Καλοκαιρινή Κατάθλιψη: Τι είναι και πώς θα την διαχειριστείς σωστά

Παρόλο που το καλοκαίρι θεωρείται για πολλούς η αγαπημένη τους εποχή καθώς χαρακτηρίζεται από την χαλάρωση, την ανεμελιά, τη διασκέδαση, τις διακοπές, δεν νιώθουν όλοι το ίδιο. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν καταθλιπτική συμπτωματολογία, παρόμοια με εκείνη της χριστουγεννιάτικης κατάθλιψης, όπου «πρέπει» να ακολουθήσουν αυτό που «επιβάλλεται». Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα κάποιους από τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν στη καλοκαιρινή κατάθλιψη.

Καλοκαιρινή εποχική συναισθηματική διαταραχή

Η εποχική χειμωνιάτικη κατάθλιψη φαίνεται να επηρεάζει το 4-6% στις ΗΠΑ ενώ περίπου στο 10% των ατόμων με εποχιακή κατάθλιψη πυροδοτείται αντίστροφα, με την έναρξη του καλοκαιριού. Αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι οι λόγοι της καλοκαιρινής εποχιακής κατάθλιψης, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι μεγαλύτερες μέρες και η αυξανόμενη ζέστη και υγρασία μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο.

Διαταραγμένα ωράρια το καλοκαίρι

Όσοι έχετε έρθει σε επαφή με την κατάθλιψη, πιθανότατα γνωρίζετε ότι η ύπαρξη μιας αξιόπιστης ρουτίνας είναι συχνά το κλειδί για την αποφυγή των συμπτωμάτων. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, η ρουτίνα χάνεται, κάτι που μπορεί να προκαλεί μεγαλύτερο άγχος. Παράδειγμα είναι το κλείσιμο των σχολείων όπου οι γονείς αναγκάζονται να αλλάξουν τα ωράριά τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους που πλέον βρίσκονται στο σπίτι και παράλληλα να τα κρατούν απασχολημένα όλη μέρα, κάθε μέρα.

Οικονομικές ανησυχίες

Ωραίες οι διακοπές, με μεγάλο κόστος όμως. Φαντάσου λοιπόν να ζητά η οικογένειά σου διακοπές, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, καλοκαιρινά ρούχα, μαγιό, κλπ. Τα έξοδα της περιόδου αυτής μπορούν να προσθέσουν στο αίσθημα καλοκαιρινής κατάθλιψης.

Η ζέστη

Για πολλούς η καλοκαιρινή ζέστη μπορεί να γίνει πραγματικά βασανιστική. Αποτέλεσμα να κλείνεσαι στη δροσιά του κλιματιστικού σου στο σπίτι, να απομονώνεσαι και να χάνεις τις κοινωνικές σου επαφές. Πόσο μάλλον όταν οι φίλοι σε πιέζουν να βγεις έξω μαζί τους, νιώθοντας ότι δεν σε καταλαβαίνουν καθώς τυλίγεσαι σε μία πιο μοναχική περίοδο.

Κακή εικόνα σώματος

Πολλοί άνθρωποι και κυρίως γυναίκες νιώθουν αμήχανα με το σώμα τους, πόσο μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες που «θα πρέπει» να το εκθέσουν στη παραλία. Αντιλαμβανόμαστε πόσο μπορεί να πιέσει έναν άνθρωπο που δεν νιώθει άνετα με την εικόνα του, πόσο δύσκολα μπορεί να νιώσει και πόσο δυσφορικά συναισθήματα αμηχανίας, ντροπής, κλπ. μπορεί να προκληθούν.

Κείμενο: Μαρίνα Μόσχα
Φωτογραφίες: iStock

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164