Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρουν πως να εξηγήσουν, πως να το διαχειριστούν. Μπορεί αυτή η τάση κάποτε να τους προστάτεψε και να τους βοήθησε να επιβιώσουν σε άλλες φάσεις της ζωής τους, όπως και όλη την ανθρωπότητα. Σήμερα όμως, ο φόβος αυτός προς ότι δεν καταλαβαίνουμε ή οτιδήποτε είναι διαφορετικό από εμάς, εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους, σύμφωνα με την Ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα. Και δεν αναφέρεται μόνο στον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου. Μιλάω και για την διαφορετική κουλτούρα, το διαφορετικό χρώμα του δέρματος, την διαφορετική θρησκεία, γλώσσα, τις διαφορετικές πεποιθήσεις, κλπ. Είδαμε πως αντέδρασε η ανθρωπότητα μπροστά στην απειλή μιας πανδημίας, μπροστά στην απειλή ενός άγνωστου ιού που ήρθε να απειλήσει την δεδομένη υγεία μας. Πόσες ιστορίες συνομωσίας ακούστηκαν, πόσες διαφορετικές απόψεις, πόσος φόβος…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η αποδοχή της διαφορετικότητας από το ίδιο το άτομο που αισθάνεται ότι «είναι διαφορετικό».
Πολλά ακούμε σήμερα για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Δεν σημαίνει όμως ότι ο καθένας είναι έτοιμος να αποδεχτεί τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, καθώς αυτό εμπεριέχει τον κοινωνικό στιγματισμό. Έναν στιγματισμό που ναι μεν στις μέρες μας δεν είναι τόσο έντονος στις μεγαλουπόλεις, εξακολουθεί όμως και υπάρχει, πόσο μάλλον σε πιο μικρές κοινωνίες. Αρκετοί προτιμούν να μην εκφράσουν την σεξουαλικότητά τους για να μην στιγματιστούν, κυρίως στην αρχή όταν αντιλαμβάνεται κάποιος ότι νιώθει έλξη προς τα άτομα του ίδιου φύλου και διαφέρει από τον αποδεκτό κοινωνικά, ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που προσπαθώντας να αρνηθεί αυτό που αισθάνεται, προσπαθεί να εξερευνήσει την σεξουαλικότητά του με άτομα του αντίθετου φύλου, σα να προσπαθεί δια της άτοπου απαγωγής μέθοδο να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά του.
Είναι όμως λύση αυτή; Η καλύτερη συμβουλή είναι να δει το άτομο ειδικό σε θέματα σεξουαλικής υγείας όπου θα τον βοηθήσει να αντιληφθεί ακριβώς τι του συμβαίνει και πως θα διαχειριστεί την κατάσταση. Η υποστηρικτική ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει ως προς την αποδοχή αλλά και την αντιμετώπιση και διαχείριση του κοινωνικού στιγματισμού, αλλά και στην εκ νέου αναθεώρηση των στερεότυπων. Να τονίσω εδώ, πως υπάρχουν άτομα με εμμονές ότι είναι ομοφυλόφυλα χωρίς να είναι και ταλαιπωρούνται εξίσου. Και αυτά τα άτομα χρειάζονται τη βοήθεια ειδικού, ώστε να αντιμετωπίσουν τις εμμονές τους αυτές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ