Έχοντας κάνει περίπου 3,5 χρόνια ψυχοθεραπεία, και ούσα φανατική υποστηρίκτρια της ψυχικής υγείας, ψάχνω διαρκώς στο διαδίκτυο, στο Youtube, στα social media, εύκολες συμβουλές ψυχολόγων, ψυχιάτρων και life coaches που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ισορροπία, να απεγκλωβίσουν τον εγκέφαλο από τρελές σκέψεις, φοβίες, άγχη και να κάνουν την ημέρα ακόμα καλύτερη κάνουν την ημέρα ακόμα καλύτερη. Έτσι το περασμένο Σαββατοκύριακο, χαζεύοντας online, έπεσα πάνω σε κάποιες σκέψεις της ακτιβίστριας και συγγραφέως, Ellie Middleton. Και κόλλησα. Ο λόγος; Η ειδικός υποστήριζε πως για να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία από την μια μέρα στην άλλη, πρέπει να βάλουμε στο πρόγραμμα το «brain dump», σε πιστή μετάφραση να δημιουργήσουμε μια αποθήκη σκέψεων, όπου θα «πετάμε» όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν μέσα στον εγκέφαλό μας. Κατηγοριοποιώντας τις.
Οι σκέψεις, οι ιδέες, οι πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά είναι αμέτρητες. Πολλές από αυτές δεν μας είναι καν χρήσιμες για την επόμενη ημέρα. Άρα τι πρέπει να κάνουμε σύμφωνα με την Middleton; Να τις καταγράψουμε σε ένα χαρτί πριν πέσουμε για ύπνο. Αυτή είναι μια διαδικασία που θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε, «θα αδειάσει το κεφάλι μας» που λέμε. Ίσως έτσι να μπορέσουμε να κοιμηθούμε και περισσότερες ώρες. Σίγουρα πάντως θα κοιμηθούμε πιο εύκολα. Την ίδια στιγμή αυτή η καταγραφή συμβάλει στο να είμαστε πιο οργανωμένοι και φυσικά στο να εξασκήσουμε την ευγνωμοσύνη μας για όλα όσα συνέβησαν μέσα στην ημέρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακούγεται καλό! Πώς θα το κάνουμε όμως στην πράξη;
H Ellie Middleton ξέρει και προτείνει. Κάθε βράδυ, περίπου 30 λεπτά πριν ξαπλώσουμε, θα γράφουμε και από κάτι στο στο ημερολόγιό μας. Όπως όταν ήμασταν έφηβες, αλλά τώρα θα γίνεται με έναν πολύ πιο συνειδητοποιημένο τρόπο. Ξεκινάμε σημειώνοντας 3 πράγματα που έγιναν μέσα στην ημέρα και μας έκαναν να χαμογελάσουμε. Συνεχίζουμε με μια λίστα με όσα έχουμε να κάνουμε την επόμενη ημέρα. Αφού τελειώσουμε την λίστα με τα to-do της επόμενης ημέρας, γράφουμε μερικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε, που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, αλλά που δεν επείγουν, που δεν πρέπει να γίνουν πάση θυσία την επόμενη ημέρα. Τέλος, θα καταγράψω μερικές ιδέες που έχω στο κεφάλι μου, πιο γενικές, απλά και μόνο για να μην τις ξεχάσω. Κάποια στιγμή θα επιστρέψω σε αυτές, σίγουρα όμως όχι τώρα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εγώ το δοκιμάζω εδώ και μια εβδομάδα και τολμών να πω πως λειτουργεί. Αν γενικώς είσαι ασυγκέντρωτος σαν άνθρωπος, θα είναι δύσκολο να δημιουργήσεις μια τέτοια συνήθεια και να μείνεις πιστή σε αυτή. Ακόμα και αν κάποιος επιμένει πως είναι μια διαδικασία που θα σου κάνει καλό. Σε αυτή την περίπτωση μια οπτική υπενθύμιση, θα βοηθήσει. Για παράδειγμα μπορείς να τοποθετήσεις το ημερολόγιό σου ακριβώς δίπλα στο μαξιλάρι σου. Έτσι κάθε φορά που θα πηγαίνεις να ξαπλώσεις, θα το βλέπεις και θα θυμάσαι πως πρέπει να αφιερώσεις μερικά λεπτά. Εμένα αυτή η τεχνική με βοήθησε, αφού είμαι πολύ αναβλητική.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ