Ίσως να σε προβληματίζει, να σε αγχώνει και καμιά φορά να σε φοβίζει η συμπεριφορά του συντρόφου σου. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα σήμερα σκιαγραφεί το προφίλ του αυταρχικού συντρόφου. Τσέκαρε τις συμπεριφορές, τα σημάδια και αν τα παρακάτω περιγράφουν τον σύντροφό σου, είναι καιρός να πάρεις τις σοβαρές αποφάσεις σου. Ο λόγος στην ειδικό…
Αναρωτιέσαι κάποιες φορές μήπως ο σύντροφός σου είναι αρκετά αυταρχικός; Πιστεύεις ότι η συμπεριφορά του είναι περίεργη, σαν να προσπαθεί να σε ελέγξει, να σε χειραγωγήσει; Μήπως έχεις την αίσθηση κάποιες φορές ότι ίσως κάποιες φορές παρεκτραπεί και φτάσουν τα πράγματα στα άκρα;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο αυταρχικός σύντροφος είναι εκείνος που συνήθως επιδεικνύει ελεγκτική, κυριαρχική και περιοριστική συμπεριφορά μέσα σε μια σχέση. Πιθανά προσπαθεί μέσω αυτού του τρόπου να εδραιώσει και να διατηρήσει την εξουσία και τον έλεγχο στη σχέση -άρα του άλλου μέλους της σχέσης- με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού, της χειραγώγησης και του εξαναγκασμού. Είναι πολύ σημαντική η συνειδητοποίηση γύρω από το τι σημαίνει ένας αυταρχικός σύντροφος, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.
Τι είναι αυτό που αναζητά το συγκεκριμένο είδος ανθρώπου από τη σχέση του;
-Έλεγχος και κυριαρχία: Οι αυταρχικοί σύντροφοι ασκούν συχνά έλεγχο σε διάφορες πτυχές της ζωής του συντρόφου τους. Για παράδειγμα, μπορεί να υπαγορεύουν πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο σύντροφός τους, τι πρέπει να φοράει, με ποιους θα κάνει παρέα, κλπ. Η ανάγκη για κυριαρχία μπορεί να πηγάζει από την επιθυμία να διατηρήσουν δύναμη και επιρροή μέσα στη σχέση.
-Έλλειψη αυτονομίας: Η αυτονομία του άλλου μέλους της σχέσης, η ανεξαρτησία και η ατομικότητα είναι δύσκολο να υπάρξουν, καθώς ο αυταρχικός σύντροφος θεωρεί ότι έτσι υποδαυλίζεται η αξία και η ανάγκη του για έλεγχο. Αποτέλεσμα, να αγνοεί τη διαφορετικότητα του συντρόφου, τις ανάγκες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, εφόσον μόνο η δική του πλευρά είναι η σημαντική. Εύκολα αντιλαμβανόμαστε πόσο επηρεάζεται η δυναμική της σχέσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Χειρισμός και συναισθηματική κακοποίηση: Οι αυταρχικοί σύντροφοι μπορεί να γίνουν αρκετά χειριστικοί για να καταφέρουν να διατηρήσουν τον έλεγχο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συναισθηματική κακοποίηση, όπως υποτίμηση ή εξευτελισμό, να προξενούν ενοχές, φόβο ή άλλες τακτικές για να χειραγωγήσουν τα συναισθήματα και τις πράξεις του συντρόφου τους.
-Αντίσταση στην αλλαγή: Η αλλαγή είναι κάτι που δημιουργεί ανασφάλεια στον αυταρχικό σύντροφο, πιο απλά θα λέγαμε ότι λειτουργεί σαν να μην υπάρχει η λέξη αυτή στο λεξιλόγιό του. Ο λόγος δεν είναι άλλος πέρα από τον φόβο απώλειας του ελέγχου και της εξουσίας.
-Φόβος και εκφοβισμός: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας αυταρχικός σύντροφος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον φόβο και τον εκφοβισμό ως εργαλεία για να διατηρήσει τον έλεγχο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει απειλές σωματικής ή συναισθηματικής βλάβης ή μια γενική ατμόσφαιρα φόβου που κρατά τον σύντροφο συμμορφούμενο και υποτακτικό.
Αν τα παραπάνω χαρακτηριστικά θυμίζουν αρκετά τον σύντροφό σου, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά και να πάρεις τις αποφάσεις σου. Αν σε δυσκολεύει η απόφαση, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ