Σε τρομάζουν οι χωριστές διακοπές ή είναι κάτι αυτονόητο για σένα και το σύντροφό σου; Η ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Παναγιωτουνάκου γράφει σήμερα για ένα θέμα που άλλους τους ταράζει και άλλοι θεωρούν σχεδόν απαραίτητο. Τι σημαίνουν οι χωριστές διακοπές για ένα ζευγάρι; Ο λόγος στην ειδικό…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το καλοκαιράκι έχει μπει για τα καλά και τα σχέδια για διακοπές όλο και πληθαίνουν. Οι φίλες σου προτείνουν να φύγετε μαζί μερικές μέρες, αφήνοντας πίσω το αγόρι σου. Εκείνος έχει διάθεση για camping και εξερεύνηση της φύσης, ενώ εσύ ονειρεύεσαι άνετες διακοπές αγκαλιά με ένα κοκτέιλ δίπλα στην πισίνα. Ο χειμώνας πέρασε βαρύς από υποχρεώσεις και θέλεις να περάσεις όσο περισσότερο χρόνο μπορείς χαλαρά και ξέγνοιαστα με τον σύντροφό σου.
Υπάρχει σωστή και λάθος επιλογή; Τι σημαίνει η καθεμιά για τη σχέση σου;
Κάποια ζευγάρια θεωρούν αδιανόητο να πηγαίνουν χωριστά διακοπές, ενώ κάποια άλλα οριακά απαραίτητο. Στη διαμόρφωση της στάσης αυτής σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν το είδος της σχέσης, τα χρόνια του δεσμού, αλλά και οι προηγούμενες εμπειρίες των συντρόφων. Επίσης, ο λόγος που οδηγεί στην επιθυμία για ξεχωριστές διακοπές, καθώς και το είδος του ταξιδιού αποτελούν ένδειξη ύπαρξης ή μη προβλημάτων στη σχέση.
Φαίνεται πως ζευγάρια τα οποία έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ τους, δεν εκλαμβάνουν αρνητικά τις χωριστές διακοπές, καθώς νιώθουν άνετα με το να παραχωρούν χρόνο και χώρο για τον σύντροφό τους έξω από την καθημερινότητα της σχέσης. Βέβαια, τα ζευγάρια που δουλεύουν πάνω στη σχέση τους και τη διατηρούν ζωντανή, κατανοώντας και αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του “σημαντικού άλλου”, αν και μπορούν να δεχθούν τις ξεχωριστές διακοπές, συνήθως δεν τις επιλέγουν, γιατί ακριβώς έχουν καλλιεργήσει το πώς να περνούν καλά μαζί με τον σύντροφό τους και έχουν μάθει να μην εγκλωβίζονται στη ρουτίνα και τη συνήθεια.
Στην περίπτωση των παντρεμένων ζευγαριών ή των μακροχρόνιων σχέσεων γενικότερα, οι χωριστές διακοπές μπορεί να ανανεώσουν τη σχέση εφόσον επιλέγονται προκειμένου οι σύντροφοι να ικανοποιήσουν ανάγκες και ενδιαφέροντά τους στα οποία δεν επιθυμεί να ακολουθήσει το άλλο τους μισό (π.χ. αγάπη για φύση, κυνήγι, αθλητικά δρώμενα, διακοπές με συγγενείς). Σε κάθε περίπτωση οι διακοπές θα πρέπει να είναι ανάλογες σε είδος και διάρκεια για τους δύο συντρόφους και να πραγματοποιούνται υπό το πρίσμα της αμοιβαίας κατανόησης, του σεβασμού και της καλής επικοινωνίας. Αντίθετα, εάν αποτελούν ένα μέσο απομάκρυνσης των συντρόφων, γιατί ο ένας δεν αντέχει την παρουσία του άλλου και συνδυάζονται με αύξηση των συγκρούσεων κατά τις κοινές διακοπές, τότε η σχέση έχει προβλήματα που καλό είναι να δουλεύονται και όχι να αποφεύγονται.
Τελικά οι χωριστές διακοπές ενισχύουν ή τραυματίζουν τη σχέση;
Στις υγιείς σχέσεις οι χωριστές διακοπές:
-Δίνουν την ευκαιρία στους συντρόφους να συνειδητοποιήσουν πώς είναι να λείπει ο ένας από την καθημερινότητα του άλλου και έτσι να αυξηθεί περισσότερο η επιθυμία τους να είναι μαζί.
-Ενισχύουν την ανεξαρτησία και την αυτοεκτίμηση του ατόμου με αποτέλεσμα τη δημιουργία πιο σίγουρων και γεμάτων αυτοπεποίθηση συντρόφων, ικανών να προσφέρουν περισσότερα μέσα στη σχέση.
-Δίνουν την ευκαιρία στο άτομο να ασχοληθεί με τα ενδιαφέροντά του, δίχως να παραπονιέται διαρκώς στον σύντροφό του πως του τα στερεί, επειδή δεν είναι αντίστοιχα και δικές του επιλογές. Έτσι επέρχεται ισορροπία και ηρεμία στη σχέση.
Στις ανασφαλείς σχέσεις οι χωριστές διακοπές:
-Αυξάνουν την ανασφάλεια, τις σκηνές ζηλοτυπίας και την γκρίνια.
-Αποτελούν μια “αποφυγή” των προβλημάτων της σχέσης, με αποτέλεσμα αυτά να διογκώνονται μετά την επιστροφή των συντρόφων στην κοινή εστία.
-Συνήθως εκλαμβάνονται ως “διάλειμμα” από τη σχέση το οποίο αφήνει το ελεύθερο στους συντρόφους να “πάρουν” εκτός σχέσης αυτά τα οποία στερούνται από το σύντροφό τους και τελικά να οδηγηθούν στην οριστική διάλυση της σχέσης.
Κάθε σχέση είναι διαφορετική και έχει τους δικούς της κανόνες. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το σημαντικό είναι το ζευγάρι να συμφωνεί από κοινού στο κατά πόσο είναι ανοιχτό ή όχι σε μια επιλογή, όπως οι χωριστές διακοπές. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν χωρίζουν απλά επειδή για 5 μέρες το χρόνο θα βρεθούν μακριά ο ένας από τον άλλο. Χωρίζουν γιατί τις υπόλοιπες 360 ημέρες δεν έχουν μάθει να επικοινωνούν, να σέβονται, να ακούν και να μοιράζονται. Οι χωριστές διακοπές απομακρύνουν αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν διαφορετικά μονοπάτια και φέρνουν ακόμα πιο κοντά εκείνους που με σιγουριά έχουν χαράξει το δικό τους κοινό μονοπάτι…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ