαλουρονικό, shea butter, βιταμίνη Ε, δηλαδή συστατικά κρεμών που μιμούνται τους φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες που έχει το δέρμα. Δηλαδή, ότι φυσικά εξαντλείται αυτές τις μέρες λόγω του χιονιά εμείς το δίνουμε με τις κρέμες. Οι κρέμες οι οποίες είναι πολύ πλούσιες σε ενυδατικά στοιχεία λέγονται cold creams. Και μια τέτοια κρέμα σώματος πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσεις αυτές τις μέρες!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σκασμένα χέρια και πόδια: βάλε αμπούλες βιταμίνης Ε!
Αν έχεις σκασμένα χέρια και πόδια αγόρασε από το φαρμακείο αμπούλες βιταμίνης Ε και άπλωσέ τις κάθε βράδυ στα χέρια και τα πόδια σου. Τύλιξε με σελοφάν. Έτσι, θα αυξήσεις την διαπερατότητα της κρέμας.
Γιατί δεν πρέπει να βάλεις κάλτσα: η κάλτσα απορροφάει την κρέμα που θα βάλεις στα χέρια σου οπότε ουσιαστικά δεν θα κάνεις δουλειά.
Bonus info: αν έχεις πολύ σκασμένα χέρια πήγαινε στο φαρμακείο και ζήτησε μια κρέμα που να περιέχει ουρία 10%. Το τελευταίο συστατικό είναι ιδανικό για τα σκασίματα.
Το πρόσωπό μου/ τα μαλλιά μου βγάζουν λευκές νιφάδες.
Στο κρύο πολλά δέρματα εμφανίζουν αυτές τις λευκές νιφάδες. Η συγκεκριμένη πάθηση λέγεται σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Πρόκειται για έναν φυσιολογικό μύκητα που υπάρχει στο πρόσωπο, στο στήθος ή στα μαλλιά είναι ξαδερφάκι αυτού που μας κάνει πυτιρίδα και τις μέρες που έχει συννεφιά ή έχουμε πολύ στρες αυτός ο μύκητας φουντώνει. Το αποτέλεσμα είναι η νιφάδα. Αν έχεις εντοπίσει αυτές τις νιφάδες σε μικρή ποσότητα χρησιμοποίησε ένα συνδυασμό προϊόντων: μια κρέμα για να διώχνει το μύκητα με βασικό συστατικό την πιροκτόνη, μια κρέμα καταπραϋντική με λιποαμινοξέα και ένα προϊόν με ιαματικούς παράγοντες όπως το ιαματικό νερό της La Roche Posay. Μια πολύ καλή κρέμα γι’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η Kerium DS La Roche Posay.
Προσοχή: αν βλέπεις έντονες αυτές τις νιφάδες, επισκέψου τον δερματολόγο σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ