Site icon TLIFE

«Ghostlighting»: Είναι η νέα -προβληματική- τάση στο dating που πρέπει να γνωρίζεις και να προσέχεις

Beautiful young woman looking bothered, texting on her phone while crossing the street

Αν έχεις πέσει θύμα ghosting, ξέρεις πόσο τρελό – ως και θλιβερό – μπορεί να είναι. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως τώρα στο προσκήνιο του dating μεσουρανεί μια νέα τάση, εξίσου τοξική: το ghostlighting, το οποίο συνδυάζει το ghosting με τον χειριστικό μεγάλο του αδερφό… το gaslighting. Ας επεξηγήσουμε ωστόσο τους 2 όρους, από τους οποίους έχει δημιουργηθεί το φαινόμενο για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο, το «gaslighting» περιγράφει την ψυχολογική χειραγώγηση στην οποία κάποιος ασκεί με σκοπό να ελέγξει ή να παραπλανήσει κάποιον μέσα σε μια σχέση. Το «ghosting» από την άλλη συμβαίνει όταν κάποιος διακόπτει απροσδόκητα κάθε επικοινωνία μέσα σε μια σχέση, κάνοντας το άλλο άτομο να αισθάνεται πως δεν υπάρχει σεβασμός προς το πρόσωπό του. Το «Ghostlighting» λοιπόν συνδυάζει τους δύο αυτούς τοξικούς όρους σε μια ισχυρή όσο περνάει ο καιρός, ανησυχητική νέα τάση.

Μήπως είμαι θύμα ghostlighting;

Εάν το άτομο με το οποίο «βγαίνατε», ξαφνικά σταματήσει να σου μιλάει, να απαντά στα μηνύματά σου ή ακόμα και να βρίσκει διαρκώς δικαιολογίες για να μην σε δει, για να μην βγείτε πάλι, είναι απόλυτα φυσιολογικό πως θα θέλεις να μάθεις το γιατί. Σωστά; Οπότε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, θα ρωτήσεις. Αν μέσα από τις απαντήσεις του (ΑΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ) προσπαθήσει να μεταθέσει την ευθύνη πάνω σε εσένα ή να σε κάνει να αισθανθείς πως εσύ έχεις κάνει λάθος, τότε ναι, το πιθανότερο είναι να είσαι θύμα ghostlighting. Παράδειγμα! Η ερώτηση «Γεια, είναι όλα εντάξει; Φαίνεσαι κάπως απόμακρος τις τελευταίες ημέρες» μπορεί να απαντηθεί με την φράση «Νόμιζα ότι εσύ δεν ενδιαφερόσουν αρκετά για μένα».

Τα red flags! 

Συναισθηματική αποστασιοποίηση: Ακόμη και όταν τελικά σου ξαναμιλούν, υπάρχει ένα συναισθηματικό χάσμα. Η επιστροφή τους είναι επιφανειακή, χωρίς κατανόηση, μεταμέλεια, τύψεις.
Θυματοποίηση του εγώ: Συχνά ζωγραφίζουν τους εαυτούς τους ως θύματα, κάνοντας παραπομπές σε άλλα ζητήματα που μπορεί να τους συμβαίνουν εκείνη την περίοδο ή ακόμα και σε τραύματα του παρελθόντος. Αυτό το κάνουν για να αποσπάσουν την προσοχή σου από την λανθασμένη συμπεριφορά τους εκείνη την στιγμή.
Επιλεκτική μνήμη: Προσποιούνται ότι ξεχνούν κοινές σας στιγμές ή εμπειρίες, όσο καιρό είστε χώρια, με σκοπό να τις υποβιβάσουν, να δείξουν πως δεν είχα ιδιαίτερη αξία, πως δεν ήταν σημαντικές.

Γιατί κάποιος να κάνει ghostlighting;

Δυστυχώς, σύμφωνα με τους ψυχολόγους παγκοσμίως, το ghostlighting είναι μια τοξική στάση – συνέπεια του διαδικτύου και τον social media, που όλο και ισχυροποιούν την υπάρξή τους. Οι επιλογές που έχει πια ο καθένας όσον αφορά το dating είναι αμέτρητες. Με όλες αυτές τις εφαρμογές που υπάρχουν εκεί έξω πλέον, ο καθένας μπορεί να αλληλοεπιδράσει με εκατοντάδες άτομα ταυτόχρονα.

Οι οθόνες μας συχνά απανθρωποποιούν τις αλληλεπιδράσεις. Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι υπάρχει ένα πραγματικό άτομο με συναισθήματα στην άλλη άκρη. Επιπλέον, ζούμε σε έναν κόσμο φευγαλέων ιστοριών Snapchat και 24ωρων αναρτήσεων στο Instagram. Αυτή η εφήμερη φύση μπορεί, δυστυχώς, να μεταδοθεί στις σχέσεις μας. Την ίδια στιγμή το ghostlighting ενδέχεται να είναι ένα σημάδι για τον φόβο ευαλωτότητας που μπορεί να νιώθει κανείς. Η δέσμευση απαιτεί βάθος. Το Ghostlighting επιτρέπει στα άτομα να ξεφύγουν από το βάρος του συναισθηματικού βάθους, επιλέγοντας την επιπολαιότητα. Το επιφανειακό.

Πώς να αντιδράσεις όταν συνειδητοποιήσεις πως κάποιος σου κάνει ghostlighting;

Aν κάποιος σoυ συμπεριφέρεται με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω και δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις πράξεις του ή να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, είναι πιθανώς καλύτερο να δώσεις ένα τέλος σε αυτή τη σχέση και να αναζητήσετε την ευτυχία αλλού. Μα κυρίως να θυμάσαι πως: ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ!

Δώσε προτεραιότητα στην αυτοεκτίμησή σου. Μην αφήνεις τις πράξεις κάποιου τρίτου να σε βάλει σε σκέψεις αναφορικά με την αξία σου. Είναι εντάξει να κάνεις πίσω. Είναι εντάξει να δώσεις προτεραιότητα στη συναισθηματική σου ευεξία. Είναι οκ να προχωρήσεις.

Zήτα βοήθεια! Αν θέλεις μπορείς να αναζητήσεις υποστήριξη. Μίλα σε φίλους ή ακόμα και σε κάποιον ειδικό. Συχνά μια εξωτερική ματιά, προσφέρει την σαφήνεια και την λογική που δεν μπορεί να βάλει μπροστά σε εκείνη τη φάση ένα άτομο που είναι συναισθηματικά ταραγμένο.

Βάλε όρια. Όταν κάποιος επιστρέψει για να μπει ξανά στη ζωή σου, είναι σημαντικό να θέσεις τα όριά σου. Κάντε έναν ανοιχτό διάλογο σχετικά με τα συναισθήματά σας και ζήτα του να αναγνωρίσει τα λάθη στις προηγούμενες πράξεις του.  Στον ψηφιακό λαβύρινθο των σύγχρονων γνωριμιών, το φαινόμενο «ghostlighting» είναι μόνο μία από τις πολλές παγίδες. Αν και είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο, η ενημέρωση και η αυτοεκτίμησή σου μπορούν να χρησιμεύσουν ως πυξίδα. Θυμήσου! Στην εποχή των φευγαλέων αλληλεπιδράσεων, η γνήσια σύνδεση παραμένει αξία ανεκτίμητη.

© 2025 tlife.gr