Φόβος ή αγάπη! Ποιο από τα δύο συναισθήματα είναι πιο δυνατό; Mη βιαστείς να απαντήσεις ρομαντικά. Η πραγματικότητα είναι πολλές φορές λίγο, τόσα δα, πιο σκοτεινή από όσα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στον κινηματογράφο. Μη γίνω μάντης κακών! Μην σε κάνω να χάσεις την ελπίδα. Ο σκοπός είναι να καταλάβεις γιατί φοβάσαι την αγάπη. Τι είναι αυτό μέσα σου που κρατάει τόσο δυνατά τα γκέμια του άρματος και μοιάζει να αποφεύγει με τρόμο κάθε πιθανότητα να έχεις μια νέα αρχή, να αγαπήσεις ξανά και να είσαι με κάποιον;
Σημείωση: Δεν μιλάω ως άντρας σε γυναίκα! Αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω ισχύουν και για τα δύο φύλα. Και επίσης, επειδή το θέμα μοιάζει με βάδισμα σε τεντωμένο σχοινί, βοήθεια στα λεγόμενα μου δίνει η ψυχολόγος Ελένη-Μαρία Συρίγου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το παρελθόν σε κυνηγά
Πόσο εύκολο είναι να βγάλεις από τη ζωή σου εκείνον; Πόσο απλά μπορείς να σβήσεις όλα όσα έγιναν και σε φέρνουν εδώ που είσαι σήμερα; Λένε πως στη ζωή είμαστε όλα όσα έχουμε ζήσει και αυτό κρύβει πίσω του πολλές ανοιχτές πληγές. Τραύματα που είσαι σίγουρη πως έχουν κλείσει, όμως μοιάζουν τώρα πιο πολύ με κάτι που έχει σπάσει και όσο και αν το κολλήσεις γερά, η ρωγμή μένει εκεί να σου θυμίζει τι έγινε.
Να λοιπόν τι σε κάνει να τρέμεις την καινούρια αγάπη. Θυμάσαι τα συντρίμια που άφησε πίσω της η παλιά. Σε πιάνει δυσφορία και μόνο στην ιδέα πως μπορείς να περάσεις ξανά τα ίδια. Μια κίνηση, μια φράση, μια στιγμή που μπορεί να μοιάζει με εκείνες τις πρώτες μέρες, τότε που ζούσες τον έρωτα. Τη σχέση εκείνη που ξαφνικά γκρεμίστηκε και σε καταπλάκωσε.
“Ίσως αποφεύγουμε την οικειότητα γιατί μπορεί να φέρνει στην επιφάνεια παλιά συναισθήματα πόνου, απώλειας, θυμού ή απόρριψης. Όταν επιθυμείς κάτι, όπως η αγάπη, αυτό συνδέεται με τον πόνο της έλλειψης που ένιωσες στο παρελθόν” επισημαίνει η κα. Συρίγου.
New You, scares the old one
Είναι πάλι εκείνες οι φορές που η ζωή σε εκπλήσσει. Ο εαυτός σου ο ίδιος σε κάνει να απορείς. Πώς σου συνέβη αυτό ξαφνικά; Ήρθε εκείνος και από το πουθενά σε κάνει να αισθάνεσαι σημαντική. Συνέβη κάτι που σου δίνει την αίσθηση πως μπορείς τελικά κι εσύ να βρεις ένα σύντροφο. Έλα όμως που δεν μπορείς να το πιστέψεις!
“Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσουμε την αξία μας και να πιστέψουμε ότι κάποιος θα ενδιαφερθεί αληθινά για μας. Μια εσωτερική φωνή, διαμορφωμένη από επώδυνες παιδικές εμπειρίες, συνεχώς τονίζει τις αδυναμίες και δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα” εξηγεί η ψυχολόγος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να ανανεώθηκες και να βρήκες επιτέλους τον εαυτό σου, εκείνον που σου ταριάζει. Και κάπως έτσι προτιμάς να επιστρέψεις πίσω στην παλιά σου εκδοχή, που μπορεί να μην σου αρέσει, όμως αισθάνεσαι βολικά εκεί. Έτσι έμαθες τόσο καιρό…
Όπου υπάρχει χαρά, καιροφυλακτεί ο πόνος
Είναι αστείο κάπως, αλλά θα το έχεις παρατηρήσει. Γελάς σαν μικρό παιδί και το πρόσωπό σου φωτίζεται. Αισθάνεσαι μια ενέργεια, μια ευτυχία να σε ξεχειλίζει και εκεί ακριβώς λες “Σε καλό να μου βγουν τα γέλια!” Έχουμε μάθει πως πίσω από κάθε στιγμή ευτυχίας, κρύβεται κάποιος/κάτι περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή να σου πάρει το γέλιο. Μια στενοχώρια!
“Όποτε αισθανόμαστε πραγματική χαρά και εκτιμούμε την αξία της ζωής, περιμένουμε και τη μεγάλη θλίψη” σημειώνει η Ελένη-Μαρία Συρίγου.
Και κάπως έτσι προτιμάς όσα ζεις να είναι μέτρια εως και βαρετά. Ξεφυσσάς με ανακούφιση που όλα κυλούν ομαλά και ήσυχα και τίποτα δεν έρχεται να ταράξει την ηρεμία σου. Και ο έρωτας είναι αναστάτωση… “Πολλοί άνθρωποι απομακρύνονται από ό, τι θα μπορούσε να τους χαροποιήσει επειδή φοβούνται ότι μετά θα πονέσουν” σημειώνει η ψυχολόγος.
Η αγάπη δεν είναι δίκαιη
Πρέπει να το καταλάβουμε. Όσα συμβαίνουν στις ταινίες -εν προκειμένω τις ρομαντικές- δεν είναι βγαλμένα από τη ζωή. Είναι προϊόν μυθοπλασίας κάποιων ανθρώπων που όπως εγώ κι εσύ επιθυμούν το προφανές. Έναν έρωτα με ανταπόκριση. Κάποιον εκεί έξω που να μας λατρεύει και να μας αγαπά όσο ακριβώς τον αγαπάμε κι εμείς. Όμως η δικαιοσύνη δεν είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης. Και η αγάπη δεν είναι δίκαιη.
“Η αλήθεια είναι ότι αγάπη δεν σημαίνει πάντα ισορροπία συναισθημάτων μεταξύ των δύο. Ο ένας μπορεί να νιώθει περισσότερα ή λιγότερα. Ανά πάσα στιγμή, τα συναισθήματα μεταβάλλονται” αναφέρει η κα. Συρίγου.
Όταν λοιπόν πέσει στο διάβα σου ένας άνθρωπος που σου δίνει αγάπη τόσο απλόχερα, νιώθεις ενοχές! Δειλιάζεις. Κάθε φορά που σκέφτεσαι πως μπορεί να μην έχεις να δώσεις όσα εκείνος, κάνεις πίσω. Τραβιέσαι στην άκρη σου γιατί δεν θέλεις να γίνεις εσύ η αιτία να πονέσει κι άλλος, όπως ίσως πόνεσες κι εσύ. Εκεί δίνεις και τη χαριστική βολή σε κάτι που μπορεί να σου προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ όσα φαντάζεσαι.
Δεν αντέχεις να χάσεις την αγάπη
Love hurts! Κι όποιος πόνεσε μόνο μπορεί να το καταλάβει, δηλαδή πάνω κάτω όλοι μας. Δεν έχει κανείς αποκλειστικότητα στη ραγισμένη καρδιά. Εκείνο που θέλω να πω εδώ είναι πως η απώλεια είναι ένας μεγάλος φόβος. Και η απώλεια δικών μας ανθρώπων, όταν μια σχέση τελειώσει, πονάει πολύ. Ποιος μπορεί να πει πως θέλει, μπορεί ή δεν τον νοιάζει να την ξαναζήσει;
“Όσο πιο σημαντικός είναι κάποιος για εμάς, τόσο πιο πολύ φοβόμαστε μήπως τον χάσουμε. Όταν ερωτευόμαστε, δεν αντιμετωπίζουμε μόνο το φόβο της απώλειας του συντρόφου μας, αλλά και τη συνειδητοποίηση της θνητότητάς μας” αναφέρει η ψυχολόγος.
Με λίγα λόγια, ποιος έκλαψε για κάτι που δεν απέκτησε ποτέ; Πόσο πιο εύκολο είναι να γυρίσεις την πλάτη σε μια υποψία σχέσης, αγάπης, δεσίματος πριν καν αυτό προκύψει; Και τραβάς μια γραμμή σβήνοντας τα πάντα προτού ξεκινήσουν για να είσαι σίγουρη πως δεν θα βιώσεις κι άλλη απώλεια.
Αν έχεις φτάσει ως εδώ κάτω, ίσως να προβληματίστηκες. Ίσως να συνειδητοποίησες ότι δεν φοβάσαι την αγάπη. Ίσως πάλι να κατάλαβες πως ναι, φοβάσαι. Μπορεί και να έχασες την ελπίδα πως θα τα καταφέρεις να νικήσεις το φόβο. Όμως πάρε μια βαθιά ανάσα και σκέψου το διαφορετικά. Αν ταυτίστηκες, είδες τον εαυτό σου σε κάτι από τα παραπάνω έχεις κάνει το πρώτο βήμα. Όταν δεις το φόβο στα μάτια, τότε τον καταλαβαίνεις και κάνεις την αρχή για να τον νικήσεις. Βάλε τα πράγματα κάτω και θα εκπλαγείς με στοιχεία του εαυτού σου που σε σαμποτάρουν και σε κρατούν μακριά από μια όμορφη σχέση. Στη γωνία αυτής της αναζήτησης μπορεί να βρίσκεται η δική σου αγάπη. Θα ρισκάρεις να κάνεις αυτά τα βήματα;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ