Μας αρέσει να επικοινωνούμε. Μας αρέσει να μιλάμε, να αναλύουμε, να λέμε… Παρατήρησε γύρω σου. Στο αυτοκίνητο με το κινητό της -αν και απαγορεύεται. Την ώρα που πηγαίνω για περπάτημα ή τζόγκινγκ, την ακούω (αν δεν μιλάω κι εγώ) να μιλάει με ταχύτητα -νευριασμένη, στεναχωρημένη… κάτι δεν πήγε καλά. Στο λεωφορείο, στο σπίτι, παντού. Αν δεν είμαστε με κάποιον για να μιλήσουμε, παίρνουμε τηλέφωνο. Για να περάσει η ώρα, γιατί έγινε κάτι σοβαρό, γιατί δεν έγινε κάτι σοβαρό, γιατί δεν έγινε τίποτα, γιατί βαριόμαστε, για να πούμε τα νέα μας, για να αναλύσουμε συμπεριφορές, για αν σχολιάσουμε, να κουτσομπολέψουμε και λίγο… Μας αρέσει να μιλάμε. Μπορούμε να μιλήσουμε αρκετή ώρα ακόμα και για κάτι ασήμαντο. Και ναι, αγαπάμε τις λεπτομέρειες και τις περιγραφές. Τι θα φορέσουμε, τι αγοράσαμε, που πήγαμε, που θα πάμε, τι μας είπε, τι του είπαμε, τι μας είπε, τι της είπαμε, τι έκανε, τι δεν έκανε…
Όχι, ότι οι άντρες δεν μιλάνε… Μιλάνε κι αυτοί. Εμείς όμως είμαστε σαφώς πιο επικοινωνιακές. Και για αυτό ακριβώς θα μιλήσουμε σήμερα με την Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc. Ο λόγος σε εκείνη…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπου και να κοιτάξεις γύρω σου συναντάς γυναίκες που μιλούν! Που μιλούν πολύ! Στο αυτοκίνητο, στο τηλέφωνο, στην καφετέρια, στο δρόμο…Γυναίκες που έχουν ανά πάσα στιγμή κάτι να πούνε για τη δουλειά, το σύντροφο, την καθημερινότητά τους. Αναλυτικές και περιγραφικές, ακόμα και για γεγονότα ήσσονος σημασίας. Χείλη που ανοιγοκλείνουν εκτοξεύοντας πληροφορίες. Βλέμματα που προσμένουν την ανταπόκριση του συνομιλητή τους.
ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ;
1. Είναι θέμα εγκεφάλου.
Φαίνεται πως το ίδιο ερέθισμα ενεργοποιεί περισσότερα κέντρα του εγκεφάλου στη γυναίκα, σε σχέση με τον άντρα. Ο γυναικείος εγκέφαλος δηλαδή, μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα. Εκτός αυτού, παράγει περίπου διπλάσιες λέξεις ανά ημέρα σε σχέση με τον αντρικό. Επομένως, οι γυναίκες καταλήγουν να γίνονται πιο ομιλητικές.
2. Είναι θέμα συναισθήματος.
Οι γυναίκες νιώθουν την ανάγκη να εκφράσουν το συναίσθημα που νιώθουν την εκάστοτε στιγμή, καθώς αυτό τις αποφορτίζει και τις χαλαρώνει. Σε καμία περίπτωση δεν το εκλαμβάνουν ως αδυναμία, όπως συνήθως συμβαίνει με τους άντρες. Το συναίσθημα, λοιπόν, γίνεται λέξη και αναλύεται διεξοδικά!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
3. Είναι θέμα κινητοποίησης.
Η γυναίκα μιλάει πολύ για να κάνει τον άντρα να την προσέξει και να την ακούσει, άσχετα εάν στο τέλος οδηγείται στο αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να αποβεί κουραστική. Άλλες φορές πάλι, η αυξημένη της ομιλητικότητα είναι ένας τρόπος να κάνει τον άντρα να εκφραστεί ανάλογα. Όμως, μην αυταπατάσαι! Ο άντρας λέει λίγα και στοχευμένα, όταν εκείνος θα το κρίνει απαραίτητο!
4. Είναι θέμα επεξεργασίας.
Η γυναίκα αναζητά λύσεις σε αυτά που την απασχολούν, φωναχτά και εξωτερικεύοντάς τα. Ο άντρας, από την άλλη, καταφεύγει σε πιο εσωτερικές διεργασίες. Η γυναίκα, δηλαδή, φαίνεται να έχει περισσότερο την ανάγκη να ακούσει τη γνώμη των άλλων ή να πάρει επιβεβαίωση για τις αποφάσεις της.
5. Είναι θέμα αμηχανίας.
Η γυναίκα φοβάται περισσότερο από τον άντρα τη σιωπή. Μήπως έτσι φανεί μη ενδιαφέρουσα ή πως δεν έχει κάτι να πει, κάνοντας αισθητή την παρουσία της.
6. Είναι θέμα επιλογής.
Η γυναίκα θέλει να δείχνει στους “σημαντικούς άλλους” πως τους βάζει δυναμικά στη ζωή της. Έτσι, φτιάχνει περιγραφικές εικόνες της καθημερινότητάς της για να τους φέρει πιο κοντά και για να δημιουργήσει μια στενή σχέση συντροφικότητας και οικειότητας μαζί τους
Είναι γεγονός πως οι γυναίκες μιλούν πολύ και τους αρέσει! Ακόμα και οι πιο ντροπαλές και συνεσταλμένες αργά ή γρήγορα ξεδιπλώνονται εξωτερικεύοντας τόσο τις σκέψεις, όσο και τα συναισθήματά τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ