Ακούς τα κλισέ για τις σχέσεις; Πότε βοηθούν πραγματικά και πότε όχι!

Αν έχεις περάσει έστω και έναν χωρισμό, έναν τσακωμό ή μια από εκείνες τις σχέσεις που σε κάνουν να ψάχνεις «σημάδια του σύμπαντος», τότε σίγουρα έχεις ακούσει τουλάχιστον ένα κλισέ. Από τα “αν είναι να γίνει θα γίνει” μέχρι το κλασικό “έχει κι αλλού πορτοκαλιές“, όλοι έχουν κάτι να πουν για την ερωτική σου ζωή, είτε το ζήτησες είτε όχι. Αλλά τελικά, αυτά τα χιλιοειπωμένα αποφθέγματα βοηθάνε ή απλώς μας μπερδεύουν περισσότερο; Μπορεί ένα κλισέ να είναι η αλήθεια που χρειαζόμαστε ή μήπως είναι το αντίθετο της πραγματικής στήριξης; Πάμε να το ξεκαθαρίσουμε.

Το αιώνιο “Όλα γίνονται για κάποιο λόγο” ή μήπως όχι


Αυτό το κλισέ εμφανίζεται παντού: σε quotes, σε ταινίες, σε φίλες που θέλουν να σε παρηγορήσουν. Αλλά αν το καλοσκεφτείς, κάποιες φορές τα πράγματα απλώς πάνε στραβά. Δεν είναι όλα ένα μάθημα από το σύμπαν ούτε κάθε χωρισμός έχει κάποιο βαθύτερο νόημα. Αν ο άλλος σε απάτησε ή αν ανακαλύπτεις πως δε μπορείς να κάνεις παιδί το να πιστεύεις πως έπρεπε να γίνει μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ακόμα χειρότερα. Αντιθέτως όταν όντως δε φταις για κάτι η φράση αυτή μπορεί να προσφέρει λίγη ανακούφιση και να σε βοηθήσει να σταματήσεις την αυτοκατηγορία. Απλά χρειάζεται μέτρο. Όταν την πετάμε χωρίς σκέψη είναι σαν να προσπερνάμε τον πόνο του άλλου με ένα έλα μωρέ μην το παίρνεις κατάκαρδα.

Αν είναι να γίνει θα γίνει αλλά δεν είναι όλα στο χέρι της μοίρας

Ναι ακούγεται χαλαρωτικό και zen αλλά και λίγο παθητικό. Οι σχέσεις δεν είναι διαγωνισμός τύχης. Αν θες να εξελιχθεί μια σχέση πρέπει να το δουλέψεις. Το να περιμένεις απλώς να γίνει ό,τι είναι να γίνει δε βοηθάει όταν θες να φτιάξεις μια ουσιαστική επαφή με τον άλλον. Από την άλλη αυτή η φράση μπορεί να βοηθήσει σε στιγμές άγχους ή όταν νιώθεις ότι προσπαθείς μόνο εσύ. Αρκεί να μην τη χρησιμοποιείς σαν δικαιολογία για να αποφεύγεις τις συζητήσεις ή τις αποφάσεις που σε φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Έχει κι αλλού πορτοκαλιές, ναι αλλά εμένα μ’ άρεσε αυτή η μία


Το αγαπημένο κλισέ όλων των μαμάδων, θείων και φίλων που δεν ξέρουν τι να πουν μετά από έναν χωρισμό. Ναι, υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως ο πόνος της απώλειας εξαφανίζεται με ένα ψάρεμα στην επόμενη θάλασσα. Η φράση αυτή, συχνά, μειώνει το βάρος που είχε εκείνη η συγκεκριμένη σχέση για σένα. Καλύτερα να πεις κάτι πιο ανθρώπινο, όπως καταλαβαίνω ότι πονάει, αλλά πιστεύω πως κάποια στιγμή θα βρεις κάτι πιο συμβατό με εσένα. Είναι άλλο πράγμα η ελπίδα και άλλο το ξεπέταγμα του συναισθήματος.

Λόγια ή πράξεις; Δεν είναι διαγωνισμός, χρειάζονται και τα δύο

Ο σύντροφός σου μπορεί να λέει “σ’ αγαπώ”, αλλά να μην το δείχνει με τίποτα. Ή να το δείχνει με πράξεις, αλλά να μην το ξεστομίζει ποτέ. Ιδανικά, θέλουμε και τα δύο. Ούτε τα λόγια χωρίς αντίκρισμα έχουν σημασία, ούτε οι πράξεις χωρίς επιβεβαίωση. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να λέει αυτό το κλισέ σε φίλους, μήπως να το σκεφτείς λίγο πιο προσεκτικά; Ρώτα τους αν νιώθουν πως ο άλλος, πραγματικά, είναι εκεί με λόγια και πράξεις. Γιατί, πολλές φορές, το πρόβλημα δεν είναι αν αγαπιέσαι, αλλά αν νιώθεις ότι αγαπιέσαι.

Άκου το ένστικτό σου, ναι, αλλά ποιο ακριβώς ένστικτο;


Το ένστικτο είναι σαν εφαρμογή με αλγόριθμο, μαθαίνει από τις εμπειρίες σου. Αν έχεις πληγωθεί, το ένστικτό σου μπορεί να σου λέει να το βάλεις στα πόδια με την πρώτη ευκαιρία. Ή να μείνεις κάπου που δε σου κάνει καλό, επειδή νιώθεις πως εσύ φταις. Το να ακούς το ένστικτό σου μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά όχι απόλυτο. Μερικές φορές, χρειάζεται να πάρεις απόσταση, να δεις τα γεγονότα, να μιλήσεις με φίλους ή έναν ειδικό, για να καταλάβεις τι πραγματικά λέει η φωνή μέσα σου και να καταλάβεις αν αυτή η φωνή είναι πράγματι δική σου ή μιας παλιάς πληγής.

Πότε αξίζει να ακούμε τις συμβουλές και πότε όχι

Κλισέ συμβουλές λέγονται, γιατί λέγονται συχνά. Κάποιες έχουν βάση, κάποιες είναι απλά συναισθηματικά emoji. Αν ο άλλος σε ξέρει καλά, έχει τις καλές προθέσεις και σου μιλά με ειλικρίνεια — και όχι με έτοιμες φράσεις — ίσως έχει αξία να τον ακούσεις. Αν όμως πετάει συμβουλές, χωρίς να ξέρει την ιστορία, τη δυναμική ή τα δεδομένα της σχέσης σου, μπορεί απλώς να σε μπερδέψει περισσότερο. Στο τέλος της ημέρας, εσύ και ο σύντροφός σου είστε αυτοί που ξέρετε τι ζείτε. Οι άλλοι μπορούν να βοηθήσουν, αλλά μόνο αν τους το ζητήσεις, και μόνο αν μπορούν να δουν πέρα από τα κλισέ.

Τα κλισέ έχουν κάτι το παρήγορο. Είναι εύκολα, γνώριμα, και συχνά λέγονται με την καλύτερη πρόθεση. Αλλά, στις σχέσεις, η καλύτερη πρόθεση δεν είναι πάντα αρκετή. Χρειάζεται να ακούμε πίσω από τα λόγια, να καταλαβαίνουμε τι πραγματικά μας λέει κάποιος, και αν αυτό μας βοηθά. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεσαι είναι έναν φίλο που θα σου πει την αλήθεια χωρίς στόμφο, χωρίς αποφθέγματα. Και άλλες φορές, μια φράση, όσο κοινότοπη κι αν είναι, μπορεί να πέσει ακριβώς εκεί που πρέπει. Εσύ αποφασίζεις ποια συμβουλή κρατάς, και ποια την αφήνεις να πάει με το ρεύμα.

Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164