Η κατάθλιψη είναι δυστυχώς μια λέξη που έχει μπει στην καθημερινότητά μας. Μια κατάσταση που έχει επηρεάσει τουλάχιστον έναν γνωστό μας, αν όχι εμάς τις ίδιες. Σύμφωνα με την ειδικό πρόκειται για κάτι πραγματικά σοβαρό που δεν αρκεί η προσπάθεια να το αντιμετωπίσουμε μόνες μας. Χρειαζόμαστε βοήθεια!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα; Τι την προκαλεί; Πως αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να κάνεις αν αντιληφθείς ότι κάποιος φίλος σου δεν είναι καλά;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ…
“Η κατάθλιψη είναι μια αντίδραση του ατόμου σε επιθέσεις που δέχεται από τον έξω κόσμο και τις κατευθύνει στον εαυτό του μη μπορώντας να τις αντιμετωπίσει με επιτυχία” διευκρινίζει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη. Κι όπως θα έχεις καταλάβει, στην εποχή μας αυτές οι επιθέσεις είναι πολλές.
ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
“Η απώλεια, η αποτυχία, η δυσκολία στις σχέσεις, η απόρριψη αλλά και ένα τραυματικό γεγονός, μπορεί να οδηγήσουν το άτομο στην κατάθλιψη” σύμφωνα με την ειδικό.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
Τα σημάδια είναι χαρακτηριστικά αλλά διαφέρουν στην ένταση ανάλογα με το άτομο και τη βαρύτητα της κατάστασης:
-Παραίτηση
-Αδιαφορία για κάθε τι
-Παραμέληση της ατομικής υγιεινής και της εξωτερικής εμφάνισης
-Ανορεξία ή βουλιμία
-Διαταραχές ύπνου -αϋπνία ή υπνηλία
-Απόσυρση δηλ. “κλείσιμο” στον εαυτό μας
-Αρνητικές σκέψεις
-Αυτοαπόρριψη
-Ενοχικό συναίσθημα
-Εθισμοί αλλά και αυτοκτονικός ιδεασμός χαρακτηρίζουν τον καταθλιπτικό και προειδοποιούν το περιβάλλον.
ΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
“Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή κατάσταση κι έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Δεν αντιμετωπίζεται με ευχές, δεν ξεπερνιέται χωρίς βοήθεια ειδικού, δεν αρκεί η κατανόηση και η συμπαράσταση από τους οικείους” διευκρινίζει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.
“Η καλύτερη βοήθεια είναι να πείσουμε τον καταθλιπτικό να προσφύγει στον ειδικό -ψυχίατρο ή κλινικό ψυχολόγο- και να ακολουθήσει την προτεινόμενη αγωγή, φαρμακευτική και ψυχοθεραπευτική”.
“Δεν τον ενοχοποιούμε, δεν του συστήνουμε να το ξεπεράσει με τη δική του δύναμη, δεν αρκούμαστε σε συμπαράσταση. Του εξηγούμε ότι κάποιες καταστάσεις μας ξεπερνούν αλλά με βοήθεια τις αντιμετωπίζουμε και τις ξεπερνάμε” συμπληρώνει η ψυχολόγος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ