Καλοκαίρι σημαίνει μαγιό και μαγιό σημαίνει άγχος για μερικά κορίτσια. Η Μαρούσα Πολυκανδριώτη, Συστημική – Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια μας βοηθάει να αγαπήσουμε το σώμα μας και να απολαύσουμε τη ζωή μας χωρίς στρες. Ακριβώς όπως είμαστε. Ο εαυτός μας!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε μία κοινωνία όπου η πλειονότητα των γυναικών δεν είναι ευχαριστημένη με την εικόνα της και σε συνδυασμό με το ότι διανύουμε την περίοδο του καλοκαιριού, όπου το σώμα μας εκτίθεται, η σχέση που έχουμε με αυτό έρχεται στο επίκεντρο και εγείρει σπουδαία ερωτήματα σχετικά με τη σύνδεση ψυχής και σώματος. Ας ξεκινήσουμε βάζοντας το ερώτημα: «Τι άλλο είμαι εκτός από αυτό που βλέπω στον καθρέφτη;».
Πώς αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας και πώς του συμπεριφερόμαστε;
Κάθε εποχή ταυτίζει και περιορίζει τη γυναίκα σε ένα συγκεκριμένο πρότυπο ομορφιάς, στο οποίο καλείται να συμμορφωθεί. Έχουμε περιορίσει το σώμα μας στα κιλά του, το ύψος του, τις ρυτίδες του, τη χαλάρωση του δέρματος. Ζητάμε από αυτό να ανταποκρίνεται σε μία συγκεκριμένη μορφή-αριθμό. Θέλοντας να «χωρέσουμε» στα κοινωνικά πρότυπα προσπαθούμε να αλλάξουμε το σώμα μας και οδηγούμαστε σε ένα σημείο όπου οι ψηλές γυναίκες καμπουριάζουν για να μην χαρακτηριστούν λόγω του ύψους τους, οι κοντές γυναίκες φορούν παπούτσια «κοθόρνους», οι παχουλές γυναίκες φορούν σκούρα ρούχα για να κρυφτούν κ.ο.κ.
Συνεπώς προσδίδουμε στην εξωτερική μας εμφάνιση ή στην παρέμβαση που θα κάνουμε (προκειμένου να τη διορθώσουμε) το κομμάτι της αυτοεκτίμησης, της επιτυχίας, της ευτυχίας. Το σώμα μας είναι κάτι που πρέπει να το ελέγχουμε και όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις – προσδοκίες που έχουμε θέσει για εκείνο, τότε το διορθώνουμε, το βάζουμε στην άκρη, το τιμωρούμε.
Πώς μπορώ να συνδεθώ με το σώμα μου να το αγαπήσω και να το αποδεχθώ;
Διευρύνοντας την οπτική μας για το σώμα μας: Ο Πλάτωνας έλεγε ότι «το σώμα είναι ο ναός της ψυχής μας». Κατοικούμε σε αυτό και πορευόμαστε μαζί του σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Εάν δεν αγαπήσουμε και δεν αποδεχτούμε το σώμα που έχουμε δεν θα μπορέσουμε να νιώσουμε ποτέ καλά με αυτό. Το σώμα μας δεν είναι μόνο μία συγκεκριμένη μορφή στην οποία τείνουμε εμμονικά να επικεντρωνόμαστε. Είναι αξιοθαύμαστο, πολύτιμο, πολυσύνθετο, πολυδιάστατο, έχει μνήμες. Η σημασία του σώματος δεν είναι μόνο η μορφή του, αλλά και η αίσθησή του.
Αξίζει να εστιάσουμε στο πώς νιώθουμε και να παρατηρήσουμε πόσα πράγματα κάνουμε με αυτό… αγγίζουμε, αγγιζόμαστε, χορεύουμε, μυρίζουμε -η λίστα είναι ατελείωτη. Το σώμα μας είναι η οδός μας για να επικοινωνήσουμε με τον έξω κόσμο, είναι ο δρόμος μας προς την αυτογνωσία, καθώς τα συναισθήματα που βιώνουμε μπορούν και αποθηκεύονται σε διάφορα σημεία του.
Ψυχοσωματικά συμπτώματα: Ποια είναι, πού οφείλονται, πώς αντιμετωπίζονται;
Οι παγίδες που βάζεις στον εαυτό σου
Γνωρίζοντας την ιστορία του σώματος μας
Το να γνωρίσουμε την ιστορία του σώματος μας, θα μας βοηθήσει να μην το αντιμετωπίζουμε μονοδιάστατα. Το σώμα μας είναι οι μνήμες μας και κουβαλάει την ιστορία των προγόνων μας. Ας αναρωτηθούμε: Τι σωματότυπο κληρονομήσαμε; Πώς ήταν τα σχήματα των σωμάτων των ανθρώπων από τους οποίους προερχόμαστε; Πώς ήταν τα σώματα των γιαγιάδων μας; Των παππούδων μας; Της μητέρας μας; Του πατέρα μας; Πώς αντιμετώπιζαν το σώμα τους; Πώς μιλούσαν για το δικό μας σώμα;
Καθημερινές πρακτικές σύνδεσης με το σώμα
Το πρώτο βήμα είναι να αφουγκραστούμε το σώμα μας, να δημιουργήσουμε μία γέφυρα επικοινωνίας μαζί του και να του επιτρέψουμε να μας πει πώς αισθάνεται. Είναι το σώμα μας ένα χαρούμενο σώμα; Τι έχει ανάγκη; Πώς μπορούμε να το υποστηρίξουμε;
-Παρατήρησε: Πώς μιλάς στο σώμα σου; Τι λες για αυτό; Εάν υπάρχουν σημεία του σώματος σου που δεν σου αρέσουν δεν πειράζει, κανείς δεν είναι τέλειος. Το να εστιάζεις «εμμονικά» στα σημεία που σε δυσαρεστούν σε εγκλωβίζει σε ένα φαύλο κύκλο δυσαρέσκειας από τον οποίο είναι δύσκολο να ξεφύγεις. Αντίθετα, εστιάζοντας στο να το νιώσεις και να του μιλήσεις με αγάπη και κατανόηση το βοηθά να νιώσει αποδεκτό και να «ανθίσει».
-Εστίασε σε όσα σου αρέσουν στο σώμα σου: Προσπάθησε να εστιάσεις στα σημεία του σώματος σου που σου αρέσουν, φρόντισέ τα και ανάδειξέ τα. Μην τα θεωρείς δεδομένα.
-Δώσε έμφαση σε όλες τις αμέτρητες δυνατότητες που σου προσφέρει το σώμα σου: να νιώθεις, να αγκαλιάζεις, να περπατάς, να απολαμβάνεις…
-Φρόντισε το σώμα σου: Προσπάθησε να το ακούς και να είσαι σε επαφή με τις ανάγκες του. Πρόσφερε στο σώμα σου ό,τι χρειάζεται -ξεκούραση, ύπνο, φαγητό, περπάτημα κ.ά.
-Άγγιξε το σώμα σου: Όσοι έχουν μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όπου έχουν αισθανθεί ότι το υλικό τους σώμα φροντίζεται και είναι αγαπητό, έχουν καλή αίσθηση γι’ αυτό. Αντίθετα, οι άνθρωποι που μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον όπου υπήρξε σωματική απόσταση δυσκολεύονται στις κοντινές σχέσεις και στο να έχουν μία όμορφη σχέση με το σώμα τους. Άγγιξε το σώμα σου, νιώσε το δέρμα σου, αγκάλιασε τον εαυτό σου, κάνε ένα μπάνιο όντας συνειδητός.
-Έλα σε επαφή με τη φύση: Η επαφή μας με τη φύση είναι από μόνη της θεραπευτική, μας απαλλάσσει από το άγχος, τα συναισθηματικά αδιέξοδα και μας γεμίζει ενέργεια και ζωντάνια. Μας βοηθά να συνδεθούμε με τον αληθινό μας εαυτό και συνεπώς με το σώμα μας.
-Απόφυγε τις συγκρίσεις: Το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τα πρότυπα που προβάλλουν τα περιοδικά και τα social media, το μόνο που μπορεί να σου προσφέρει είναι να σε κάνει να νιώθεις άσχημα και να σε οδηγήσει σε αδιέξοδο. Εστίασε σε εσένα και στη σταδιακή αυτοβελτίωση σου με αυτοφροντίδα και αυτοαγάπη.
Ας θυμίζουμε στον εαυτό μας πως δεν υπάρχει ένα είδος σώματος στο οποίο πρέπει να ενταχθούμε. Ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός και χρειάζεται να γνωρίσει ποιος είναι και τι του ταιριάζει. Η αλλαγή ξεκινάει από τον καθέναν, από εμάς και τη σχέση με τον εαυτό του. Η αλλαγή ξεκινάει από τις μητέρες προς τις κόρες. Να θυμάσαι πως πάντα μπορείς να κάνεις μία νέα αρχή στη σχέση που έχεις με το σώμα σου και συνεπώς με το σύνολο του εαυτού σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ