Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου βάζει στο ντιβάνι της τις χριστουγεννιάτικες συνήθειές μας.
Έφτασε και πάλι αυτή η εποχή του χρόνου που μας βρίσκει να στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο ανάμεσα σε γέλια και χαρμόσυνες ευχές! Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, μυρωδιές από γλυκά που ψήνονται στο φούρνο, καθώς και κόκκινες και πράσινες πινελιές καθορίζουν το εορταστικό σκηνικό. Οι περισσότεροι από εμάς υιοθετούμε μια σειρά από συγκεκριμένες συνήθειες τις μέρες αυτές των εορτών. Τι σημαίνουν άραγε;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Εξωτερικός στολισμός του σπιτιού. Πολύ άνθρωποι δίνουν μεγάλη έμφαση στον εξωτερικό στολισμό του σπιτιού τους, ανάβοντας εκατοντάδες φωτάκια και επιλέγοντας πολύχρωμα διακοσμητικά για τον κήπο και τα μπαλκόνια τους. Μια πιθανή εξήγηση για τη συμπεριφορά αυτή φαίνεται να αποτελεί η ανάγκη για επικοινωνία και σύσφιξη των δεσμών με τους γείτονες και την ευρύτερη κοινότητα. Συνήθως, τα άτομα που επενδύουν στον χριστουγεννιάτικο στολισμό του προσωπικού τους χώρου, χαρακτηρίζονται ως πιο εξωστρεφή και κοινωνικώς ενεργητικά. Προσοχή, όμως, στις υπερβολές!
2. Εθισμός στα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια. Φαίνεται πως μερικά άτομα τείνουν να υπερ-κοσμούν τα σπίτια τους με κάθε λογής χριστουγεννιάτικα φώτα. Η υπερβολή αυτή ίσως έχει να κάνει με την ανάγκη του ατόμου να τραβήξει την προσοχή, έστω και για μερικές εβδομάδες το χρόνο και να καταδείξει πόσο έντονα βιώνει το κλίμα των Χριστουγέννων. Ίσως πάλι πρόκειται για ένα «παιχνίδι υπεροχής» σε σχέση με την υπόλοιπη γειτονιά.
3. Υπερκατανάλωση. Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να θέλει να ξεχυθεί για ψώνια στα μαγαζιά, ακόμα κι όταν ξέρεις πως η τσέπη σου δεν το επιτρέπει; Φαίνεται πως τις ημέρες των Χριστουγέννων τόσο η εξωτερική διακόσμηση των καταστημάτων, όσο και η μουσική που παίζει διαρκώς προσελκύουν τον καταναλωτή και του δημιουργούν τη διάθεση να ξοδέψει. Εκτός αυτού, όσο ωραίο κι αν είναι το να λαμβάνουμε δώρα, τόσο και ίσως περισσότερο ευχάριστο είναι το να δίνουμε δώρα. Έχει φανεί πως όταν ξοδεύουμε χρήματα για τους άλλους, νιώθουμε και πιο ευτυχισμένοι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
4. Ο Μύθος του Αϊ-Βασίλη. Ακόμα και στην εποχή μας, την εποχή της γρήγορης πληροφόρησης, μία από τις αγαπημένες συνήθειες των μεγάλων συνεχίζει να είναι η διήγηση του μύθου του Αϊ-Βασίλη στα παιδιά. Έχεις αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Φαίνεται πως έχουμε ανάγκη από τη μαγεία και την ελπίδα που αποπνέει η παράδοση αυτή. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες γύρω στα 8 έτη, τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια συνειδητοποιούν πως ο Αι-Βασίλης δεν είναι πραγματικό πρόσωπο. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές τα παιδιά αποδέχονται θετικά το γεγονός αυτό, σε αντίθεση με τους γονείς τους, οι οποίοι μάλλον απογοητεύονται περισσότερο από την ανακάλυψη αυτή των παιδιών τους.
Είτε οι παραπάνω συνήθειες σε χαρακτηρίζουν περισσότερο, είτε λιγότερο προσπάθησε τα φετινά Χριστούγεννα να φορέσεις το γιορτινό σου χαμόγελο και να το μοιραστείς μαζί με όσους πραγματικά αγαπάς και φέρνουν αγάπη και λάμψη στη ζωή σου!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ