Έχεις ανάγκες στη σχέση; Μάθε να τις εκφράζεις χωρίς ενοχές

Ίσως το έχεις ακούσει σε μια έντονη συζήτηση ή το έχεις νιώσει χωρίς να στο πει κανείς ξεκάθαρα. “Είσαι πολύ απαιτητική”, “Το παρακάνεις”, “Γιατί κάνεις έτσι;”. Αυτές οι φράσεις, άμεσες ή έμμεσες, μπορεί να σε έχουν κάνει να αμφιβάλλεις για το αν είναι εντάξει να έχεις ανάγκες μέσα σε μια σχέση. Και κάπου εκεί ξεκινάει η ενοχή. Μήπως ζητάς πολλά; Μήπως είσαι πολύ ευαίσθητη ή πολύ ανασφαλής; Η αλήθεια είναι πιο απλή: δεν είναι πρόβλημα να έχεις ανάγκες, αλλά το πώς τις εκφράζεις κάνει όλη τη διαφορά.

Η φόβος του να μην είσαι “πολύ”

Πολλοί άνθρωποι, από τον φόβο μην φανούν “πολύ συναισθηματικοί” ή “πολύ δραματικοί”, καταλήγουν να καταπιέζουν τις ανάγκες τους. Θέλουν να φαίνονται cool, άνετοι, να μην ενοχλούν. Και όσο προσπαθείς να αποδείξεις ότι δεν έχεις ανάγκες, τόσο πιο πολύ απομακρύνεσαι από τον εαυτό σου. Δε μιλάς, δε ζητάς, και σταδιακά χάνεις τη φωνή σου. Αν το κάνεις συστηματικά, κινδυνεύεις να βρεθείς σε μια σχέση που απ’ έξω δείχνει “ήρεμη”, αλλά μέσα της δεν έχει ουσιαστική σύνδεση.

Δεν είναι κακό να έχεις ανάγκες

Το να θες ασφάλεια, κατανόηση και επιβεβαίωση δεν σε κάνει αδύναμο. Σε κάνει άνθρωπο. Δεν είναι “πολύ” να θες να νιώθεις σιγουριά σε μια σχέση. Το πρόβλημα δεν είναι οι ανάγκες σου. Είναι το πώς τις εκφράζεις. Αν τις κρύβεις ή τις πετάς με επιθετικότητα, δεν θα φτάσουν ποτέ στον άλλον με τον τρόπο που χρειάζεσαι. Ο στόχος δεν είναι να μην έχεις ανάγκες, αλλά να μπορείς να τις εκφράζεις χωρίς φόβο.

Η διαφορά είναι στον τρόπο

Έχει τεράστια σημασία το πώς ζητάς κάτι. Αντί να μπεις σε μικροκαβγάδες για ασήμαντους λόγους, μόνο και μόνο για να τραβήξεις προσοχή, δοκίμασε να μιλήσεις ανοιχτά και με ευαλωτότητα. Για παράδειγμα, το “Ξέρω ότι μπορεί να ακούγομαι υπερβολική, αλλά αυτή τη στιγμή χρειάζομαι λίγη επιβεβαίωση, νιώθω ανασφάλεια με αυτή τη γυναίκα από τη δουλειά σου” είναι τελείως διαφορετικό από το “Πού είσαι πάλι; Γιατί μιλάς συνέχεια για εκείνη; Τι στο καλό σου αρέσει τόσο πολύ σ’ αυτήν;”, συνοδευόμενο από αναστεναγμούς και νευρικά μηνύματα. Στην πρώτη περίπτωση, δίνεις χώρο για σύνδεση. Στη δεύτερη, μπλοκάρεις την επικοινωνία πριν καν ξεκινήσει.

Η ειλικρίνεια δεν είναι δράμα

Μπορεί να έχεις μάθει να κρατάς μέσα σου τις ανασφάλειες για να μη φανείς “δύσκολη”. Ίσως πιστεύεις πως αν πεις αυτό που νιώθεις, θα χαλάσεις το κλίμα. Όμως στην πραγματικότητα, όταν μιλάς ανοιχτά, χτίζεις εμπιστοσύνη. Δε χρειάζεται να είσαι τέλεια, ούτε να τα έχεις όλα λυμένα. Το να πεις “Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά χρειάζομαι λίγη επιβεβαίωση τώρα” είναι πιο ώριμο και ξεκάθαρο από το να κάνεις σκηνή ή να στέλνεις πέντε μηνύματα γεμάτα θυμό.

Η ευθύνη είναι και δική σου

Το ότι έχεις ανάγκες δε σημαίνει πως δεν έχεις ευθύνη για το πώς τις επικοινωνείς. Αντί να ρίχνεις έμμεσα μηνύματα ή να περιμένεις ο άλλος να “καταλάβει από μόνος του”, πάρε την ευθύνη να εκφραστείς καθαρά. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι απαραίτητο. Αν δε μιλήσεις ανοιχτά, το πιο πιθανό είναι να παγιδευτείς σε μια σχέση με μισές αλήθειες και πολλά ανείπωτα.

Δεν είσαι “πολύ needy” επειδή ζητάς εγγύτητα, επικοινωνία ή διαβεβαίωση. Αυτό που έχει σημασία είναι να μάθεις να το κάνεις με ειλικρίνεια, ηρεμία και χωρίς ενοχές. Όταν αρχίσεις να ζητάς αυτά που χρειάζεσαι με τρόπο που δείχνει σεβασμό τόσο προς τον άλλον όσο και προς τον εαυτό σου, τότε μπορείς να έχεις μια σχέση που δε βασίζεται στον φόβο αλλά στην αληθινή σύνδεση.

Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock

Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164