“ΑΚΟΥΩ για μια αρρώστια κι αμέσως τρέχω για εξετάσεις”

“Συνέχεια νομίζω ότι κάτι έχω. Μπορεί να ακούσω κάποιον φίλο μου ή κάποια φίλη μου να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με την υγεία της κι αμέσως τρέχω για εξετάσεις. Φοβάμαι συνεχώς. Μπορεί να ακούσω κάτι στην τηλεόραση, να διαβάσω κάτι… και με πιάνει τρόμος. Στο μυαλό μου κάνω συνέχεια σενάρια. Αγχώνομαι. Σκέφτομαι συνεχώς ότι κάτι έχω. Είμαι συνέχεια στους γιατρούς. Τι μπορώ να κάνω;”
Σε όλους έχει τύχει, όταν συζητάμε για μια ασθένεια να μας πιάνει φόβος, να μας περνάνε από το μυαλό κακές σκέψεις. Είναι φυσιολογικό. Υπάρχουν όμως και μερικοί άνθρωποι που εγκλωβίζονται εκεί και δεν πάνε παρακάτω. Η λογική παραλύει και δημιουργείται πρόβλημα…
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη εξηγεί πως οι φοβίες είναι παράλογοι φόβοι. “Κι ενώ ο φόβος είναι χρήσιμος γιατί μας προφυλάσσει και μας προστατεύει από τον κίνδυνο, η φοβία είναι σύμπτωμα μιας βαθύτερης διαταραχής που έχουμε. Δηλαδή η φοβία δεν είναι από μόνη της αρρώστια, είναι σύμπτωμα μιας αρρώστιας, μιας αγχώδους διαταραχής ή και κάτι πιο σοβαρού. Οι άνθρωποι οι οποίοι φοβούνται συνδέουν τη φοβία που έχουν με κάτι που είναι κρυμμένο μέσα τους και δεν τους αφήνει να είναι καλά”.
Αρρωστοφοβία!
Δυστυχώς δεν είναι κάτι σπάνιο. Άντρες και γυναίκες, μετά από μια συζήτηση για κάτι που συνέβη σε κάποιον άλλον αρχίζουν να νιώθουν διάφορα συμπτώματα, αρχίζουν να νιώθουν άρρωστοι, τρέχουν στο γιατρό πανικοβλημένοι, κάνουν όλων των ειδών τις εξετάσεις.
Ζεις ένα μαρτύριο. Το άγχος σε καταβάλει… “Όλες οι φοβίες κάνουν το ίδιο κακό. Σου χαλάνε τη ζωή σου, τις χαρές της καθημερινότητας. Αντί να απολαύσεις το τώρα και το σήμερα πηγαινοέρχεσαι στους γιατρούς και ψάχνεσαι, χαλιέσαι και δεν μπορείς να περάσεις ούτε μια στιγμή καλά” τονίζει η κα. Μαυράκη.
Τι μπορεί να συμβαίνει; “Η αρρωστοφοβία μπορεί να μας παραπέμπει σε κάποιον ο οποίος φοβάται για τη ζωή του, γιατί αισθάνεται ότι έχει πολλές εκκρεμότητες, ότι έχει πολλές υποχρεώσεις που δεν έχει ρυθμίσει, ότι δεν έχει χαρεί τη ζωή του και φοβάται μην τυχόν και αρρωστήσει και δεν προλάβει να την απολαύσει” εξηγεί η ψυχολόγος.
Θεραπεύεται; Πώς;
Δεν γίνεται να ζεις συνεχώς μέσα σε αυτήν την αγωνία. Τι μπορείς όμως να κάνεις;
“Όλες οι φοβίες θεραπεύονται, αλλά μόνο με την θεραπεία που μπορεί να εφαρμόσει ένας ειδικός. Αν όμως καταφέρεις και εκλογικεύσεις την κατάσταση δηλαδή καταλάβεις ότι αυτό το οποίο φοβάσαι στην πραγματικότητα δεν έχει λογική βάση, αλλά ότι ξεκινάει από κάτι άλλο και γι’ αυτό εμφανίζεται αυτή η φοβία, τότε έχεις προχωρήσει πάρα πολύ και αντιμετώπισες τη φοβία και μόνος σου. Ο ειδικός όμως είναι ο πλέον κατάλληλος για να μας βοηθήσει να το ξεπεράσουμε.”
Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να αντιδράσεις και να απευθυνθείς σε έναν ειδικό που θα σε βοηθήσει να εκλογικεύσεις τη φοβία που σε καταδιώκει. Έτσι, η καθημερινότητά σου θα μπορέσει να απαλλαγεί από αυτή τη στρεσογόνο κατάσταση και θα μπορέσεις να αναπνεύσεις, αλλά να ζήσεις απεγκλωβισμένη από τα όρια του φόβου.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164