Αυτές είναι οι δυο πιο κοινές εκδοχές των σύγχρονων σχέσεων

Η ειδικός εξηγεί τους  δύο πιο συχνούς και βασικούς τύπους σύγχρονων σχέσεων. Μάθε σε τι είδους σχέση βρίσκεσαι και τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Περιστασιακές σχέσεις

Είναι γεγονός ότι όπως όλες οι σχέσεις έχουν τις ιδιαιτερότητές τους και είναι διαφορετικές, έτσι και οι περιστασιακές σχέσεις. Αν ρωτήσουμε διάφορους ανθρώπους για το τι είναι μία περιστασιακή σχέση, κάποιος θα μας πει ότι είναι η σχέση της μιας βραδιάς όπου το σεξ παίζει κυρίαρχο ρόλο, κάποιος άλλος ότι αναφέρεται στους «φίλους με προνόμια» ή ακόμα και απλά ραντεβού. Πράγματι, οι περιστασιακές σχέσεις συχνά αναφέρονται στο σεξ χωρίς προσδοκίες, χωρίς δέσμευση και μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι ο όρος «περιστασιακή σχέση» είναι αναμφισβήτητα ασαφής.

Οι περιστασιακές σχέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν σωματικές και συναισθηματικές συνδέσεις, συμπεριλαμβανομένου του περιστασιακού σεξ. Ωστόσο, τέτοιες σχέσεις δεν συμπεριλαμβάνουν τις προσδοκίες ή τις απαιτήσεις μιας πιο «επίσημης» σχέσης.
Οι άνθρωποι κάνουν περιστασιακές σχέσεις για πολλούς διαφορετικούς λόγους και υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις κύριοι τύποι αυτών των περιστασιακών σχέσεων. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό θα περάσει από κάποια φάση στη ζωή του όπου οι σχέσεις του θα είναι περιστασιακές, έως ότου αποφασίσει ότι θέλει μία πιο μόνιμη μορφή σχέσης. Εφόσον χαρακτηρίζονται από επικοινωνία και συναίνεση, έχουν θετικά σεξουαλικά οφέλη. Μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη για σεξ, οικειότητα, σύνδεση και συντροφικότητα χωρίς τις συναισθηματικές απαιτήσεις και την ενεργειακή δέσμευση μιας πιο σοβαρής σχέσης. Συνήθως πιο συχνές μεταξύ των νεότερων ατόμων, αλλά μπορούν να κάνουν τέτοιου τύπου σχέσεις γενικότερα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Το κλειδί είναι η συναίνεση και η επικοινωνία.

Ανοιχτές Σχέσεις

Η ανοιχτή σχέση είναι ένας τύπος μη μονογαμικής σχέσης όπου οι σύντροφοι συναινούν στο να έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλα άτομα. Συνήθως υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις ή περιορισμοί. Μπορεί να λάβουν χώρα σε κάθε είδους σχέση, περιστασιακή, μακροχρόνια ακόμα και σε γάμους. Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα, φαίνεται ότι 21-22% των ενηλίκων θα εμπλακούν σε κάποιο είδος ανοιχτής σχέσης κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η πιθανότητα εμπλοκής σε μια ανοιχτή σχέση εξαρτάται επίσης από το φύλο, όπου οι άνδρες φαίνεται να εμπλέκονται σε μεγαλύτερο ποσοστό σχετικά μα τις γυναίκες και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, όπου οι ετεροφυλόφιλοι φαίνεται να εμπλέκονται σε μικρότερο ποσοστό σε ανοιχτές σχέσεις σε σύγκριση με τους μη ετεροφυλόφιλους.

Οι ανοιχτές σχέσεις μπορεί να έχουν οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης σεξουαλικής ελευθερίας αλλά και παγίδες, όπως η ζήλια και ο συναισθηματικός πόνος. Οι ανοιχτές σχέσεις είναι πιο επιτυχημένες όταν τα ζευγάρια θέτουν προσωπικά, συναισθηματικά και σεξουαλικά όρια και επικοινωνούν ξεκάθαρα τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μια μορφή συναινετικής μη μονογαμίας. Ενώ υπάρχει μια πρωταρχική συναισθηματική και συχνά φυσική σύνδεση μεταξύ των δύο ατόμων στη σχέση, συμφωνούν αμοιβαία στην οικειότητα με άλλα άτομα εκτός της σχέσης.

Κείμενο: Μαρίνα Μόσχα
Φωτογραφίες: iStock

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164