Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τη ζωή μετά τον χωρισμό, τότε που κάποιες φίλες ενδεχομένως χάνονται…
“Από τότε που χώρισα, οι παντρεμένες φίλες μου με αποφεύγουν! Το ίδιο παρατηρώ και με τα φιλικά ζευγάρια…”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χωρίζεις και έχεις ανάγκη από ψυχική στήριξη. Αντί για αυτό, αρκετές φορές αυτό που παρατηρείς είναι η απομάκρυνση από τα άτομα που περίμενες να “είναι εκεί” για εσένα. Ξαφνικά οι φιλίες χάνονται με διάφορες προφάσεις, μέσα από φτηνές δικαιολογίες του στιλ: “Πρέπει να διαβάσω τα παιδιά…, έχω πονοκέφαλο…, θα πάμε στα πεθερικά μου…, έχει ο άνδρας μου μία υποχρέωση… κλπ.”
Μπορεί επίσης να μάθεις “κατά λάθος” πως τα φιλικά ζευγάρια βρίσκονται τακτικά ενώ εσύ δεν βρίσκεσαι ανάμεσά τους, παρόλο που επικοινωνείς τακτικά μαζί τους. Και εκεί που θέλεις να πιαστείς από κάπου μέχρι να βρεις ξανά τα πατήματά σου, συνειδητοποιείς πως διαζύγιο δεν σημαίνει μόνο ότι χωρίζεις από τον σύντροφό σου αλλά και από τους παντρεμένους φίλους σου!
Θυμάμαι συγκεκριμένα, όταν χώρισα μετά από μία μακρόχρονη σχέση, τη στάση της …κολλητής μου: “Τώρα, θα πρέπει να βρεις γυναίκες ελεύθερες να κάνεις παρέα!” και …εξαφανίστηκε! Την είδα ξανά μετά από χρόνια! Ναι, το ίδιο συμβαίνει και στις μακροχρόνιες σχέσεις, όπου το περιβάλλον φέρεται σαν να είστε παντρεμένοι!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κι όμως, αν το δούμε πιο ψυχρά, θα παρατηρήσουμε πως μετά τον γάμο οι φιλικές σχέσεις στηρίζονται κυρίως στα νέα κοινά ενδιαφέροντα. Παράδειγμα, για τους φίλους με παιδιά, οι φιλίες στρέφονται συνήθως προς τους γονείς των φίλων των παιδιών. Οι φίλοι αυτοί λοιπόν, οι κοινοί σας φίλοι, μετά τον χωρισμό καλούνται να πάρουν θέση, νιώθοντας δύσκολα και άσχημα να πρέπει να διαλέξουν τον έναν από τους δυο ή να βλέπουν και τους δυο σας αλλά …χώρια, γεγονός που τους φέρνει σε αμηχανία για το τι θα συζητηθεί αλλά και τον “διπλάσιο” χρόνο που χρειάζεται να διαθέσουν! Αποτέλεσμα, εφόσον ως ζευγάρι “δέσατε” και τώρα δεν υπάρχει πλέον αυτή η συνθήκη, να απομακρύνονται!
Άλλος ένας λόγος είναι πως δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις που πιθανά να καθρεφτίζουν προβλήματα και στη δική τους σχέση. Αν για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν προβλήματα ως ζευγάρι αλλά τα κουκουλώνουν ή δεν αναζητούν λύση, τότε ο δικός σου χωρισμός κρούει τον κώδωνα και για τον δικό τους γάμο, εφόσον η απειλή φτάνει έξω από την πόρτα τους! Πιο εύκολο να σε απομακρύνουν για να μην “βλέπουν” τα δικά τους προβλήματα, παρά να τα αντιμετωπίσουν!
Η κακή σου διάθεση, η μελαγχολία, η στενοχώρια, το ότι μπορεί να μιλάς διαρκώς για τον χωρισμό σου, ενδεχομένως κουράζει. Όταν μάλιστα θέλουν να βγείτε να διασκεδάσετε αλλά εσύ μένεις σκυθρωπή ή αρνείσαι, καταλαβαίνεις πως δεν είναι το επιθυμητό για αυτούς, που ίσως νιώθουν ενοχές που ενώ εσύ πονάς ψυχικά εκείνοι θέλουν να γελάσουν, να γλεντήσουν, να διασκεδάσουν!
Βέβαια, υπάρχουν και οι λυκοφιλίες, που αν μάλιστα είσαι όμορφη γυναίκα, πιθανά η “φίλη” σου να νιώσει πως ο άνδρας της αρχίζει και σε βλέπει διαφορετικά και να σε θεωρεί “απειλή”. Ίσως ζηλεύει ακόμα και το ότι εσύ μπορείς να κάνεις πράγματα τώρα πια στη ζωή σου που εκείνη δεν τολμά ή δεν μπορεί…
Όπως και να έχει, θυμήσου πως οι μη ουσιαστικές σχέσεις είναι εκείνες που διαλύονται με τις πρώτες δυσκολίες! Άρα, δεν έχασες και τίποτα! Μάζεψε τις δυνάμεις σου, το κέφι και την όρεξή σου για νέες γνωριμίες. Φτάνει το πένθος του χωρισμού, δεν χρειάζεται να πενθείς και για χαμένες “φιλίες”!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ