Μπορεί να σου λέει ότι δεν θέλει σχέση και ταυτόχρονα να είστε συνέχεια μαζί σαν ζευγάρι. Μπορεί να σου λέει ότι σε αγαπάει και η συμπεριφορά του να δείχνει το αντίθετο. Τι να πιστέψεις; Τι να κάνεις; Η Μαρίνα Μόσχα, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια, μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τα διπλά μηνύματα. Ο λόγος στην ειδικό…
Είναι γεγονός πως από την πολύ μικρή ηλικία δεχόμαστε διπλά μηνύματα. Μηνύματα που μας μπερδεύουν, μας δημιουργούν απορίες ή και σύγχυση κάποιες φορές, όταν άλλο μπορεί να λέγεται και άλλο να κρύβεται πίσω από τα λόγια, την στάση σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου, κλπ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μηνύματα όπου για παράδειγμα κάποιος λέει Α στα λόγια, με τις πράξεις του, τη στάση του όμως εννοεί Β. Λέει άσπρο ενοοώντας μαύρο. Αν πάρουμε για παράδειγμα το: “Πόσο μου λείπεις!” ενώ δεν αφιερώνω χρόνο στη σχέση μας. Tο “πόσο μου λείπεις” είναι το λεκτικό, ενώ η συμπεριφορά όπου τελικά δεν δίνω χρόνο για εμάς τους δύο ακυρώνει το λεκτικό. Αποτέλεσμα η πρόκληση σύγχυσης. Τι να εμπιστευθώ αλήθεια; Αυτό που ακούω, αυτό που νιώθω ή αυτό που παρατηρώ να συμβαίνει;
Το σίγουρο είναι πως κυριαρχεί μία σύγχυση, ένα μπέρδεμα μέσα μου, καθώς δεν μπορώ να καταλάβω πού μπορώ να σταθώ. Μπορεί ακόμη και να αρχίσω να αμφισβητώ τον εαυτό μου, εφόσον δεν νιώθω την απαραίτητη σταθερότητα που μου δίνει ασφάλεια και σιγουριά. Ίσως να αισθάνομαι πως κάνω λάθος ή δεν εκτιμώ όσα μου προσφέρονται και στέκομαι σε “μικρά” πράγματα. Και όσο προσπαθώ να βγάλω μία άκρη σε όλη αυτήν την αντίφαση μέσα μου, τόσο περισσότερο μπερδεύομαι… Σαν να βρίσκομαι σε αδιέξοδο!
ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ;
Πρώτα από όλα, μην ξεχνάμε πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, άρα έχει και διαφορετική συμπεριφορά. Άρα, δεν υπάρχει “μαγική συνταγή” για να αντιμετωπίσω τα διπλά μηνύματα. Παρακάτω θα δούμε συμπεριφορές που ενδεχομένως μας βοηθήσουν κάπως να διαχειριστούμε τέτοιου είδους καταστάσεις…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
-Στην ουσία προσπαθώ να ξεκαθαρίσω τι μου λέει το άλλο μέλος της σχέσης, ρωτώντας ξανά ενώ όμως χρησιμοποιώ τα δικά του λόγια.
-Επαναλαμβάνω δυνατά αυτό που έχω κατανοήσει.
-Ρωτάω αν εννοεί αυτό που μόλις έχω επαναλάβει.
-Εφόσον είναι ξεκάθαρο αυτό που εννοεί, αν αλλάξει το νόημα και πάλι ρωτάω γιατί λέει κάτι διαφορετικό αυτή τη στιγμή.
-Εκφράζω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου, αυτό που αισθάνομαι και σκέφτομαι.
-Προσπαθώ να διαχωρίσω μέσα μου ότι δεν φταίω εγώ για την συγκεκριμένη συμπεριφορά του άλλου μέλους της σχέσης και βάζοντας όρια σε αυτό που νιώθω να με μπερδεύει.
-Παρατηρώ το δικό μου μερίδιο ευθύνης, μήπως δηλαδή και εγώ με τον τρόπο μου ενισχύω ή συντηρώ τα διπλά μηνύματα.
-Αποφεύγω την παγίδα να τον/την αλλάξω.
-Σκέφτομαι τι παίρνω εγώ από αυτήν τη σχέση, αξίζει να μένουμε μαζί, τι κερδίζω;
-Ζητάω να πάμε σε ειδικό σε θέματα επικοινωνίας.
Ας έχουμε στο μυαλό μας πως δεν σημαίνει απαραίτητα πως το κάνει επίτηδες ο άλλος, τουλάχιστον όχι πάντα. Πιθανά έχει μεγαλώσει λαμβάνοντας επίσης διπλά μηνύματα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ