Όταν ένας γάμος ή μια σοβαρή μακροχρόνια σχέση φτάσει σε τέλμα, η γενναία απόφαση να ζητήσει το ζευγάρι τη βοήθεια ενός ειδικού είναι- για κάποιους- η σωτήρια λέμβος. Για κάποιους πάλι, είναι το απόλυτο ναυάγιο.
Συνήθως στο άκουσμα ενός συμβούλου γάμου ή σχέσεων στο μυαλό μας έρχεται ένας ειδικός που δια μαγείας θα φτιάξει μια κατάσταση. Η αλήθεια όμως είναι λίγο πιο περίπλοκη, όπως άλλωστε και οι ίδιες οι σχέσεις. Η ρήξη ανάμεσα σε ένα ζευγάρι μπορεί να έχει πολλές αφορμές, όμως αυτό εκεί που πρέπει να βοηθήσει ο ειδικός είναι στα να βρούμε τις αιτίες. Η δουλειά του ψυχοθεραπευτή δεν είναι να «τα κάνει όλα καλά», αλλά να βοηθήσει τον ή τους θεραπευμένους να βρουν οι ίδιοι τις λύσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η θεραπεία μιας σχέσης μοιάζει πολύ με ένα σωματικό τραύμα. Μια πληγή θέλει χρόνο και φροντίδα για να κλείσει και όσο πιο βαθιά είναι τόσο μεγαλύτερο σημάδι αφήνει. Έτσι, κάποιες πληγές σε μια σχέση είναι τόσο βαθιές που δεν θεραπεύονται ενώ άλλες είναι απλές αμυχές που με το χρόνο ξεχνιούνται και περνούν. Αυτή τη διαφορά οφείλει να αναγνωρίσει ο ψυχοθεραπευτής και όχι να πιέσει το ζευγάρι να τα ξαναβρεί πάση θυσία.
Σε αυτή τη περίπτωση το πρόβλημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο, αφού αντί να το αντιμετωπίσεις το βάζεις κάτω από το χαλάκι προκειμένου να μην φαίνεται. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας ενός ζευγαριού λέγονται αλήθειες που συχνά πονάνε ή ενοχλούν και αυτές- αν δεν αντιμετωπιστούν με το σωστό τρόπο- μπορούν αργότερα να χρησιμοποιηθούν σαν όπλα από το ένα μέλος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στόχος είναι το ζευγάρι να κατανοήσει τη διαδικασία πριν μπει σε αυτήν και να επιλέξει έναν θεραπευτή που κατανοεί, συνεργάζεται και δεν κατευθύνει.
Φωτογραφίες: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ