Υπάρχουν μερικά “πραγματάκια” που χτίζουν και στηρίζουν μια ωραία σχέση. Η Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc μας εξηγεί ποια είναι αυτά…
Είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό και ως τέτοιο έχει ανάγκη από συντροφικότητα και σχέσεις οικειότητας και αγάπης. Το βρέφος, από τη στιγμή της γέννησής του, εξαρτάται εξ’ ολοκλήρου από τη φροντίδα των γονέων του έτσι ώστε να λάβει τα απαραίτητα για την επιβίωσή του, όπως: τροφή, ζεστασιά, προστασία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, μέσα στην «οικογενειακή φωλιά» το βρέφος, πέρα από τα υλικά αγαθά των οποίων γίνεται αποδέκτης, αρχίζει και μαθαίνει να αλληλεπιδρά με τους γύρω του καθώς και να σχηματίζει σταθερούς δεσμούς αγάπης, οι οποίοι το βοηθούν να διαμορφώσει την ατομική του ταυτότητα, αλλά και άποψη για τον κόσμο γύρω του.
Φαίνεται πως δίχως την αλληλεπίδραση με τους γύρω μας δεν θα μπορούσαμε να αναπτυχθούμε σε αυτό που πραγματικά είμαστε. Προκειμένου, λοιπόν, να ανταποκριθούμε στην ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη μας για ολοκλήρωση, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ύπαρξη μιας ουσιαστικής συντροφικής σχέσης στη ζωή μας.
Πώς, όμως, μπορεί να χτίσει κανείς μια επιτυχημένη συντροφική σχέση; Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σε βοηθήσουν…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Δημιούργησε ένα ασφαλές περιβάλλον όπου θα μπορείς να εμπιστεύεσαι και να μοιράζεσαι ανοιχτά δίχως να φοβάσαι.
Μάθε να ακούς τον άλλο και να μην τον διακόπτεις όταν σου μιλάει. Προσπάθησε να μη χρησιμοποιείς απειλές προκειμένου να πετύχεις τον στόχο σου και μη φοβάσαι να ζητάς συγγνώμη όταν έχεις κάνει λάθος. Όταν νιώθεις ότι είσαι πολύ θυμωμένη για να συζητήσεις, καλύτερα φύγε από το δωμάτιο και μείνε μόνη έως ότου ηρεμήσεις.
Θυμήσου: Ο σύντροφός σου δεν είναι «ο εχθρός».
2. Ξεχώρισε τα γεγονότα από τα συναισθήματα.
Αναρωτήσου τι πεποιθήσεις και συναισθήματα πυροδοτούνται μέσα σου κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού με τον σύντροφό σου. Υπάρχει κάποια προηγούμενη εμπειρία που σε επηρεάζει στον τρόπο με τον οποίο αξιολογείς την τωρινή κατάσταση; Το πώς νιώθεις για αυτά που κάνει ή λέει ο σύντροφός σου, έχει να κάνει πραγματικά με εκείνον ή με δικά σου άλυτα θέματα και ανασφάλειες; Όταν θα μπορέσεις να διακρίνεις μεταξύ των γεγονότων αυτών καθ’ αυτών και των συναισθημάτων που αναδύονται μέσα σου, τότε θα καταφέρεις να αντιμετωπίσεις τον σύντροφό σου σε μια πιο ρεαλιστική βάση.
3. «Άκουσε τις φωνές» από τα διαφορετικά κομμάτια του εαυτού σου που σε απαρτίζουν.
Δεν είναι λίγες οι φορές που το μυαλό λέει: «οπωσδήποτε θα πρέπει να απομακρυνθείς από αυτόν τον άνθρωπο», ενώ η καρδιά: «μα πραγματικά τον αγαπάω». Άφησε τις διαφορετικές φωνές που συνυπάρχουν μέσα σου να μιλήσουν η μία στην άλλη, προκειμένου να οδηγηθείς στις σωστές αποφάσεις.
Θυμήσου: Δεν λειτουργούμε μονόπλευρα, αλλά παρακινούμενοι τόσο από το συναίσθημα, όσο και από τη λογική. Το ένα δεν θα πρέπει να υπερκαλύπτει το άλλο.
4. Δημιούργησε ένα ισχυρό «εμείς».
Προκειμένου να αναπτυχθεί μια ισχυρή σχέση η οποία θα εξελίσσεται συνεχώς με το πέρασμα των χρόνων αντί να οδηγείται στην τελμάτωση, είναι καλό ο κάθε σύντροφος να διατηρεί την ατομικότητά του.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι διαφορές ανάμεσα σε σένα και τον σύντροφό σου δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να είσαι μαζί με κάποιον που ενστερνίζεται όλες τις απόψεις σου ή που έχει ακριβώς τα ίδια ενδιαφέροντα με σένα.
Όταν ο κάθε σύντροφος διατηρεί την ατομική του ταυτότητα και τα «θέλω» του, ενώ παράλληλα προσαρμόζεται, στο μέτρο που μπορεί δίχως να καταπιέζεται, και στις ανάγκες του άλλου του μισού, τότε το «εγώ» της μιας πλευράς ενώνεται με το «εγώ» της άλλης και δημιουργεί ένα πολύ ισχυρό «εμείς».
5. Μη βγάζεις αυθαίρετα συμπεράσματα.
Ένα από τα βασικότερα συστατικά μιας επιτυχημένης σχέσης είναι η καλή επικοινωνία. Αντί να φτιάχνεις σενάρια με το μυαλό σου για το τι μπορεί να σημαίνουν οι αντιδράσεις του συντρόφου σου, εξέφρασε ξεκάθαρα τα όσα σε ανησυχούν ή στεναχωρούν προκειμένου να διαπιστώσεις αν όντως αντανακλούν στην πραγματικότητα (π.χ. «Έχει σταματήσει να με παίρνει τηλέφωνο τόσο συχνά. Δεν νοιάζεται πια για μένα», ενώ μπορεί: να μην τηλεφωνεί τόσο συχνά γιατί έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις στη δουλειά και είναι πιεσμένος)
6. Δούλεψε συστηματικά για τη σχέση σου.
Ανεξάρτητα από το πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις ή το πόσο κουρασμένη νιώθεις στο τέλος της ημέρας, είναι σημαντικό να μην ξεχνάς πως μια σχέση θέλει συνεχή φροντίδα και προσπάθεια. Εξασφάλισε στιγμές χαλάρωσης μόνο για σένα και τον αγαπημένο σου αξιοποιώντας απλές στιγμές της καθημερινότητας, όπως ένα δροσερό κοκτέιλ στον κήπο, δείπνο σε ένα όμορφα διακοσμημένο τραπέζι, μια βόλτα στην παραλία καθώς ο ήλιος δύει. Οπλίσου με καλή διάθεση και δημιουργικότητα και κάνε τον καλό σου να νιώσει μοναδικός!
Θυμήσου: Το μεγαλύτερο σαράκι μιας σχέσης είναι η πλήξη και η ανία που μπορούν να μας οδηγήσουν στο να γίνουμε αδιάφορες προς τον σύντροφό μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;
Τα σχόλια είναι κλειστά.
ευχαριστω πολυ ειστε πολυ χρισημοι!