Ο χρόνος είναι αδίστακτος. Άλλες φορές γιατρός κι άλλες καταστροφικός. Όταν είσαι χάλια σιγά σιγά σε κάνει καλά κι όταν είσαι σε μια σχέση σίγα σίγα σε ρίχνει στη ρουτίνα -αν δεν έχεις συνεχώς στο μυαλό σου να προστατεύεσαι από αυτόν.
Ο χρόνος είναι σαν τον ήλιο. Από τη μια σε μαυρίζει, σου προσφέρει μια υπέροχα ηλιοκαμένη επιδερμίδα και σε κάνει πιο σέξι από την άλλη καταστρέφει την επιδερμίδα σου, προκαλεί φωτογήρανση και σε δείχνει δέκα χρόνια μεγαλύτερη. Το μόνο σου όπλο το αντηλιακό. Για τον ήλιο. Για τον χρόνο; Ποια είναι η ασπίδα σου. Πώς μπορείς να προστατέψεις μια σχέση από τη φυσική φθορά του χρόνου; Ποιο είναι το “αντηλιακό” σου;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Συχνά ακούμε ανθρώπους που περιγράφουν τη σχέση τους κάπως έτσι: η κάθε μέρα είναι ίδια με την άλλη και όλες οι μέρες γίνονται σταδιακά ίδιες. Δημιουργούναι αισθήματα απογοήτευσης και μοναξιάς και η αρχική αμφιβολία μετατρέπεται σε βεβαιότητα για το ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, με αποτέλεσμα η απομάκρυνση και η απόσταση ολοένα να μεγαλώνει” σημειώνει η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα.
“Πολύ συχνά οι σύντροφοι παραπονιούνται ότι έχουν κουραστεί ψυχολογικά, ότι αισθάνονται άδειοι και ότι η σχέση δεν τους ευχαριστεί πλέον”.
Η “φωτογήρανση” είναι γεγονός. Ο χρόνος λειτούργησε σαν καυτός ήλιος και σου έκαψε τη σχέση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δείκτης Προστασίας
“Σε μια σχέση ή σε έναν γάμο οι σύντροφοι έχουν επιλέξει να είναι μαζί και να επενδύσουν στη σχέση με σκοπό να περνάνε καλά μέσα σε αυτή” επισημαίνει η κ. Ζαρκάδα.
Όταν ξεκινάς μια σχέση έχεις όνειρα, προσδοκίες, βάζεις το καλύτερο στο μυαλό σου. Τι γίνεται όμως όταν στην πορεία τα δεδομένα ανατρέπονται και βρίσκεσαι εγκλοβισμένη μέσα σε μια σχέση που δεν αντέχεις;
“Πιο συχνά οι γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες σε μια τέτοια κατάσταση. Για πολλούς λόγους: όπως το μεγάλωμα και η ψυχική ισορροπία των παιδιών, η οικονομική ανασφάλεια, η μοναξιά, ο κοινωνικός περίγυρος… και παραμένουν καθηλωμένες σε μια κατάσταση που δημιουργεί πίεση, περιορισμούς και εντάσεις” τονίζει η ψυχολόγος.
“Ωστόσο, συχνά αν και όλα τα παραπάνω αποτελούν σαφώς βασικούς αιτιολογικούς παράγονες παραμονής σε έναν μη επιτυχημένο γάμο η ίδια η ανασφάλεια, η αδυναμία του να βρεθεί κανείς μόνος, η αναποφασιστικότητα, ο φόβος για την μετέπειτα πορεία της ζωής είναι κάποιοι επιπλέον παράγοντες που καθηλώνουν”.
Γιατί;
Με άλλα λόγια, ενώ έχεις πάθει έγκαυμα, ενώ η επιδερμίδα σου αρχίζει να τσούζει, ενώ υποφέρεις… δεν φεύγεις από την “παραλία”. Στέκεσαι μεσημεριάτικα κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς ομπρέλα και γίνεσαι στόχος της φωτογήρανσης -κατάσταση μη αναστρέψιμη. Γιατί το κάνεις αυτό στον εαυτό σου; “Τα άτομα που παραμένουν σε μια δυσλειτουργική σχέση είναι άτομα που σχετίζονται με εξαρτητικό τρόπο, ανασφαλή, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, που θεωρούν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή” υπογραμμίζει η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα.
Τι θα κάνεις λοιπόν; Θα μείνεις κάτω από τον καυτό ήλιο και σε λίγο θα δείχνεις δέκα χρόνια μεγαλύτερη ή θα φύγεις για άλλη παραλία που έχει ομπρέλες, αντηλιακά και δροσιστικά coktail για να προστατέψεις το δέρμα σου;
της Ξένιας Ιωάννου
Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Νίκης Ζαρκάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;
Τα σχόλια είναι κλειστά.
Δε ξέρω αν η προσέγγιση του “παίρνω την πετσετούλα μου και πηγαίνω σε άλλη παραλία” είναι και η πιο σωστή και εύκολη, ειδικά σε καταστάσεις που ένας γάμος δεν αφορά μόνο δύο ανθρώπους. Δε θα ήθελα να επεκταθώ στις γνωστές συνέπειες που έχει ένα (καλό ή κακό ) διαζύγιο στα παιδιά, σε κάθε περίπτωση θα έχει και αυτό συνήθως δρα ανασταλτικά στην όποια απόφαση. Ωστόσο σίγουρα είναι ειλικρινής προσέγγιση. Η προσωπική φθορά του να μένεις σε ένα γάμο που δε σε ικανοποιεί, η αλλοίωση, η παραίτηση θα έρθουν αναμφίβολα και συνήθως όταν αντιδρας είναι πλέον αργα.. Δε ξέρω τέλος, αν η επιλογή του να καίγεσαι -συνειδητά- υπό το αίσθημα ευθυνης απέναντι στα παιδιά, σε κάνει ανασφαλή ή ευσυνείδητο…