Site icon TLIFE

Γιατί να συγχωρέσεις κάποιον που σε πλήγωσε;

Είναι σαφές τελικά, ότι το να συγχωρέσεις κάποιον, είναι καλό για σένα. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει σήμερα για τη συγχώρεση και τους λόγους που πρέπει να το κάνεις, όσο δύσκολο κι αν είναι. Ο λόγος σε εκείνη…

“Μα πώς μπορώ να συγχωρήσω αυτό που μου έκανε; Πόνεσα τόσο πολύ και πονάω ακόμα!”
Πράγματι, η συγχώρεση είναι δύσκολη καθώς μας φέρνει σε μία κατάσταση βαθιάς επαφής με αυτό που συμβαίνει αλλά και με δικά μας εσωτερικά κομμάτια που ενδεχομένως μπαίνουν σε αμφισβήτηση.

Ο κλάδος της ψυχολογίας άρχισε να ασχολείται με τη συγχώρεση στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Μπορούμε να πούμε λοιπόν πως είναι μία σχετικά καινούρια ενασχόληση της ψυχολογίας. Παρόλα αυτά, πολλές είναι οι μελέτες που καταλήγουν στα ευεργετικά αποτελέσματα της Θεραπείας Συγχώρεσης για εκείνον που συγχωρεί αλλά και για εκείνον που τον συγχωρούν.

Τι σημαίνει συγχώρεση;
Η βασική έννοια της συγχώρεσης ορίζεται μέσα από την καλοσύνη στο πλαίσιο μιας αθέμιτης μεταχείρισης από τους άλλους. Αυτός που συγχωρεί προσπαθεί να εξαλείψει τη δυσαρέσκεια προσφέροντας σχετική καλοσύνη και αποδοχή προς το άτομο που τον έχει προσβάλλει. Και η συγχώρεση απαιτεί καλοσύνη, γενναιοδωρία, σεβασμό, ακόμα και αγάπη.

Συγχώρεση δεν σημαίνει συμφιλίωση: Το γεγονός ότι σε έχω συγχωρήσει, δεν σημαίνει πως συνεχίζω να έχω μαζί σου την ίδια μορφή σχέσης που είχαμε πριν. Μπορεί να πάψω να σχετίζομαι μαζί σου για παράδειγμα, χωρίς όμως να σου κρατώ κακία και να νιώθω τη σχετική δυσφορία, απελευθερώνομαι από τα συναισθήματα εκείνα που με “κρατούν πίσω” και με φθείρουν ψυχικά.

Συγχώρεση δεν σημαίνει δικαιολογία ανάρμοστων συμπεριφορών: Συγχωρώ εσένα, όχι την άδικη συμπεριφορά σου, προσφέροντας καλοσύνη στην αδικία σου. Και φυσικά, δεν αναζητώ δικαιοσύνη “για να σε συγχωρήσω”, ούτε βάζω όρους: “για να σε συγχωρήσω, πρέπει να…”

Σε συγχωρώ…
-για να νιώσω πιο ανάλαφρα και συναισθηματικά πιο υγιής.
-για να πάψω να θυμώνω, με εσένα, με εμένα, με όλους γύρω μου.
-για να πάψω να ξεσπάω την ένταση σε άτομα που δεν φταίνε.
-για να επιδιορθώσω τις σχέσεις μου καθώς με βοηθά να δω την αξία των άλλων.
-για να εξελιχθώ και να γίνω καλύτερος άνθρωπος.
-για να ωφεληθούμε και οι δύο, σαν να δίνω ένα χέρι “φιλίας” και ας το απορρίψεις.
-για να αντιληφθούν και άλλα μέλη της οικογένειας, της παρέας, της σχέσης, τη συγχώρεση ως ένα μονοπάτι για καλύτερες σχέσεις και “ειρήνη” με δυσφορικά συναισθήματα, που μπορούν να περάσουν από γενιά σε γενιά.
-για να με βοηθήσω να ζήσω με μεγαλύτερη συνέπεια τη δική μου φιλοσοφία.
-για να νιώσω εγώ καλύτερα, ανεξάρτητα από το πώς αντιδρούν οι άλλοι.

© 2024 tlife.gr