Πρόσφατα μαζευτήκαμε στο σπίτι καναδυό φίλοι* εκ των οποίων ένας φαρμακοποιός (ο πιο πολυάσχολος των ημερών) και φυσικά το βασικό θέμα συζήτησης είναι αν έχει αντισηπτικά χεριών να μας φέρει. “‘Οχι, αλλά μπορώ να φτιάξω” ήταν η απάντησή του. “Πες μας πώς να τα φτιάξουμε μόνοι μας”, ήταν η απάντησή μας.
Λοιπόν, αν τα αντισηπτικά χεριών δεν ήταν sold out αυτές τις μέρες προφανώς κανείς δεν θα είχε όρεξη για ένα τέτοιο DIY, αλλά να που οι συνθήκες είναι αυτές που είναι και όλοι αναζητούμε συνταγές με βότκες και αλόη για να φτιάξουμε αυτό που δεν υπάρχει εκεί έξω. Η ερώτηση, όμως, είναι: μπορούμε; Και αν μπορούμε, αυτά τα αντισηπτικά κάνουν δουλειά;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρώτησα τρεις διαφορετικούς ανθρώπους: τον φαρμακοποιό φίλο μου, την δερματολόγο μου και την αγαπημένη μου face yoga expert η οποία κατά καιρούς μου έχει δείξει πολλές DIY συνταγές για face mist κλπ. για να πάρω την κάθετη απάντηση και από τους τρεις ότι δεν γίνεται.
Σύμφωνα με τον φαρμακοποιό- φίλο μου (η συζήτηση ήταν χαλαρή, φιλική οπότε συγχωρήστε με που δεν μεταφέρω τα ακριβή του λόγια), αυτή την δικαιοδοσία έχουν οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί οι οποίοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα “φαρμακευτικά” υλικά από τα οποία γίνεται ένα αντισηπτικό χεριών. Γιατί, δεν θέλω να σε στενοχωρήσω, αλλά ένα αντισηπτικό δεν μπορείς να το κάνεις από βότκα.
Η δερματολόγος, Φωτεινή Μπαγεώργου, επιβεβαίωσε την άποψή του με έναν διαφορετικό τρόπο: “Εγώ είμαι της δυτικής ιατρικής και όλα αυτά τα DIY δεν μου αρέσουν καθόλου. Μπορούμε να βρούμε αντισηπτικά στην αγορά ακόμη, ωστόσο ο καλύτερος τρόπος είναι να πλένουμε τα χέρια μας συχνά. Αν κάνουμε την απόπειρα να κάνουμε τα δικά μας αντισηπτικά, επειδή δεν είμαστε χημικοί, κατά πάσα πιθανότητα να αναπτύξουμε δερματίτιδες που θα μας ταλαιπωρήσουν για πολύ”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα… μακροσκελές mail αργότερα και η Αρετή Καφαντάρη, δημιουργός του Flow Center και Face Yoga Expert, μου επιβεβαιώνει τις δύο παραπάνω απόψεις για όλους τους τεκμηριωμένους λόγους:
Γιατί τα αντισηπτικά που φτιάχνουμε μόνοι μας δεν είναι αποτελεσματικά
“Δεν φτιάχνουμε αντισηπτικά. Τα εφαρμόζουμε κυρίως τοπικά και ο ορισμός του λέει ότι με την χρήση διαφόρων χημικών ουσίων εξουδετερώνουμε ή και καταστρέφουμε πλήρως τα μικρόβια όταν έρθουν σε επαφή με το αντισηπτικό το οποίο έχουμε χρησιμοποιήσει.Ένα αντισηπτικό, έτσι όπως είναι κατασκευασμένο από τις εταιρίες, περιέχει αλκοόλη. Η αλκοόλη είναι το συστατικό που χρησιμοποιούμε για να μπορέσουμε να σκοτώσουμε όσα περισσότερα μικρόβια γίνεται. Όμως, στα αντισηπτικά υπάρχουν και άλλες αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες όπως για παράδειγμα οι φαινόλες, ου γλυκόλες, οι αλδεϋδες κλπ.
Όταν μια εταιρία φτιάχνει ένα αντισηπτικό, προσπαθεί να κάνει δύο πράγματα. Πρώτον, να ανεβάσει ψηλά τα συστατικά που προανέφερα ώστε να σκοτώνονται οι ιοί και οι μικροοργανισμοί και δεύτερον να έχουν μια καλλυντική υφή. Δηλαδή, να σκοτώνονται οι μικροοργαμισμοί αλλά να είναι τα αντισηπτικά φιλικά προς το δέρμα όσο αυτό γίνεται. Και αυτό πάλι, ορισμένες φορές δεν δουλεύει. Υπάρχουν συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί οι οποίοι λόγω τοξικότητας δεν μπορούν να εξουδετερωθούν.
Όταν εμείς αποφασίσουμε να φτιάξουμε δικό μας αντισηπτικό επειδή είναι σε έλλειψη, αυτό που κάνουμε είναι να πάρουμε τρία μέρη ενός συστατικού που περιέχει αλκοόλη, όπως για παράδειγμα βότκα που περιέχει πολύ υψηλό ποσοστό. Ωστόσο, αυτό το πολύ υψηλό είναι γύρω στο 47% – 52% την στιγμή που στα αντισηπτικά που χρησιμοποιούμε το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 70% πράγμα που σημαίνει ότι και σκέτη βότκα να βάλεις δεν σημαίνει ότι θα τα καθαρίσει”.
DIY: τι συνταγές για αντισηπτικά χεριών υπάρχουν
Το πιο βασικό claim της Αρετής Καφαντάρη είναι ότι ενώ αυτά τα DIY αντισηπτικά θα ήταν… συμπαθητικά σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση, για τον κορωνοϊό δεν λειτουργούν. Συνέχισε να διαβάζεις και θα καταλάβεις ακόμη περισσότερο γιατί! “Η συνταγή για αντισηπτικό στο σπίτι είναι συνήθως τρία μέρη ποτό ένα μέρος αλόης σε ζελέ. Πολλά αντισηπτικά βάζουν μέσα και αντισηπτικά αιθέρια έλαια όπως είναι το tea tree για να ενισχύσουν την δράση τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε ένα τέτοιο αντισηπτικό για γενική χρήση. Ωστόσο, το συγκεκριμένο δεν μπορεί να μας προφυλάξει από τον κορωνοϊό. Αν αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, όπως και το ξύδι για επιφάνειες, όπως στο γραφείο ή για τους πάγκους της κουζίνας θα μπορούσε να γίνει. Όμως, δεν μπορεί να γίνει για το δέρμα μας όπου χρειάζεται να μπει και μια καλλυντική ουσία όπως η αλόη που μειώνει φοβερά την δράση. Ένα διάλυμα που θα έπρεπε να αποτελείται αλκοόλη θα έπρεπε και τα τέσσερα μέρη να είναι αλκοόλη 70% κι εμείς έχουμε τα τρία μέρη αλκοόλη 42% και το ένα μέρος μηδέν αλκοόλη. Με απλά λόγια, αυτό το ποσοστό είναι αναποτελεσματικό!”.
Αντισηπτικά: πώς θα τα χρησιμοποιήσεις σωστά
Μια άλλη πολύ μεγάλη συζήτηση είναι πώς θα χρησιμοποιήσεις σωστά το αντισηπτικό, γιατί δεν αρκεί να το βάζεις όπως, όπως. Επίσης, δεν σημαίνει ότι βάζοντας αντισηπτικό προστατεύεσαι πριν, μετά και κατά τη διάρκεια! “Το αντισηπτικό σκοτώνει ότι ήδη υπάρχει στα χέρια. Δεν σημαίνει ότι θα βάλω αντισηπτικό και θα σκοτώσω ότι θα πιάσω και μετά”, μου εξηγεί η Αρετή Καφαντάρη. Επίσης, θα πρέπει να περιμένεις περίπου δέκα δευτερόλεπτα μέχρι να δράσει ή, όπως μου είπε η ίδια: “Δεν σημαίνει ότι έπιασα τα λεφτά του σούπερ μάρκετ, έβαλα αντισηπτικό και σε κλάσματα δευτερολέπτου μπορώ να πιάσω το τιμόνι του αυτοκινήτου. Για να δράσει χρειάζεται τουλάχιστον δέκα δευτερόλεπτα. Άρα, η σωστή διαδικασία είναι: βάζω αντισηπτικό και κουνάω τα χέρια μου στον αέρα για να μπορέσει να δουλέψει το αντισηπτικό. Το αντίστοιχο κάνω και με το καθαρό οινόπνευμα και από πάνω μπορώ να βάλω μια κρέμα με tea tree για να κρατήσω λίγο παραπάνω την αντισηψία”.
Stay safe
* Αυτό το άρθρο γράφτηκε όταν το να διαβάζεις πως κάποιοι άνθρωποι μαζεύονται σπίτι και κάνουν παρέα δεν προκαλούσε σοκ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ