Site icon TLIFE

Η χημεία του έρωτα! Τι μπορείς να κάνεις τελικά για να ερωτευτείς;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι… εγώ και η χημεία δεν τα πηγαίναμε ποτέ καλά! Ειδικά εκεί που έπρεπε να βρεις στις εξισώσεις πoιο στοιχείο θα αντιδράσει με τι και που θα εκλυθεί η ενέργεια, δεν καταλάβαινα “γρι”. “Όχι να μου πείτε σε τι θα μου χρησιμέυσει όταν μεγαλώσω” έλεγα όλο αυθάδεια. Κι ήρθε η ζωή να μου αποδείξει ότι πολλά πράγματα τα χρειάζεσαι σε φάσεις που δεν το περιμένεις. Και άντε να βρεις το βιβλίο της χημείας Β’ Λυκείου όταν στον εγκέφαλό σου κάνει πάρτι η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη στη θέα εκείνης… τη στιγμή που την ερωτεύεσαι!

Πώς δουλεύει επιτέλους αυτός ο έρωτας; Τι στο καλό είναι αυτή η χημεία του που πρέπει να επενεργήσει με το μυαλό και την καρδιά δύο ανθρώπων και στο τέλος να παράγεις έργο κι όχι μια τρύπα στο νερό; Έργο ερωτικό, έργο αγάπης, έργο ερωτικής στραβομάρας;

Εν αρχή ην η εμφάνιση…
Κοίτα, τώρα μιλάμε οι δυο μας! Άντρες και γυναίκες έχουν ένα και μόνο κριτήριο όταν πρωτοδούν έναν άνθρωπο. Το παρουσιαστικό του! Αυτό παίζει καταλυτικό ρόλο για να στραφείς προς το μέρος του, να σκεφτείς πως μπορεί να σε ενδιαφέρει. Μην ξεχνάς πως δεν ειπωθηκε ποτέ η φράση “έρωτας με την πρώτη αφή”, “με την πρώτη ακοή” ή ακόμη χειρότερα “έρωτας με μια πρώτη ματιά στο Ε9” του ενδιαφερόμενου!

Ο έρωτας με την πρώτη ματιά όμως υπάρχει (το επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί), ίσως περισσότερο στους άντρες απ’ ότι στις γυναίκες! Αλλά δεν μπορεί να μην έχεις ζήσει αυτή την στιγμιαία έλξη στη θέα κάποιου που μόλις γνώρισες!

Μου μυρίζει έρωτας!
Το διάβασα και σκέφτηκα να πετάξω κάθε αποσμητικό! Φανταζόμουν πως το εμπόδιο για να ερωτευτώ ξανά μπορεί να ήταν ότι δεν βγαίνω συχνά, ότι η ιδανική γυναίκα είναι κάπου μακριά και δεν με έχει συναντήσει ακόμη. Δεν περίμενα όμως ποτέ πως ο ιδρώτας που… αποπνέω ίσως είναι το κλειδί για να τη φέρει κοντά μου.

Με μια λέξη όλο αυτό ονομάζεται φερορμόνες και σύμφωνα με τους επιστήμονες εσείς οι γυναίκες είστε πραγματικά λαγωνικά στο να ξετρυπώνετε τους άντρες από τη μυρωδιά. Οι φερορμόνες λοιπόν εκκρίνονται από τον άνδρα μέσω του ιδρώτα και δίνουν σήμα στον εγκέφαλου μιας γυναίκας ότι ένα αρσενικό είναι κατάλληλο για πατέρας των παιδιών της.
Υ.Γ.: Αν σας κατηγορήσω ξανά για εμμονή να κάνετε οικογένεια λιθοβολήστε με! Αφού ακόμη και η μυρωδιά ενός άντρα σας υπενθυμίζει την αναπαραγωγή, τότε τι να πω! Καλά ξεμπερδέματα!!

Από την έξαψη του πάθους, στο ρομάντζο του έρωτα…
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι τα μάτια έκαναν το καθήκον τους και η μύτη ακολούθησε πιστά! Το αντικείμενο του πόθου ταυτοποιήθηκε και έτσι οι δοκιμαστικοί σωλήνες του εγκεφάλου μας γέμισαν λαχτάρα. Ο πόθος ή κατά το θρησκευτικότερον λαγνεία, είναι εκείνο που μας οδηγεί εκεί έξω προς αναζήτηση του άλλου μισού. Μπορείς να το πεις και επιφανειακό, ρηχό ή χυδαίο μιας και ο πόθος κατευθύνεται μόνο από την ανάγκη για σεξ. Είναι όμως μια αρχή! Κάπως έτσι θα γίνει το πάθος και η έξαψη ρομαντικό πάθος, αγάπη και αληθινός έρωτας. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Τρέχα γύρευε!

Πάντως για να καταλάβεις τη διαφορά “το πάθος γενικά εξασθενεί μετά το σεξ και επιστρέφει ώρες ή ακόμη και μέρες αργότερα. Μπορείς να το νιώθεις για πολλά άτομα την ίδια στιγμή και να μην σε διακατέχει το άισθημα της ζήλειας. Αλλά όταν είσαι ερωτευμένος, είσαι κτητικός. Και τα ρομαντικά συναισθήματα δεν σβήνουν μετά το σεξ. Αντίθετα μπορούν ακόμη και να μεγεθυνθούν” εξηγεί η Dr. Helen Fisher ανθρωπολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Γιατί ερωτευόμαστε”!

Τυφλωμένοι! Ε, συγνώμη! Ερωτευμένοι
Με τους πλανήτες σε σωστή θέση, και τη χημεία του έρωτα σε Κ.Σ. (Κανονικές Συνθήκες) τώρα πια εσύ πρέπει να είσαι ερωτευμένη. Νιώθεις μια έξαψη, αισθάνεσαι συνέχεια μια ελαφριά ζαλάδα και δυνατό καρδιοχτύπι όταν αναφέρεσαι σε εκείνον και ακολουθούν: αϋπνίες, αστείρευτη ενέργεια, μειωμένη όρεξη για φαγητό και αταλάντευτη προσήλωση στον έρωτα! “Το ανθρώπινο σώμα εκκρίνει το cocktail του έρωτα μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες και οι άντρες φαίνεται πως το παράγουν πιο εύκολα από τις γυναίκες, αφού λειτουργούν από τη φύση τους περισσότερο με την εικόνα” εξηγεί η ανθρωπολόγος Helen Fisher.

Αν λοιπόν όλα έχουν πάει καλά, τότε αισθάνεσαι αυτή την αστείρευτη δύναμη και τη μόνιμη ευτυχία γιατί στον εγκέφαλό σου εκκρίνονται η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη που χαρακτηρίζονται και ως ορμόνες της ευχαρίστησης! Να λοιπόν γιατί ενώ γύρω σου όλα διαλύονται, εσύ σιγοτραγουδάς ευτυχισμένη για τον καινούριο έρωτα που μπήκε στη ζωή σου. Έτσι εξηγείται πως δεν μπορείς να βρεις κανένα ψεγάδι, κανένα ελάττωμα, τίποτα που να σε ενοχλεί σε εκείνον!

Κι όλα αυτά την κατάλληλη στιγμή…
“Το timing είναι σημαντικό. Ο ιδανικός σύντροφος μπορεί να κάθεται δίπλα σου σε ένα πάρτι και να μην τον παρατηρήσεις καν επειδή είσαι απασχολημένη, είσαι σε άλλη σχέση ή δεν είσαι συγκεντρωμένη” εξηγεί η Dr. Helen Fisher. Δηλαδή αν δεν βρεθείς στην κατάλληλη θέση, την σωστή στιγμή τότε ούτε η πρώτη ματιά θα πιάσει τόπο, ούτε να πάρεις μυρωδιά από φεροφμόνες θα καταφέρεις, μήτε θα σε συνεπάρει το πάθος!

Εγώ πάντως όσο το έψαχνα το θέμα, τόσο αγχωνόμουν! Εντάξει ίσως υπερβάλλω, αλλά δεν σου μοιάζει πολύ δύσκολο όλο αυτό; Κάτι σαν οδηγίες μάγισσας που σου λέει πως πρέπει να μαζέψεις κόκκαλα νυχτερίδας και φύλλα ξεριζωμένης ιτιάς, να βρεθείς σε σταυροδρόμι Τετάρτη βράδυ με πανσέληνο και τελικά να τον καταφέρεις να πιει από το φίλτρο του έρωτα νηστικός μεταξύ 8 και 9 το βράδυ. Α! Και να ‘σαι και η πρώτη που θα αντικρύσει αφού πιει το φίλτρο.

Γιατί άλλες φορές σου κάνει η εμφάνιση, δεν σου κάνει ο χαρακτήρας κι άλλες σε τρελαίνει η προσωπικότητα αλλά σε ενοχλεί κάπως το παρουσιαστικό. Πολλές φορές το πάθος και το σεξ είναι υπέροχα, όμως δεν έρχεται και ο έρωτας. Ενώ άλλες εσύ γεμίζεις έρωτα κι εκείνος αέρα κοπανιστό! Κι αν όλες οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες, έρωτα δεν θα βρεις. Αγχώθηκες; Δεν θα ψάξω να βρω λόγια να σε παρηγορήσω. Να καταστρώσεις σχέδιο για να πέσεις στην παγίδα του έρωτα δεν γίνεται. Τι γίνεται;

– Να βγεις εκεί έξω και να είσαι ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα.

– Να είσαι πάντα σε επιφυλακή. Εντάξει, όχι και να τρελαθείς. Αλλά δεν θα ‘ναι κρίμα να περάσει ο έρωτας από μπροστά σου και να τον χάσεις επειδή είσαι απορροφημένη αλλού;

– Να δοκιμάζεις νέες εμπειρίες και καινούρια πράγματα με τον… δυνητικό έρωτα. Δεν νοείται επιστήμη χωρίς πείραμα δεν λένε; Όσο επιδιώκεις νέες εμπειρίες και καινούρια ερεθίσματα, τόσο στον εγκέφαλό σου παράγεται ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη που είναι το πρώτο λιθαράκι για έρωτα!

– Να πιστεύεις στα θαύματα. Όλοι έχουν απελπιστεί από την προσπάθεια, έχουν κουραστεί από παλιές αποτυχημένες απόπειρες να πετύχει η χημική αντίδραση του έρωτα. Αυτό δεν σημαίνει πως καταθέτεις τα όπλα!

– Να αγαπάς τον εαυτό σου, όσο και τον έρωτα. Αν δεν είσαι και πολύ σίγουρη για εσένα, τότε το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θέλεις να αναπτυχθεί ο έρωτας είναι ασταθές. Και μην τα λέμε ξανά… ένα ασταθές περιβάλλον δεν είναι καλή συνθήκη για να πετύχει η χημική αντίδραση!

© 2025 tlife.gr