Λένε, λένε, λένε…. Ότι είμαστε υστερικές, ότι είμαστε γκρινιάρες, ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε, και δεν λένε. Και τελικά τα πράγματα είναι τόσο απλά, όσο μια αγκαλιά κι ένα φιλί. Αυτό θέλουμε. Στοργή, αγάπη, κατανόηση και σεβασμό. Που ακριβώς είναι οι υπερβολικές απαιτήσεις δηλαδή;
Σεβασμός!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Σεβασμός στη σύντροφο σημαίνει αποδοχή και εκτίμηση για αυτό που είναι” εξηγεί η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου. Τόσο δύσκολο είναι; Μια γυναίκα θέλει να νιώθει ότι είναι αποδεκτή από το σύντροφό της, ότι του αρέσει ακριβώς όπως είναι, πως το καλύπτει. “Αυτό τη βοηθάει να παραμείνει ο εαυτός της και να διατηρήσει τα δικαιωματά της”. Διαφορετικά αρχίζει η γκρίνια. Άδικα;
“Όσο περισσότερο είναι δεμένη συναισθηματικά με τον σύντροφό της μια γυναίκα, τόσο πιο ευαίσθητη είναι στο επίπεδο του σεβασμού. Αν ένας άνδρας δεν σέβεται τις ανάγκες, τα συναισθήματα, τα δικαιώματα και τις επιθυμίες της συντρόφου του, εκείνη τελικά θα αναγκαστεί να “παγώσει” τα συναισθήματα αγάπης που έχει για αυτόν, προκειμένου να ξαναβρεί τον εαυτό της”. Άδικα; Όχι πες μου…
“Συνήθως η πρώτη αντίδραση είναι η υποταγή, ιδίως όταν έχει σχέση με κάποιον που αγαπάει. Ωστόσο είναι πιθανό να γίνει περισσότερο κυριαρχική και απαιτητική όταν αρχίσει να νιώθει κακία για το σύντροφο που δεν τη σέβεται, ενώ δεν είναι απίθανο τότε να δούμε τον άνδρα να γίνεται παθητικός και εξαρτώμενος. Αλλάζουν δηλαδή οι ρόλοι” τονίζει η ψυχολόγος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Ωστόσο, μόνο όταν δούμε τον εαυτό μας σαν αξιόλογο άτομο, που αξίζει να το αγαπούν και να του φέρονται με εκτίμηση, μπορούμε να περιμένουμε σεβασμό από τους άλλους” διευκρινίζει η κ. Μίνου. Με λίγα λόγια, χωρίς αυτοσεβασμό δεν γίνεται τίποτα.
Φροντίδα!
Τι σημαίνει σχέση; Αλληλοπροσφορά, μοίρασμα. “Είναι σημαντικό ο σύντροφος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας αλλά και να νοιάζεται για αυτές. Έτσι νιώθεις σημαντική για τον σύντροφό σου. Όταν μια γυναίκα παίρνει στοργή από έναν άνδρα νιώθει πως οι ανάγκες της είναι βασικές και όχι εγωιστικές. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν βρίσκεται σε ένα αδιάφορο περιβάλλον της είναι δύσκολο να επιβάλει τις ανάγκες της χωρίς να νιώθει αδυναμία, ενοχή ή να νομίσει ότι είναι εγωίστρια” σύμφωνα με την ψυχολόγο Ντόρα Μίνου.
Κατανόηση
“Κατανόηση σημαίνει να μοιράζεσαι και να σέβεσαι την άποψη του άλλου, να έχεις τη διάθεση να ανακαλύψεις και να βιώσεις την πραγματικότητα με τον τρόπο που αυτός τη βλέπει χωρίς να του επιβάλεις έναν άλλο τρόπο” τονίζει η κ. Μίνου. “Για τη γυναίκα είναι πρωταρχική και ουσιώδης η ανάγκη για κατανόηση. Όταν ο σύντροφος δεν αφιερώνει χρόνο και προσοχή ώστε να καταλάβει τα συναισθήματα και τις ανάγκες της είναι πολύ εύκολο εκείνη να πάθει σύγχυση και να αντιδράσει υπερβολικά”.
Ε ναι! Γιατί τα κρατάει, τα κρατάει, ταλαιπωρείται, καταπιέζεται, επιθυμεί, νιώθει, φως δεν βλέπει και ξεσπάει.
“Όταν εκείνη μοιράζεται τον εαυτό της και ο σύντροφος ακούει παθητικά ή είναι αδιάφορος, την επηρεάζει τόσο ώστε να αυξάνεται η σύγχυση ή ο εκευρισμός της. Όταν μια γυναίκα είναι εκνευρισμένη κι ο άντρας κρίνει ότι είναι ανόητη ή τρελή, είναι εύκολο η γυναίκα να αρχίσει να αμφιβάλει για την ψυχική της υγεία”. Γιατί άνθρωπος είναι. Συναισθήματα έχει. Πόσο μπορείς να αντέξεις χωρίς κατανόηση; Πόσο μπορείς να αντιμετωπίζεις το παράλογο;
“Και για τους δυο συντρόφους η ιδανική τοποθέτηση για να πάρουν μια απόφαση είναι η εξισορρόπηση σκέψης και συναισθημάτων. Είναι αναγκαίο ο άνδρας να “ακούει για να καταλάβει”, ενώ η γυναίκα να βρει κατανόση όταν μοιράζεται τα προβλήματά της. Αυτό μπορεί να γίνει και να φέρει και ισορροπία στη σχέση μόνο όταν ο ένας προσπαθήσει να μπει για λίγο στη θέση του άλλου” καταλήγει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.
Μια λίγα λόγια, μην κατηγορείς τον εαυτό σου, διεκδίκησε την κάλυψη των αναγκών σου -είναι απαραίτητο, διατήρησε τον αυτοσεβασμό σου και σταμάτα να πιστεύεις πως είσαι παράλογη. Όταν το μέσα σου “κλωτσάει” σημαίνει πως έχεις δίκιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;
Τα σχόλια είναι κλειστά.
ax poso me ekfrazei auto to artho………..leei osa den mporouse na katalabei aytos.toy to afierwnw loipon an kai an katalabene den tha xwrizame!!!!
GEIA SAS.EXW ENA PROBLIMA.BLEPW GYNAIKARES STO DROMO KAI PETHAINW APTH ZHLEIA.EMAS GIATI MAS KSEXASE SKEFTOMAI?DEN THA MPOROYSA NAXW MIA FILH PIO OMORFH APO MENA.EXW SOBARO KOMPLEKS KAI YPOFERW……..
EXW POLY MIKRO STHTHOS.EINAI SAN ANTRIKO!ISA POY KREMETAI LIGO.TI NA KANW EKTOS APO PLASTIKH?OI KREMES KAI TA XAPIA POSO AJIOPISTA EINAI.akoma tha moy arese na bazate kai diagwnismoys gia na kerdizame kai tpt
emena me ekfrazei 1000% san na eimai egw ena pragma. akrivws oti leei ayto zw
ΝΑ ΞΕΡΑΤΕ ΠΟΣΟ ΕΧΩ ΠΟΝΕΣΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ!!!!!!! ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑ? ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΡΥΦΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ……….ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ…ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ…
perigrafei oti akrivws zitaw… to 8ema einai oti den mporw na brw kapoion pou na ta akousei kai na min me pei treli!!! ELEOS DLD!!!! auta zitousa apo ton prwin… alla klama klama klama klama…. kai sto telos ksespasa vriskontas ton eauto mou se krevati nosokomeiou… KAI XWRISA!!!!
exete apolito dikio kai etsi einai ta pragmata omws peite mou ti kanoume otan yparxoun paidia pou einai efivoi kai etoimazonte gia ejetaseis kai den yparxei epikoinwnia sto zevgari kai h symviosi einai diskoli??? an figeis ta paidia xanonte.
Σεβασμός προς τη γυναίκα και δυναμικός-πετυχημένος άντρας ΔΕΝ πάνε μαζί,εκτός κι αν και η γυναίκα είναι εξίσου δυναμική και πετυχημένη,με μια μικρή επιφύλαξη.
Ο σεβασμός και η τρυφερότητα είναι το μοναδικό όπλο των “άνεργων ή φτωχών κακομοίρηδων” να έχουν κάποια σύντροφο-σύζυγο.Όταν ο άλλος νιώθει ισχυρός έναντι της γυναίκας του λόγω της κοινωνικο-οικονομικής θέσης του,συμπεριφέρεται αλλαζονικά και απαξιωτικά…Γιατί είναι σε θέση ισχύος.Τον ίδιο χαρακτήρα μπορεί να αποκτήσει και ένας “καλός” επειδή απέκτησε λεφτά και δύναμη…Δεν είναι θέμα χαρακτήρα το αν ο άλλος είναι καλός ή όχι με τη γυναίκα του,αλλά θέμα του πόσο ισχυρός νιώθει απέναντί της…
Και σε θέση ισχύος να μην ειναι ο ανδρας παλι ετσι θελει να νιώθει.ειναι στον κόσμο τους. αλλα μεσα σε γάμο με παιδιά η ζωή γινεται μαρτύριο,οταν δεν μπορουν να κάνουν διάλογο.