Site icon TLIFE

Τελικά, από όλα αυτά τα αντηλιακά που κυκλοφορούν ποιο είναι το σωστό για μένα; Ο δερματολόγος απαντά (μέρος Α)!

Είναι αυτή η εποχή που το αντηλιακό είναι η αγορά που κάνουμε όλοι/όλες. Και συνήθως την κάνουμε ως εξής: απλώς απλώνουμε το χέρι και πιάνουμε ένα αντηλιακό. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε και με κλειστά μάτια ή το πολύ, πολύ να ασχοληθούμε με την υφή του. Να είναι λάδι, spray κλπ. Α! Και με το SPF του, ίσως, που στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε ούτε τι σημαίνει ούτε τι κάνει (αλήθεια, υπάρχει έστω και μια εκεί έξω που προτού προχωρήσει στις παρακάτω γραμμές να γνωρίζει τι σημαίνουν τα αρχικά SPF;).

Οι ερωτήσεις που μαζεύονται, λοιπόν, για τα αντηλιακά είναι άπειρες αλλά δεν τις κάνει κανείς. Λοιπόν, φέτος αποφάσισα να τις κάνω εγώ για σένα. Μια κλήση μετά στον Στέλιο Αγγελίδη, δερματολόγο πολλών διάσημων γυναικών των οποίων την επιδερμίδα θαυμάζεις, και είχα όλες τις απαντήσεις. Τι σημαίνει UVA, UVB ακτινοβολία, τι είναι το SPF και τελικά ποιο αντηλιακό μου ταιριάζει;

PS: συνέχισε να διαβάζεις! Αυτό το άρθρο είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα που θα διαβάσεις και που έγραψα ποτέ!

Ας ξεκινήσουμε θετικά: πότε ο ήλιος κάνει καλό!

Ζούμε στην πιο ηλιόλουστη χώρα του κόσμου και λατρεύουμε τον ήλιο. Αλλά τα τελευταία χρόνια είναι σαν να τον έχουμε… βάλει στην γωνία. Λοιπόν, αυτό το άρθρο γράφεται και προς υπεράσπιση του αλλά και γιατί η αφοριστική στάση δεν μας ταιριάζει. Πότε, λοιπόν, ο ήλιος κάνει καλό; “Η υπεριώδης ακτινοβολία έχει και ευεργετικές επιδράσεις. Πρώτον διεγείρει τους αμυντικούς μηχανισμούς κατά των ηλιακών εγκαυμάτων, παχαίνει την επιδερμίδα και ειδικότερα την κεράτινη στοιβάδα και συνθέτει τη μελανίνη. Επίσης, οι UVB ακτίνες κινητοποιούν την παραγωγή της βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για την προσήλωση του ασβεστίου στα οστά, επιτρέπει στα κύτταρα της επιδερμίδας να διαφοροποιούνται με φυσιολογικό τρόπο κι έτσι να έχουμε καλύτερη δερματική λειτουργία”, επισημαίνει ο γιατρός.

Βγες στον ήλιο για δέκα λεπτά κάθε πρωί χωρίς αντηλιακή! Εχμ, λάθος!

“Δεν έχει πει κανένας ότι η ηλιακή ακτινοβολία απορροφάται μόνο από το πρόσωπο. Απορροφάται και από τα χέρια! Τα χέρια είναι εκτεθειμένα συνέχεια. Ένα άτομο που κυκλοφορεί με γυμνά τα χέρια του, χωρίς αντηλιακό (γιατί δεν βάζουμε αντηλιακό συνέχεια) απορροφά ηλιακή καθ’όλη την χρονιά”, μου λέει ο Στέλιος Αγγελίδης όταν τον ρωτάω γι’αυτό που ακούγεται πολύ συχνά τελευταία από τους παθολόγους προκειμένου να “ρουφήξουμε” κάμποση βιταμίνη D!

UVA και UVB: Τι είναι και τι σημαίνουν!

Ακτίνες UVA και UVB: δύο λέξεις που ακούμε συχνά τελευταία. Αλλά η συχνότητα με την οποία την ακούμε είναι αντιστρόφως ανάλογη του αριθμού των ανθρώπων που γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνουν! Ο δερματολόγος μας λέει: Η UVA είναι υπεύθυνη για την γήρανση του δέρματος και λέγεται UV Aging, εξαιτίας του σχηματισμού των ελέυθερων ριζών. Η UVA ευθύνεται το ίδιο με την UVB για την εμφάνιση των δερματικών καρκίνων. Η UVB, από την άλλη, είναι υπεύθυνη για το ηλιακό έγκαυμα και λέγεται UV Burn. Οι UVB ακτίνες δρουν κυρίως στην επιδερμίδα που απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος, άρα ασκούν την επίδρασή τους στην επιφάνεια του δέρματος αποκλειστικά και είναι υπεύθυνες για το ηλιακό έγκαυμα.Το μαύρισμα τίθεται σε κίνηση με την έκθεση στις UVB ακτινοβολίες. Οι UVA προκαλούν παροδική υπέρχρωση του δέρματος άρα το πραγματικό μαύρισμα είναι μια εβδομάδα μετά την έκθεση στον ήλιο! Τα μελανινοκύτταρα που πολλαπλασιάζονται συνθέτουν περισσότερη μελανίνη και τα διανέμουν στα κερατινοκύτταρα που είναι πιο επιφανειακά”. Κράτησε, λοιπόν, τα εξής δύο στοιχεία: η UVA σε γερνάει, η UVB σε καίει!

Είμαι αρκετά μαυρισμένη για να βάλω αντηλιακό. Εχμ, λάθος no2!

Κάτι ακόμη που ακούμε πολύ συχνά σε σχέση με τον ήλιο και την έκθεσή μας σε αυτόν, είναι ότι από την στιγμή που μαυρίσουμε δεν έχουμε ανάγκη να βάλουμε αντηλιακό. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, είναι ένα τεράστιο λάθος που κάνουμε και ο γιατρός εξηγεί το γιατί: Το μαύρισμα δεν προστατεύει από την φωτογήρανση, ενώ η αθροιστική δράση του ηλίου προκαλεί τους καρκίνους του δέρματος ύστερα από χρόνια υπερβολική έκθεση”. Άρα, όσο εσύ βγαίνεις στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, ακόμη και μαυρισμένη, αυξάνεις τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Από την άλλη, “όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στον ήλιο τόσο η φωτοπροστασία που παρέχει το αντηλιακό ελαττώνεται”, λέει ο Στέλιος Αγγελίδης. Πολύ απλά, είναι σαν να παίρνεις αντιβίωση για μεγάλο διάστημα και ο οργανισμός σου να έχει συνηθίσει και να μην σου κάνει τίποτα τελικά.

Οι οδηγίες των αντηλιακών είναι μισές και να γιατί!

Πάντα υπάρχουν οδηγίες αναγραφόμενες πάνω στα αντηλιακά οι οποίες αφορούν τον τρόπο χρήσης τους. Αυτές τις οδηγίες, ωστόσο, δεν είναι να τις ακολουθείς πιστά και να ο λόγος! “Ο ρυθμός εφαρμογών και η ποσότητα προϊόντος που χρησιμοποιείται στις πραγματικές συνθήκες είναι διαφορετικές από αυτές των εργαστηρίων. Και οι έρευνες που έχουν γίνει αφορούν μόνο τις εργαστηριακές συνθήκες! Στην πραγματική ζωή αυτό εξαρτάται από την δραστηριότητα του καθενός. Αν μια κοπέλα ιδρώνει, έχει νοτίσει το δέρμα της, χρειάζεται να ταμπονάρει το δέρμα της και να ανανεώσει το αντηλιακό. Στην παραλία αν έχεις βάλει πριν πέντε λεπτά αντηλιακό, κάνεις βουτιά, θα πρέπει υποχρεωτικά να βγεις, να πλύνεις το πρόσωπό σου με γλυκό νερό, να το ταμπονάρεις και να ξαναβάλεις αντηλιακό. Και γιατί να πλύνεις το πρόσωπό σου; Το αλάτι που έχει η θάλασσα είναι μεγαλομοριακές ουσίες. Όπως έχεις διαπιστώσει, μετά από λίγο σκουπίζεις το πρόσωπό σου και φεύγει το αλάτι. Οι μεγαλομοριακές ουσίες αυτές εμποδίζουν να απορροφηθεί σωστά το αντηλιακό. Οπότε, μετά από λίγο εσύ θα τρίψεις το πρόσωπό σου, θα φύγει το αλάτι, μαζί με αυτό θα φύγει και το αντηλιακό που έχεις βάλει από πάνω και άρα θα μείνεις κατά τόπους απορστάτευτη! Επίσης, δεν απλώνεις το αντηλιακό ποτέ σε βρεγμένο δέρμα κι ας αναγράφει το αντηλιακό σου ότι έχει αδιάβροχη υφή. Ο λόγος; Γιατί αραιώνονται τα φίλτρα! Όλες οι κρέμες είναι έλαιο και νερό συν τα αντηλιακά φίλτρα. Μέσω του νερού αυτού, λοιπόν, αυξάνεται η ποσότητα του νερού κι έτσι αραιώνεται η σύσταση της ίδιας της κρέμας και η σταθερότητά της.

Τι πρέπει να έχει το ιδανικό αντηλιακό

Ζούμε στο 2018 που η κοσμετολογία και η τεχνολογία των καλλυντικών έχει κάνει τεράστια βήματα. Άρα, το να ζητάμε από το αντηλιακό μας απλώς να μας προστατεύει από τον ήλιο είναι πολύ λίγο. Τι πρέπει, λοιπόν, να έχει το ιδανικό αντηλιακό; “Το ιδανικό αντηλιακό οφείλει να προλαμβάνει την εμφάνιση κακοηθειών του δέρματος και να εμποδίζει την εξέλιξη παθήσεων που επιδεινώνονται ή προκαλούνται από τον ήλιο. Από την άλλη, οι απαιτήσεις που πρέπει να έχουμε εμείς από ένα αντηλιακό είναι η προστασία τόσο από την UVA όσο κι από την UVB ακτινοβολία και να αναγράφεται το ποσοστό και για τις δύο. Όλα τα αντηλιακά έχουν 100% προστασία για την UVB και το ποσοστό για την UVA έχει φτάσει 98-99% (μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί ποτέ το 100%). Παλιότερα, γράφανε UVB 100% και για την UVA δεν έγραφαν ποσοστό. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ένωση τα τελευταία χρόνια πρέπει το προϊόν να αναγράφει και το ποσοστό προστασίας και από την UVA! Επίσης, το προϊόν πρέπει να είναι μη αλλεργιογόνο και μη ευαισθητοποιό, να μην έχει δηλαδή κάποιες ουσίες, λάδια ή οτιδήποτε που να κάνουν φωτοδερματίτιδες”.

Τι είναι SPF; Τι ρόλο παίζει η υφή των καλλυντικών και ποια είναι η σωστή που πρέπει να επιλέξω ανάλογα με τον τύπο μου; Ο απόλυτος οδηγός για τα αντηλιακά συνεχίζεται αύριο! Ήδη έμαθες αρκετά. Stay tuned!

© 2025 tlife.gr