“O Στέφανος δεν θα το έκανε ποτέ αυτό” έλεγε και ξαναέλεγε η Μάρω Κοντού στον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Αν αφαιρέσεις το όνομα και το αντικαταστήσεις με Κώστας, Νίκος, Λευτέρης όλες οι γυναίκες αναθεματίζουν την ώρα και τη στιγμή που έπεσαν πάνω στον άντρα που έχουν δίπλα τους. Και αναρωτιέμαι. Γιατί πάντα έχεις την κακή συνήθεια να επικεντρώνεις μόνο στα αρνητικά; Που είμαι ακατάστατος, που θυμώνω εύκολα, που μιλάω πότε πότε με… βρισιές!
Κι αν σου αποδείκνυα πως αυτός είναι ο τρόπος να επιβιώσω στον μάταιο τούτο κόσμο; Αν η επιστήμη ερχόταν και έκανε τα… “ανυπόφορα ελαττώματά μου”, πολύτιμα πλεονεκτήματα; Κάτι σαν κι εσένα με τα ψώνια (και ιδιαίτερα το shopping ρούχων) που σε κάνουν να τα ξεχνάς όλα. Προβλήματα και σκοτούρες…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΜΟΥ, ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΜΟΥ
Μάντης κακών ή απλά προφήτης της πραγματικότητας;
Έρχεσαι όλο χαρά και μου μιλάς για το νέο σου αφεντικό που είναι τόσο χαλαρός και φιλικός μαζί σου. “Πρόσεχε μόνο μην βρεθείς εκτεθειμένη!” σου λέω και μουτρώνεις. Που δεν χαίρομαι με τίποτα καλό που σου έχει συμβεί, που πάντα σου χαλάω τη διάθεση και είμαι “μουντρούχος”! Κι όταν το αφεντικό σου σε καλέσει για να σου ζητήσει εξηγήσεις γιατί δεν του άρεσε η δουλειά σου, πάλι εγώ θα φταίω που σε γρουσούζεψα.
Όταν ένας άνθρωπος σκέφτεται πάντα το χειρότερο σενάριο, ίσως καταφέρει να προβλέψει τις άσχημες εξελίξεις και να τις αντιμετωπίσει. Ο αμυντικός πεσιμισμός –δηλαδή να σκέφτεσαι τι μπορεί να πάει στραβά – έχει την ιδιότητα να μετατρέπει το άγχος σε δράση” αναφέρει η Julie K. Norem καθηγήτρια ψυχολογίας στο Wellesley College!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το βρόμικο στόμα μου, ο καλύτερος γιατρός!
Πάλι χάλασε το καζανάκι και φυσικά, πάλι εγώ πρέπει να κάνω τον υδραυλικό. Λες και επειδή γεννήθηκα άνδρας, έχω και το manual για κάθε συσκευή που παρουσιάζει βλάβη στο σπίτι. Κι εκεί που παλεύω να ξεβιδώσω τον σωλήνα, χτυπάω το δάκτυλό μου. Αν η επόμενη σκηνή έβγαινε στην τηλεόραση θα ήταν ένα σύνολο από ατελείωτα “μπιπ”! Μια σειρά από ανεπίτρεπες εκφράσεις! Μουτρώνεις και ξεκινάς το κήρυγμα. “Δεν είναι δυνατό να μιλάς με αυτόν τον τρόπο. Τι θα γίνει δηλαδή αν ποτέ κάνουμε παιδιά; Έτσι θα μιλάς μπροστά τους;” Και κινδυνεύω και το δάχτυλο να χάσω και να κοιμηθώ στη μπανιέρα!
Μάθε όμως πως κάθε φορά που χρησιμοποιώ το αγαπημένο μου ρήμα με 4 γράμματα, αυτό με βοηθά να διαχειριστώ τον πόνο πιο αποτελεσματικά. Σε πρόσφατη έρευνα οι συμμετέχοντας καλούνταν να βάλουν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό. Σε όσους επιτράπηκε να βρίζουν, αποδείχτηκε πως κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τον πόνο καλύτερα και να τον αντέξουν. Τα “κακά” λογάκια ενεργοποιούν τον μηχανισμό του οργανισμού που θα κληθεί να τα βάλει με την κρίση του φυσικού ή ψυχικού πόνου.
Δεν σε γράφω, απλά μουτζουρώνω!
Σχεδιάζουμε τις διακοπές μας και σε έχει πιάσει οίστρος. Ποια μέρη θα επισκεφθούμε, με ποιους θα πάμε. Και περιγράφεις ώρες ατελείωτες μέχρι που σταματάς απότομα! “Πάλι με γράφεις; Εγώ φταίω που σου μιλάω! Θα πάρω τις κολλητές μου να πάω μόνη μου διακοπές!” και εγώ να μένω με το στιλό στα χέρι απορώντας τι έκανα. Γιατί θα πρέπει να σε κοιτάω στα μάτια όταν μου μιλάς; Και γιατί το να μουτζουρώνω το χαρτί μπροστά μου πρέπει να σημαίνει πως δεν σε παρακολουθώ;
Όταν μουτζουρώνω χαρτάκια, τότε το μυαλό μου μπορεί να απομνημονεύσει και να θυμάται σχεδόν 30% περισσότερες πληροφορίες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Plymouth. Είναι ένας τρόπος να διώξω όλες τις χαοτικές σκέψεις μου για τη δουλειά, τα οικονομικά προβλήματα και να σε παρακολουθώ απερίσπαστος!
Δεν θυμώνω, κάνω stress management!
“Πρέπει επιτέλους να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον θυμό σου” μου λες με ύφος διδακτικό. Σε κάνω λες να αισθάνεσαι άσχημα όταν κοκκινίζω και μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Δηλαδή, για να καταλάβω! Θα προτιμούσες ένα άβουλο πλάσμα που θα κατάπινε χωρίς αντίδραση ό, τι του συνέβαινε;
Αν νομίζεις πως είμαι ευέξαπτος, γελιέσαι! Δεν είναι ανεξήγητος και αναίτιος θυμός, αλλά τρόπος να τα βγάλω πέρα με το άγχος της ημέρας. Όσο ένας άνθρωπος δεν έχει χρόνιο πρόβλημα θυμού, όταν γίνεται έξαλλος σε κάθε περίπτωση που αντιμετωπίζει μια άδικη κατάσταση μπορεί στην πραγματικότητα με αυτό τον τρόπο να απομακρύνει το άγχος. Σύμφωνα με τη Jennifer Lerner του πανεπιστημίου του Harvard ο θυμός βοηθά να πάψεις να αισθάνεσαι αδικημένος. Είναι προτιμότερο λοιπόν να αντιδρά κανείς με ελεγχόμενο θυμό από το να αποφεύγει το πρόβλημα και να γεμίζει με άγχος.
Την επόμενη λοιπόν φορά που θα ξεκινήσεις την γκρίνια, καλό θα ήταν να σκεφτείς πως αν μου απαγορέψεις κάθε ΑΠΟΛΥΤΑ φυσική αντίδραση είναι σαν να με ευνουχίζεις. Εκτός κι αν δεν θέλεις άνδρα δίπλα σου, αλλά μια κούκλα που να υπακούει πειθήνια και να εκπληρώνει κάθε σου επιθυμία. Welcome to real life…
Του Λευτέρη Σαββίδη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ