Site icon TLIFE

Πώς να επανασυνδέσετε τον εγκέφαλό σας (μέρος ΙΙ)

 Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα μας βοηθάει να επανασυνδέσουμε τον εγκεφαλό μας με απολαυστικούς τρόπους και να πολλαπλασιάσουμε την ευεξία μας!

Πόσο μαγικός είναι ο εγκέφαλός μας, πόσο μαγικές είναι οι λειτουργίες του. Και πόσο πιθανό να μην καταφέρουμε να μάθουμε ποτέ μέχρι που μπορεί να φτάσει, τις δυνατότητες και τα όριά του. Πόσο σημαντική επίσης και η νευροπλαστικότητά του, όπου μέσω αυτής μπορεί να αναδομείται ή να επανασυνδέεται όταν υπάρχει ανάγκη προσαρμογής. Μπορεί δηλαδή ο εγκέφαλός μας να συνεχίσει να αναπτύσσεται, να αλλάζει και να προσαρμόζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Είδαμε την προηγούμενη φορά κάποιους από τους τρόπους που προάγουν τη νευροπλαστικότητα σύμφωνα με τους ειδικούς, ας δούμε ακόμα λοιπόν κάποιους τρόπους που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Πως μπορούμε να επανασυνδέσουμε τον εγκέφαλό μας;
Ταξίδια: Αν σας αρέσουν τα ταξίδια, εδώ είναι ένας ακόμη λόγος για να βγείτε έξω και να εξερευνήσετε νέα μέρη. Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας πως τα ταξίδια μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της γνωστικής ευελιξίας, να μας εμπνεύσουν και να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα. Η εμπειρία ενός νέου σκηνικού, ενός νέου περιβάλλοντος μπορεί επίσης να βοηθήσει να μάθουμε για διαφορετικούς πολιτισμούς και να γίνουμε καλύτεροι στην επικοινωνία, με πρόσθετα γνωστικά οφέλη. Επίσης, βοηθούν στη διεύρυνση της γενικής κοσμοθεωρίας μας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει να ανοίξουμε το μυαλό μας και να μας δώσει μια νέα προοπτική, όπως στόχους καριέρας, φιλίες ή προσωπικές αξίες. Αν παρόλα αυτά, δεν είναι τόσο εύκολο για κάποιον να ταξιδέψει μακριά από τη χώρα του σε διαφορετικούς πολιτισμούς, μπορεί να κάνει ένα ταξιδάκι κοντά στον τόπο διαμονής, όπου και πάλι ισχύουν όλα τα παραπάνω, μέσα από νέες εικόνες και αναμνήσεις που θα σχηματίσει. Ακόμα και μια μεγάλη βόλτα σε μια νέα γειτονιά, το να κάνουμε τα ψώνια μας σε ένα άλλο μέρος της πόλης, η πεζοπορία…

Άσκηση: Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η άσκηση προσφέρει μια σειρά από σωματικά οφέλη, όπως ισχυρότερους μύες, βελτιωμένη φυσική κατάσταση και υγεία, καλύτερο ύπνο. Έρευνες όμως αναφέρουν και πόσο η σωματική δραστηριότητα ενισχύει επίσης τον εγκέφαλό μας. Η άσκηση -ιδίως η αερόβια άσκηση- μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στις γνωστικές ικανότητες, όπως η μάθηση και η μνήμη. Σύμφωνα με μια βιβλιογραφική ανασκόπηση από το 2018, η άσκηση βοηθά επίσης στη βελτίωση του συντονισμού της λεπτής κινητικότητας και της συνδεσιμότητας του εγκεφάλου και μπορεί να προστατεύσει από τη γνωστική έκπτωση. Βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος και στην ανάπτυξη των κυττάρων στον εγκέφαλο, κάτι που η έρευνα συνδέει με μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης. Οι συστάσεις για άσκηση μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με την ηλικία, τις ικανότητες και την υγεία, αλλά είναι καλή ιδέα να προσπαθούμε έστω για λίγη τουλάχιστον δραστηριότητα κάθε μέρα.

Κοινωνικότητα: Οι ισχυρές κοινωνικές συνδέσεις βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και τη συναισθηματική ευεξία, επομένως η τακτική επαφή με άλλους ανθρώπους μπορεί να είναι άλλος ένας τρόπος για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και την ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης.

Τέχνη: Η τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τον κόσμο με νέους και μοναδικούς τρόπους. Μπορούμε με έναν πιο δημιουργικό τρόπο να χρησιμοποιήσουμε την τέχνη για να εκφράσουμε συναισθήματα, να μοιραστούμε προσωπικές εμπειρίες. Έρευνα δείχνει ότι μορφές τέχνης, όπως το σχέδιο και η ζωγραφική ωφελούν άμεσα τον εγκέφαλό μας ενισχύοντας τη δημιουργικότητα και βελτιώνοντας τις γνωστικές ικανότητες. Οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη δημιουργία νέων μονοπατιών και στην ενίσχυση των υπαρχουσών συνδέσεων στον εγκέφαλό μας, οδηγώντας σε καλύτερη γνωστική λειτουργία συνολικά. Ακόμα και να μην έχουμε όμως καμία καλλιτεχνική εμπειρία και πάλι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εφόσον πολλές δεξιότητες συχνά βελτιώνονται με τον χρόνο και την εξάσκηση.

Κατεβάστε διακόπτες: Ακόμη και ο εγκέφαλός μας έχει την ανάγκη να «αποσυνδεθεί» για λίγο. Αυτή η περιστασιακή «ψυχική διακοπή» σχετίζεται άμεσα με τη νευροπλαστικότητα. Το να αφήσουμε έτσι απλά, τον εγκέφαλό μας να ξεκουραστεί μπορεί να βελτιώσει τη δημιουργικότητα, να σταματήσει -έστω και για λίγο, διακόπτει τις ανεπιθύμητες συνήθειες, να μας βοηθήσει να βρούμε νέες λύσεις σε προβλήματα. Η τέχνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην χαλάρωση, επομένως ας σκεφτούμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο να φανούμε πιο δημιουργικοί μέσω της τέχνης στην εβδομάδα μας.

© 2024 tlife.gr