Site icon TLIFE

Διακοπές τον Σεπτέμβριο: Ναι, γιατί όχι;

Tlife Team

«Διακοπές τον Σεπτέμβριο; Έχει περάσει το καλοκαίρι… δεν είναι αργά;» Όχι, ποτέ δεν είναι αργά για διακοπές, πόσο μάλιστα τον Σεπτέμβριο που θεωρείται το μικρό καλοκαιράκι! Τι λέει όμως η ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα, για τις διακοπές τον Σεπτέμβρη;

Για πολλούς ανθρώπους, ο Σεπτέμβριος συνδέεται με το τέλος του καλοκαιριού και την επιστροφή σε μια πιο οργανωμένη ρουτίνα, αποτελώντας μια περίοδο μετάβασης και προσαρμογής. Ωστόσο, οι διακοπές τον Σεπτέμβριο προσφέρουν ορισμένα πλεονεκτήματα που δεν είναι τόσο εμφανή τους πιο δημοφιλείς μήνες, όπως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Διακοπές του Σεπτέμβρη και ψυχολογικά οφέλη:

1. Μείωση του στρες: Ο Σεπτέμβριος θεωρείται από πολλούς μια “ήσυχη” περίοδος, εφόσον οι τουριστικοί προορισμοί είναι λιγότερο πολυσύχναστοι, ο ήλιος δεν καίει τόσο πολύ και φυσικά υπάρχει η ευκαιρία για περισσότερη ηρεμία και χαλάρωση. Μάλιστα, δίνεται η ευκαιρία για ανασυγκρότηση και μείωση του καθημερινού άγχους.

2. Μετάβαση σε μια νέα αρχή: Ο Σεπτέμβριος συνδέεται συχνά με νέες αρχές – όπως η επιστροφή στη δουλειά ή στο σχολείο. Όταν κάνουμε διακοπές αυτό το μήνα, η προετοιμασία για τη μετάβαση στην καθημερινότητα γίνεται πιο εύκολα, καθώς δίνεται η ευκαιρία να ξεκουραστούμε και να επανέλθουμε πιο ανανεωμένοι.

3. Ενδοσκόπηση και επαναπροσδιορισμός στόχων: Αυτή η περίοδος ενδείκνυται για ενδοσκόπηση. Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο δραστηριότητες, ο Σεπτέμβριος προσφέρει τη δυνατότητα για αυτοαξιολόγηση και επαναπροσδιορισμό των στόχων της χρονιάς, επιτρέποντας σε κάποιον να σκεφτεί τι θέλει να επιτύχει κατά τους επόμενους μήνες.

4. Βελτίωση της διάθεσης: Είναι αρκετοί εκείνοι που αισθάνονται ότι ο φθινοπωρινός καιρός, τους ταιριάζει περισσότερο, τους ανανεώνει και βελτιώνει τη διάθεση.

5. «Η κατάθλιψη των διακοπών»: Οι αλλαγές στο περιβάλλον και οι διακοπές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μελαγχολίας μετά τις διακοπές, καθώς παρέχεται μια ευκαιρία για ανάπαυση και αναζωογόνηση.

Συμβουλές για καλύτερη ψυχολογική προετοιμασία μετά τις διακοπές:

  • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και μην τον πιέζεται να προσαρμοστεί.
  • Μην προσπαθείτε να κάνετε μεγάλες αλλαγές αλλά αντίθετα βάλτε μικρούς στόχους που θα τους ενσωματώσετε σταδιακά.
  • Βάλτε στην καθημερινότητά σας δραστηριότητες που σας αρέσουν και απολαμβάνετε.

Οι διακοπές του Σεπτέμβρη προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για αποσυμπίεση, ανανέωση και αυτοβελτίωση, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν ψυχολογικά το έδαφος για τις προκλήσεις της νέας σεζόν. Πιο απλά, μας βοηθούν να αποχαιρετίσουμε το γλυκό καλοκαιράκι πιο ομαλά…

© 2024 tlife.gr