Όλες τσακωνόμαστε με το σύντροφό μας. Οι καβγάδες όμως έχουν και αυτοί την “τέχνη” τους ή μάλλον καλύτερα τους κανόνες τους, έτσι ώστε να μην πληγωθεί ανεπανόθρωτα η σχέση. Η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc, Ελπίδα Παναγιωτουνάκου γράφει για αυτούς τους κανόνες ώστε η σύγκρουση να μην έχει αδιόθρωτες συνέπειες. Γιατί κακά τα ψέματα… Συνήθως τσακωνόμαστε με το σύντροφό μας γιατί θέλουμε να διοθρώσουμε κάτι, δυστυχώς όμως ο κίνδυνος τα έχουμε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα είναι μεγάλος.
Οι συγκρούσεις σε μία σχέση δεν είναι ούτε κάτι το παράξενο, ούτε το αφύσικο. Άλλωστε, πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά ειδικά όταν οι δύο σύντροφοι επιθυμούν μια ανοιχτή και ειλικρινή σχέση, στα πλαίσια της οποίας θα νιώθουν την ασφάλεια να εκφράσουν τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους; Δεν συγκρούεται μόνο εκείνος που επί μονίμου βάσεως υποχωρεί, καταπίνει και υπομένει…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, κάποια ζευγάρια συγκρούονται πιο συχνά σε σχέση με άλλα και τις περισσότερες φορές ανταλλάσσοντας λόγια σκληρά, τα οποία αφήνουν βαθιές, ακόμα και αγιάτρευτες πληγές με αποτέλεσμα τη φθορά όχι μόνο της σχέσης, αλλά και του ίδιου τους του εαυτού.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙΣ ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ
1. Απόφυγε τους καβγάδες μπροστά σε τρίτους.
Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα, αλλά το πιθανότερο είναι πως θα κλιμακωθεί. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να νιώθει ο σύντροφός σου ότι τον μειώνεις και τον αμφισβητείς μπροστά σε άλλους. Περίμενε έως ότου βρεθείτε οι δύο σας. Έτσι, θα έχεις το χρόνο να διαχειριστείς το θυμό σου, να αξιολογήσεις καλύτερα την κατάσταση και να μιλήσεις τελικά βάσει επιχειρημάτων και όχι από συναισθηματική παρόρμηση
2. Κατανόησε τους λόγους για τους οποίους νιώθεις θυμό.
Τις περισσότερες φορές ο θυμός έρχεται ως απόρροια χρόνια καταπιεσμένων αναγκών. Τότε, αρκεί μια μικρή σπίθα για να πυροδοτηθεί μια ολόκληρη έκρηξη! Μπορεί να νομίζεις πως τσακώνεστε γιατί βγήκατε με τους φίλους του και όχι με τους δικούς σου, αλλά αυτό που φταίει στην πραγματικότητα να είναι η πεποίθησή σου πως δεν σε υπολογίζει. Ίσως πάλι, να μην καταλαβαίνεις γιατί αντιδρά τόσο έντονα με τα ρούχα που έχεις επιλέξει, αλλά πίσω από αυτό να κρύβεται η ανησυχία του πως δεν ενδιαφέρεσαι αρκετά για αυτόν. Προσπάθησε να φιλτράρεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, αναζητώντας την πραγματική αιτία αυτού που σου τα προκαλεί, γιατί διαφορετικά είναι πιθανό να αντιδράσεις με τρόπο άσχημο και υπερβολικό, χάνοντας το δίκιο σου!
3. Μην τσακώνεσαι προκειμένου να πληγώσεις τον σύντροφό σου, αλλά για να βρείτε μια λύση.
Γνωρίζοντας καλά τα ευαίσθητα σημεία του συντρόφου σου, μπορεί να παρασυρθείς με “χτυπήματα κάτω από τη μέση”. Μην ξεχνάς, όμως, πως τα λόγια δεν πληγώνουν λιγότερο από τις πράξεις! Θέλεις να χαθείς σε έναν κυκεώνα από κατηγόριες, παράπονα και επικριτικά σχόλια, επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο, προσπαθώντας να καταλήξετε στο “ποιος φταίει;” ή να δείτε από κοινού πως θα κάνετε τη σχέση σας πιο λειτουργική, προτείνοντας λύσεις για το πρόβλημα που σας βασανίζει;
Σε μια σύγκρουση, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, υπάρχει δίκιο όπως και φταίξιμο και στις δύο πλευρές. Προσπάθησε να δεις τα πράγματα από την οπτική γωνία του συντρόφου σου και δημιούργησε τις συνθήκες ώστε να κάνει και εκείνος το ίδιο για σένα. Δεν μπορείς να έχεις πάντα δίκιο, ούτε εκείνος συνεχώς άδικο! Αξιολογείστε τις προτεινόμενες λύσεις που θα σκεφτείτε και υποστηρίξτε τες με ρεαλιστικά επιχειρήματα, ώστε τελικά να επιλέξετε την πιο κατάλληλη για την περίσταση. Η εύρεση λύσεων φέρνει τη σχέση ένα βήμα μπροστά, ενώ “ο αγώνας επικράτησης” απλά ανακυκλώνει ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Μείνε σε αυτό που σας απασχολεί εδώ και τώρα και όχι σε ότι αντίστοιχο έχει συμβεί μέχρι σήμερα!
4. Μην μετατρέπεσαι σε Drama Queen.
Βεβαιώσου πως αντιμετωπίζεις τα πράγματα στο πραγματικό τους μέγεθος, δίχως να δραματοποιείς τις καταστάσεις. Με τον τρόπο αυτό, ο σύντροφός σου θα είναι ευκολότερο να μπει στη διαδικασία να κατανοήσει αυτό που του λες και τους λόγους για τους οποίους του το λες. Έτσι, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πολύ πιο γρήγορα και ανώδυνα
Κάθε ζευγάρι έρχεται σε σύγκρουση και αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν οι καβγάδες είναι πιο συχνοί από τις ευχάριστες στιγμές και οι διαφωνίες αντί να μετατρέπονται σε επιχειρήματα, καταλήγουν σε συγκρούσεις, τότε υπάρχει πρόβλημα! Το κλειδί σε μια επιτυχημένη σχέση δεν είναι η απουσία διαφωνιών, αλλά η υγιής διαχείριση αυτών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ