Στο προηγούμενο άρθρο είχαμε εξηγήσει πόσο σημαντικό είναι ένα παιδί να έχει αυτοπεποίθηση, αλλά και τι πρέπει να κάνεις για να του την αυξήσεις από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Σήμερα η ψυχολόγος του TLIFE, Χρυσούλα Μαυράκη, μας συμβουλεύει τι πρέπει να αποφεύγουμε ώστε να μην ακυρώνουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού μας, αλλά να το κάνουμε να νιώσει όμορφα με τον εαυτό του…
Διάβασε προσεχτικά τις 11 συμβουλές της ψυχολόγου….
1. Δεν λέμε ποτέ στα παιδιά ότι είναι κακά. Κακή είναι μόνη η συγκεκριμένη πράξη.
2. Δεν λέμε στα παιδιά ότι είναι καλά μόνο όταν φέρονται σωστά. Ένα παιδί είναι καλό πάντα. Μερικές φορές φέρεται λάθος.
3. Δεν κάνουμε διαρκώς παρατηρήσεις σχετικά με τα λάθη που κάνουν.
4. Δεν δίνουμε ποτέ στα παιδιά παρατσούκλια που εμείς θεωρούμε αστεία, αλλά γι’ αυτά είναι μειωτικά.
5. Δεν θεωρούμε τα παιδιά μωρά, ανολοκλήρωτα, μελλοντικές προσωπικότητες, αλλά τα αντιμετωπίζουμε με σεβασμό για την μοναδικότητά τους και γιατί έτσι τους αξίζει.
6. Σύγκριση μεγάλο λάθος. Δεν τα συγκρίνουμε ποτέ με άλλα παιδιά.
7. Δεν τα αντιμετωπίζουμε σαν μικρά, ανίκανα, αδύναμα ή αδέξια αποφεύγοντας να τους αναθέτουμε καθήκοντα και υπευθυνότητες.
8. Δεν ασκούμε συνεχώς αρνητική κριτική. Για παράδειγμα δεν του λέμε “το περίμενα από εσένα, πάντα έτσι κάνεις, όλο απροσεξίες είσαι” κλπ.
9. Δεν μιλάμε για λογαριασμό τους, αλλά τα αφήνουμε να εκφράσουν αυτά που θέλουν να πουν με τον τρόπο που μπορούν να το κάνουν.
10. Δεν μιλάμε για τα παιδιά μπροστά τους σαν να είναι αόρατα και απόντα. Τα παιδιά καταλαβαίνουν όταν μιλάμε γι’ αυτά, κυρίως δε όταν μιλάμε αρνητικά, ακόμα και αν είναι σε πολύ μικρή ηλικία.
11. Δεν κρατάμε ψυχρή και ελάχιστα εκδηλωτική στάση απέναντί τους, αντίθετα τα αγκαλιάζουμε, τα φιλάμε και τους δείχνουμε τρυφερότητα και στοργή.
Μην ξεχνάς ότι ένα παιδί σχηματίζει εικόνα εαυτού από τα πρώτα χρόνια της ζωής του και αυτή η εικόνα θα αποτελέσει την βάση για να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ