Σε μια σχέση τείνουμε να ασκούμε κριτική στο σύντροφό μας για όλα εκείνα που δεν κάνει “σωστά” και μας ταλαιπωρεί. Σήμερα, όμως, θα κάνουμε την αυτοκριτική μας. Με τη βοήθεια της Ελπίδας Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc, θα τσεκάρουμε τα δικά μας λάθη που ενδεχομένως κάνουμε σε μια σχέση και δημιουργούμε πρόβλημα, στον εαυτό μας πρώτα από όλα και στη σχέση φυσικά…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ύπαρξη στενών και ισορροπημένων διαπροσωπικών σχέσεων σχετίζεται με την καλή σωματική και ψυχική υγεία. Πόσο, όμως, εύκολο είναι αυτό; Μήπως σαμποτάρεις τον εαυτό σου, εμποδίζοντας τη δημιουργία μιας ευτυχισμένης και επιτυχημένης ζωής;
Ακολουθούν μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να κάνεις σε μία σχέση, ταλαιπωρώντας όχι μόνο τον σύντροφο, αλλά και τον εαυτό σου.
1. Υποτιμάς τον εαυτό σου. Εάν οι σκέψεις: “δεν είμαι αρκετή”, “ποιος θα γυρίσει να με κοιτάξει” και “θα μείνω για πάντα μόνη” φλερτάρουν περισσότερο από συχνά με τη σκέψη σου, μάλλον ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία. Μην αναγνωρίζοντας εσύ η ίδια την αξία σου, αυξάνεις τις πιθανότητες να δημιουργήσεις τις συνθήκες εκείνες που θα προσελκύσουν άντρες “μη διαθέσιμους”, χωρίς πραγματική επιθυμία για δέσμευση, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες σου. Μην αυταπατάσαι. Ένας τέτοιος άντρας δεν θα αλλάξει με έναν μαγικό τρόπο, στο δοτικό και τρυφερό άντρα που εσύ ονειρεύεσαι!
2. Μετατρέπεις τη σχέση στο επίκεντρο της ζωής σου. Συνειδητοποίησε πως η σχέση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής σου και όχι τη ζωή σου ολόκληρη! Αν και αρχικά ο άντρας μπορεί να κολακευτεί από το γεγονός του ότι όλα περιστρέφονται γύρω από εκείνον, είναι πιθανό γρήγορα να νιώσει πίεση και κούραση από μια τέτοια κατάσταση. Νιώθοντας πως είσαι απόλυτα εξαρτημένη από εκείνον, περιμένοντας να τα κάνετε όλα μαζί, μπορεί όχι μόνο να αγανακτήσει, αλλά και να χάσει το θαυμασμό προς το πρόσωπό σου, θεωρώντας σε αδύναμη και ανεπαρκή. Βάλε στη ζωή σου δραστηριότητες τις οποίες θα διαχειρίζεσαι μόνη σου, προκειμένου να διατηρήσεις την προσωπική σου λάμψη και να παραμείνεις ψηλά τόσο στα μάτια του, όσο και στα δικά σου!
3. Μεταφέρεις προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες στην τωρινή σου σχέση. Εάν είσαι από εκείνες τις γυναίκες που έχουν ταλαιπωρηθεί από λανθασμένες επιλογές συντρόφων στο παρελθόν, προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις τι δεν πήγε καλά τότε, για να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος όχι μόνο να μην μπορέσεις να εκτιμήσεις κάποιον που πραγματικά αξίζει, αλλά και να τον πληγώσεις βαθιά, μένοντας μόνη για άλλη μια φορά.
4. Θεωρείς το σύντροφό σου δεδομένο. Όσο κακό είναι να σε θεωρεί ο σύντροφός σου δεδομένη, άλλο τόσο κακό είναι και το αντίστροφο. Αντί να εστιάζεις μόνο στο τι δεν κάνει καλά, δώσε έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλει για το καλό της σχέσης σας. Ίσως δεν υπάρχει χειρότερη εικόνα από αυτή της γυναίκας που γκρινιάζει και παραπονιέται για όλα, δείχνοντας πως δεν είναι ευχαριστημένη με τίποτα. Δείξε του πως είναι σημαντικός για σένα αντικαθιστώντας φράσεις του τύπου: “πάλι άργησες” ή “όλο γυρνάς αργά από τη δουλειά και με αφήνεις μόνη” με: “Χάρηκα τόσο πολύ που κατάφερες να έρθεις παρά το φορτωμένο πρόγραμμά σου” ή “γύρνα σε παρακαλώ όσο πιο γρήγορα μπορείς από τη δουλειά, γιατί μου λείπεις!”
5. Δείχνεις απόλυτα ανεξάρτητη. Εάν είσαι από τις γυναίκες εκείνες που τα κάνουν όλα μόνες, δίνοντας έμφαση στην καριέρα τους ή δίνοντας την εικόνα της δυναμικής γυναίκας που δεν επηρεάζεται από τίποτα και δεν έχει ανάγκη από κανέναν, αναρωτήσου αφενός τι φόβους και ανασφάλειες προσπαθείς να καλύψεις μέσα από αυτήν τη συμπεριφορά και αφετέρου εάν ένας άντρας θα μπορούσε να δει τον εαυτό του να έχει ρόλο στη ζωή σου…
6. Περιμένεις να “διαβάσει το μυαλό σου”. Οι άντρες αξιολογούν τα περισσότερα πράγματα με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις γυναίκες. Σε περίπτωση που γεμίζεις με θυμό ή στεναχώρια γιατί δεν βλέπεις από το σύντροφό σου συμπεριφορές που έχεις ανάγκη, επικοινώνησε ανοιχτά μαζί του και μην αφήνεις το χρόνο να περνά, θεωρώντας πως “δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει από μόνος του!”
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κάνουν μια σχέση… “επιτυχημένη σχέση”. Προσπάθησε να βελτιώσεις αυτούς που πραγματικά περνούν από το χέρι σου και πάνω από όλα μην κάνεις το λάθος να αναζητάς την ολοκλήρωση του εαυτού σου μέσα από τον ερωτικό σου σύντροφο. Αυτό είναι δική σου δουλειά και μόνο!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ