Site icon TLIFE

10 πιθανές αιτίες Χριστουγεννιάτικης κατάθλιψης ή μελαγχολίας

Sad young woman with Christmas presents at her home

Τι είναι για σένα τα Χριστούγεννα; Είναι μέρες χαράς ή ανήκεις σε εκείνες που πέφτουν ψυχολογικά; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα, γράφει σήμερα για τους λόγους που μας μελαγχολούν κατά τη διάρκεια της πιο χαρούμενης γιορτής του κόσμου και επανέρχεται άμεσα με το τί μπορείς να κάνεις για να νιώσεις καλύτερα…

“Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά!” Μέρες λαμπερές, μέρες γιορτινές, μέρες με διάρκεια, μέρες που “απαιτούν” τη χαρά, το γέλιο, το χρώμα… Δεν είναι όμως για όλους το ίδιο, εφόσον είναι αρκετοί εκείνοι που “μισούν” ή απέχουν από τη λάμψη και τη μαγεία των Χριστουγέννων! Ναι, αναφέρομαι στη “μελαγχολία ή κατάθλιψη των Χριστουγέννων”, έναν όρο που γίνεται όλο και πιο γνωστός στις μέρες μας. Και τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της κατάθλιψης: λύπη, στενοχώρια, άγχος, αίσθηση μοναξιάς (πραγματικής ή μη), ευερεθιστότητα, κλπ.

Γιατί μας πιάνει;
1. Οι περισσότεροι λένε πως τους ενοχλεί όλο αυτό το “ψεύτικο” που πλανάται στην ατμόσφαιρα και η υπερκατανάλωση των ημερών: “Πρέπει να ξοδέψεις για στολισμό, για δώρα, για τραπεζώματα, για την Χριστουγεννιάτικη μαγεία…”, όπου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, τους θλίβει ακόμη περισσότερο καθώς κάποιοι δεν νιώθουν την τσέπη τους να αντέχει αλλά και εκείνοι που αντέχει, θεωρούν “too much” όλο αυτό το …πανηγύρι!

2. Η πίεση για να είμαστε “χαμογελαστοί και γιορτινοί” που συνοδεύεται από άγχος, στρες και ψυχική κούραση.

3. Μαθαίνουμε ότι τις μέρες αυτές “πρέπει” να είμαστε γελαστοί και χαρούμενοι, επιβάλλεται μία χαρούμενη και γιορτινή οικογενειακή ατμόσφαιρα που μας γεμίζει θετικές προσδοκίες για το μέλλον.

4. Οικογενειακές ή ερωτικές συγκρούσεις: Μην ξεχνάμε πως δεν έχουμε όλοι μας τις καλύτερες σχέσεις με το άλλο μας μισό ή ακόμα και με συγγενείς και φίλους. Όταν λοιπόν οι μέρες αυτές αντί να χαρακτηρίζονται από αγκαλιές και ευχαρίστηση που θα βρεθούμε όλοι μαζί, αποτελούν καταναγκαστικά έργα, σίγουρα είναι κάτι που δεν μας ευχαριστεί αλλά νιώθουμε ότι “πρέπει” να το κάνουμε γιατί είναι …Χριστούγεννα!

5. “I’ll have a Blue Christmas without you, I’ll be so blue just thinking about you…” Σίγουρα δεν είναι εύκολο να νιώθουμε όμορφα και να μας αγγίζει το κλίμα των ημερών όταν έχουμε χωρίσει και νιώθουμε να μας λείπει έντονα το άλλο μας μισό.

6. Ακόμα πιο δύσκολο όταν έχουμε χάσει αγαπημένα μας άτομα, όπου το πένθος σκουραίνει και τον εσωτερικό μας κόσμο και δεν συμβαδίζει με το χρώμα των ημερών.

7. Γενικότερα διάφορες απώλειες, όπως η απώλεια της εργασίας, απώλεια της υγείας κλπ.

8. Μοναξιά. Όταν δεν έχω γύρω μου αγαπημένα άτομα, για διάφορους λόγους (μετανάστευση, απώλεια, εσωτερική μοναξιά, ασθένεια, κλπ.)

9. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες: Είναι η εποχή που πολλοί κάνουμε τον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς αλλά και της ζωής μας γενικότερα. Αν λοιπόν το “πως θα ήθελα να είμαι”, απέχει από το “πως είμαι” η ματαίωση και η απογοήτευση κυριαρχούν. Ίσως αν δεν ήταν αυτές οι τελευταίες μέρες και ο συμβολισμός τους να μην έμπαινα στη διαδικασία να δω τι έκανα, τι πέτυχα και τι όχι…

10. Και βέβαια, δεν μπορούμε να αφήσουμε απέξω την αναγκαστική προσγείωση όπου το παραμύθι τελειώνει και αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε ξανά την καθημερινότητα, όπως συμβαίνει με την μελαγχολία μετά τις διακοπές και τη δυσκολία επαναφοράς στην ρουτίνα μου.

Να θυμάσαι…
Η μελαγχολία των γιορτών δεν έχει απαραίτητα να κάνει με τη γνωστή σε όλους μας κατάθλιψη, εκτός και αν προϋπάρχει και απλά πυροδοτείται ξανά. Πρόκειται για μία περιστασιακή θλίψη ή και ένταση ακόμα που υποχωρεί μετά τις γιορτές, καθώς επιστρέφουμε στην καθημερινότητα. Μπορεί να θυμίζει κατάθλιψη με τα συμπτώματα που εμφανίζει και την κακή διάθεση, αλλά δεν χρειάζεται φαρμακευτική αντιμετώπιση. Αν βέβαια, η κατάσταση εξακολουθεί και παραμένει ίδια αρκετό καιρό μετά τα Χριστούγεννα, καλό θα είναι να αναζητήσουμε βοήθεια ειδικού, μήπως τελικά υπάρχουν σημεία που χρειάζεται να προσέξουμε…

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr

 

 

© 2025 tlife.gr