Ήρθε στη ζωή μας εκεί γύρω στο 2006 για να κάνει εμάς (περισσότερο) εξαρτημένους από τον υπολογιστή και τον Zuckerberg εκατομμυριούχο. Μετρά ήδη δισεκατομμύρια χρήστες και μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τον τρόπο που ενημερωνόμαστε, διασκεδάζουμε και επικοινωνούμε! Τι σε κάνει να πιστεύεις πως δεν θα έκανε άνω κάτω και τις προσωπικές μας σχέσεις; Καλώς ήρθατε στην εποχή του facebook!
Γίνεται κάποιος να… απιστήσει μέσα από το facebook; Πόσο συχνά αποτελεί η ναυαρχίδα των social media αιτία διαζυγίου; Ποια είναι τα πέντε στάδια αποκάλυψης της cyber-απιστίας;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μια λέξη ηχεί στα δικηγορικά γραφεία…
Αν σου φαίνεται υπερβολική όλη αυτή η συζήτηση γύρω από την απιστία στα χρόνια του facebook, διάβασε τα στοιχεία και σίγουρα θα αλλάξεις γνώμη. Περισσότερες από μία στις τρεις αγωγές διαζυγίου περιλαμβάνουν στο κείμενό τους τη λέξη facebook, ενώ άλλες έρευνες επισημαίνουν πως ένα στα πέντε διαζύγια σήμερα έχουν ως βασική αιτία χωρισμού το site κοινωνικής διακτύωσης (στοιχεία βασισμένα σε βρετανικές και αμερικανικές υποθέσεις διαζυγίου).
Κάπως έτσι γεννήθηκε και το facebookcheating.com! Ναι, ναι δεν κάνουν “πουλάκια” τα μάτια σου. Ένας χαροκαμμένος σύζυγος που ανακάλυψε πως η σύζυγός του τον απατούσε με τον πρώην της, αφού τον ξανασυνάντησε στο facebook, αποφάσισε να δημιουργήσει μια σελίδα για όλους εκείνους που τα βρήκαν σκούρα με το facebook. Εκεί θα βρει κανείς στοιχεία για την απιστία μέσω διαδικτύου, πραγματικές ιστορίες ανδρών και γυναικών που ανακάλυψαν πως ο/η σύντροφός τους είχε “πονηρές” επικοινωνίες με τρίτους μέσα από το facebook, αλλά και (ανατριχιαστικές η αλήθεια είναι) πληροφορίες για τρόπους να παρακολουθήσεις τον λογαριασμό του αγαπημένου σου ώστε να εξακριβώσεις αν σε απατά ή όχι! Δεν ξέρω για εσένα, όμως εμένα μπήκαν αμέσως ψύλλοι στ’ αυτιά μου…
Facebook ή όχι, η απιστία είναι απιστία…
Μπορεί το facebookcheating να είναι λίγο εως πολύ spooky και η εμμονή με την απιστία και την παρακολούθηση του αγαπημένου σου να μην μοιάζει και με την πιο υγιή αντίδραση ενός ανθρώπου, όμως το site έδωσε πολύτιμα στοιχεία σε ομάδα επιστημόνων να αναλύσουν λίγο περισσότερο το θέμα. Για χρόνια η επιστημονική κοινότητα πίστευε πως μια cyber απιστία, όσο αυτή παρέμενε φυσικά σε επίπεδο ανταλλαγής φλογερών μηνυμάτων, δεν θα πονούσε τόσο. Υπήρχε μια αίσθηση πως ο “εικονικός” κόσμος θα δημιουργούσε να το πω έτσι και “εικονικά” συναισθήματα απόρριψης, ζήλιας και απογοήτευσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αμ, δε… κι αν το σκεφτείς δηλαδή καλύτερα τι είναι εκείνο που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα με το γεγονός πως ο αγαπημένος σου τσιλιμπουρδίζει με μια άλλη γυναίκα μέσω διαδικτύου, αντί να το κάνει face to face σε κάποιο μπαρ; Η αίσθηση της προδοσίας είτε φτάνει σε εσένα κωδικοποιημένη σε 0 και 1 (θυμάσαι λίγο από πληροφορική;), είτε μέσω του αέρα, πονάει το ίδιο.
Πέντε στάδια αποκάλυψης μιας facebook απιστίας
Η έρευνα όμως δεν έμεινε σε μια απλή διαπίστωση. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Texas παρατήρησαν πως ο απατημένος σύντροφος περνά από πέντε συγκεκριμένα στάδια πριν καταλήξει να “χωνέψει” το κέρατο και να αποφασίσει αν μπορεί να ζήσει με αυτό ή αν θα σταματήσει τη σχέση!
Σε προειδοποιώ! Μην γίνεις κατά φαντασίαν απατημένη… είναι απλά κάποιες ενδείξεις που καλό θα ήταν να τις κάνεις αποδείξεις πριν ξεκινήσεις το μελόδραμα!!! Τα στάδια λοιπόν σύμφωνα με την έρευνα έχουν ως εξής:
1. Ανησυχητικά σημάδια: ο facebook-απατημένος παρατηρεί ύποπτη διαδικτυακή συμπεριφορά! Αντιλαμβάνεται για παράδειγμα παράθυρα που ελαχιστοποιούνται “άμα τη εμφανίση” του στο δωμάτιο ή μια εμμονή με το κουμπί “εκκαθάρισης του ιστορικού”. Ξαφνικά ο αγαπημένος του αλλάζει κωδικούς στο facebook και γενικά μοιάζει να “παίζει άμυνα” σε ό, τι αφορά την σχέση του με το facebook.
2. Ανακάλυψη της απιστίας: τα σημάδια βάζουν υποψίες και ξαφνικά βρίσκεσαι να ψάχνεις τον υπολιστή του για στοιχεία. Εκεί που ο Χρήστος Δάντης έψαχνε το κορμάκι της πόντο-πόντο, εσύ κάνεις φύλλο και φτερό συνομιλίες και μηνύματά του στο facebook. Μπορεί βέβαια και να συμβεί τυχαία… H ουσία είναι μία! Το δεύτερο στάδιο αφορά στην αποκάλυψη της απιστίας, της facebook πικάντικης συνομιλία με το τρίτο πρόσωπο.
3. Αξιολόγηση της ζημιάς: Ναι η σχέση δεν είναι συνεργείο για να αξιολογείς ζημιές, αλλά όπως και να το κάνουμε υπάρχουν περιπτώσεις που δυο, τρία κομπλιμέντα ή και ενήλικο χιούμορ με κάποιον δεν στοιχειοθετούν και απιστία! Εδώ είναι που ο απατημένος καλείται να αποφασίσει αν η επαφή του συντρόφου του με το τρίτο πρόσωπο έχει ξεπεράσει τις διαχωριστικές γραμμές και αγγίζει τα όρια της απιστίας.
4. Αντιμετώπιση της απιστίας: Θεωρητικά μιλώντας όλοι το ίδιο θα λέγαμε. “Θα τον πιάσω και θα του τα πω! Να δω τι θα απαντήσει”! Όταν έρθει εκείνη η ώρα όμως, διχάζεσαι! Άλλες φορές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο απατημένος αποφασίζει πως τα στοιχεία είναι αδιάψευστα και μπορεί να πλησιάσει το σύντροφό του. Είναι όμως και φορές που δεν αναφέρει τίποτα και στέλνει ένα “ενημερωτικό” μήνυμα στο τρίτο πρόσωπο. Μια ειδοποίηση πως είναι κι εκείνος εδώ και γνωρίζει τι συμβαίνει!
Πολλές φορές -αυτό είναι και το πιο ύπουλο- το μήνυμα πηγαίνει στον σύντροφο του τρίτου προσώπου ενημερώνοντάς τον για την κατάσταση. Η αλήθεια είναι πως ούτε μπορώ να φανταστώ τι αποτέλεσμα θα είχε ένα τέτοιο μπέρδεμα. Αν όμως βάλω τον εαυτό μου στη θέση του απατημένου, το ομολογώ. Δεν πιστεύω πως θα με πείραζε και πολύ να αναστατώσω και τους υπόλοιπες παίχτες μιας τέτοιας ιστορίας!!
5. Απόφαση για το μέλλον της σχέσης: Ανάλογα με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την facebook απιστία κανείς, αλλά και τον τρόπο που τη διαχειρίστηκε, παίρνει και την απόφαση για το μέλλον της σχέσης του. Άλλοι τελειώνουν τη σχέση, κυρίως γιατί χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον άλλο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που απλά παίρνουν τα μέτρα τους ώστε κάτι τέτοιο να μην ξανασυμβεί! Ποια είναι αυτά τα μέτρα; Κοινό προφιλ στο facebook, απαίτηση από τον αγαπημένο τους να γνωρίζουν τον κωδικό του στο facebook ή παρακολούθηση της δραστηριότητάς του στο διαδίκτυο (χωρίς απαραίτητα εκείνος να το γνωρίζει). Δεν ισχυρίζομαι πως αυτοί οι τρόποι είναι και σωστοί ή δεν δημιουργούν άλλα προβλήματα εμπιστοσύνης (trust issues θαρρώ τα λένε)… απλώς περιγράφω τις πιο πιθανές αντιδράσεις!
Η απιστία έχει πολλά… ποδάρια
Σκέφτομαι πως δεν μας έφταναν όλοι οι άλλοι λόγοι και οι αφορμές για να πέσει κάποιος θύμα απιστίας, ήρθε και το facebook σαν κερασάκι στην τούρτα. Από την άλλη, φταίει το μέσο της απιστίας ή η πρόθεση/ανάγκη κάποιου να απιστήσει; Εντάξει από το facebook είναι πιο εύκολο, πιο απλό και ανώδυνο. Όμως η αιτία κάτω από όλα αυτά δεν είναι η ίδια; Είτε δεν αισθάνεται καλά μέσα στη σχέση, είτε βαρέθηκε! Τον δικαιολογεί αυτό; Μάλλον όχι, αλλά το ζήτημα είναι πως αν δεν ήταν το facebook θα ήταν το twitter, το myspace ή το λεωφορείο για τη δουλειά. Με πιάνεις;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;
Τα σχόλια είναι κλειστά.
εμενα μου ετυχε χειροτερο ..βλεπε ..second life..