Ακούγονται διάφορα πράγματα σε σχέση με την ομορφιά τα οποία, ακόμη κι εμείς που κάνουμε αυτή τη δουλειά, δεν ξέρουμε αν ισχύουν πραγματικά. Για παράδειγμα, πολλοί πιστεύουν ότι αν ένα προϊόν κοκκινίσει το δέρμα τους αυτό συμβαίνει γιατί το προϊόν κάνει πραγματικά δουλειά!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Είναι, όμως, έτσι ή μήπως μόλις ξεπέρασες τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο skincare που πραγματικά λειτουργεί και στο skincare που έχει ερεθίσει ή έχει βλάψει την επιδερμίδα σου; Και κάτι ακόμη: πότε ένα προϊόν μπορεί να μας ερεθίσει;
Ρωτήσαμε τον δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνουμε. Φυσικά, είχε όλες τις απαντήσεις.
Όξινο PH και τα δραστικά συστατικά που έχουν μπει στη ζωή μας!
“Το δέρμα για να είναι υγιές πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο. Τα συστατικά που ερεθίζουν είναι αυτά που του κάνουν κατά κάποιο τρόπο καλό”, τονίζει ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης. Ποια είναι αυτά; Η ρετινόλη και όλες οι μορφές της βιταμίνης Α, τα AHA, τα βήτα- υδροξυοξέα. Ωστόσο, και σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για έναν πολύ ήπιο ερεθισμό. Αν το δέρμα ερεθιστεί και αντιδράσει έντονα αυτό σημαίνει ότι το προϊόν αυτό, όπως το έβαλες, χαλάει τον φραγμό και το μικροβίωμα της επιδερμίδας άρα η όψη είναι ερεθισμένη”.
Τι να κάνεις αν ένα προϊόν σε ερεθίσει!
Η τοποθέτηση του δερματολόγου είναι πολύ συγκεκριμένη και η δική σου αντίδραση πρέπει να είναι άμεση: αν ένα προϊόν σε ερεθίσει, το σταματάς την ίδια στιγμή, αποκαθιστάς τον φραγμό και συνεχίζεις με τη λιγότερη ποσότητα κρέμας μέχρι προοδευτικά να αρχίσει να κάνει την δράση χωρίς να είναι ορατή η έμεση αντίδραση. Πώς γίνεται η αποκατάσταση του φραγμού; Με μια κρέμα η οποία περιέχει κεραμίδια ή άλλα λιπίδια για τα οποία σου έχουμε μιλήσει και εδώ. Συνήθως, το δέρμα επανέρχεται σε τρεις- τέσσερις μέρες οπότε τότε ξεκινάς να χρησιμοποιείς και πάλι το προϊόν.
Η περίπτωση της βιταμίνης Α
Ένα συστατικό για το οποίο συζητάμε πολύ τον τελευταίο καιρό είναι η ρετινόλη (ανήκει στην βιταμίνη Α) η οποία είναι αρκετά ερεθιστική και για να την αποδεχτεί η επιδερμίδα μας χρειάζεται εκπαίδευση. “Η βιταμίνη Α ενώ είναι η κυριότερη βιταμίνη που πρέπει να παίρνει το δέρμα για την ανάπλαση του αλλά μπορεί να κάνει ρετινοειδές flashing. Δηλαδή, είτε βάλεις πολύ είτε βάλεις λίγη για τις πρώτες 15 μέρες μπορεί να κάνεις ένα κοκκίνισμα που είναι κάτι το οποίο προκαλούν τα ρετινοειδή. Εδώ το κάνει από την ίδια την βιταμίνη Α και όχι από την ποσότητα όπως συμβαίνει με τα AHA, για παράδειγμα”, τονίζει ο δερματολόγος, Στέλιος Αγγελίδης. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Και εδώ σταματάς, αποκαθιστάς τον φραγμό και μετά συνεχίζεις με λιγότερη ποσότητα και την χρησιμοποιείς μέρα παρά μέρα.
Πώς να εντάξεις σωστά τα προϊόντα στη ρουτίνα σου για να μην ερεθιστείς
Στην αρχή αυτού του άρθρου είπαμε πως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε πολλά νέα προϊόντα μαζί. “Είναι πολύ σημαντικό κάθε νέο προϊόν που χρησιμοποιούμε να το χρησιμοποιούμε μερικές μέρες μόνο του. Και αυτό γιατί πολλές φορές ένα προϊόν από μόνο του μπορεί να μην σου προκαλεί ερεθισμό αλλά ο ερεθισμός να είναι συνεργικός με κάτι άλλο. Για παράδειγμα, μπορεί να βάλεις μια λοσιόν με AHA, να βάλεις και μια κρέμα από πάνω με ΑΗΑ, αυτό όλο να αθροιστεί και να έχεις τελικά υπερδοσολογία των AHA, δηλαδή ερεθισμό”, εξηγεί ο δερματολόγος. Ένα άλλο παράδειγμα είναι να βάλεις μια κρέμα και να βάλεις από πάνω ένα αντηλιακό που μπορεί να έχει οξείδιο τιτανίου, ψευδαργύρου ή σιδήρου και να σε ερεθίζει το αντηλιακό ενώ εσύ να νομίζεις ότι σε ερέθισε η κρέμα σου. Τι κάνεις, λοιπόν; “Ξεκινάς το νέο προϊόν βράδυ και μόνο του για να ξέρεις τι θα σου φταίει αν κάνεις κάποιο ερεθισμό. Έπειτα, όταν το συνηθίσεις μπορείς να το συνδυάσεις”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ