Site icon TLIFE

Μαρία: “Μετά από ένα χρόνο σχέσης μου εξομολογήθηκε ότι έχει ψυχαναγκαστική διαταραχή”

Γεια σας,
Με λένε Μαρία (35) και έχω 2 χρόνια σχέση με έναν άνθρωπο που με κάνει πολύ ευτυχισμένη. Είναι καλός, πιστός, ειλικρινής και κάθε μέρα μου δείχνει πόσο πολύ με αγαπάει. Είναι ο άνθρωπος που θα ήθελα να περάσω την υπόλοιπη ζωή μου μαζί του και το ίδιο μου έχει δείξει κι αυτός.

Μετά από ένα χρόνο σχέσης μου εξομολογήθηκε ότι έχει ψυχαναγκαστική διαταραχή (ocd). Είναι μια διαταραχή, στην οποία το άτομο βομβαρδίζεται από κακές σκέψεις για τα πρόσωπα που αγαπάει και για να νιώσει καλύτερα μέσα του κάνει κάποιες αλληλουχίες πράξεων (π.χ. πλένει τα χέρια του 10 φορές). Ο σύντροφός μου έχει ξεπεράσει αυτές τις πράξεις (καταπιέζεται και δεν πλένει τα χέρια του π.χ.), για αυτό και δεν το κατάλαβα εξ’αρχής, αλλά έχει καθημερινά τον βομβαρδισμό από αυτές τις κακές σκέψεις και υποφέρει. Δεν μπορεί να ευχαριστηθεί απλές χαρές της ζωής, και ειδικά όταν κάτι γίνεται για πρώτη φορά, αυτό τον βασανίζει πάρα πολύ.

Προσπαθώ να τον βοηθώ και έχω κάτσει μαζί του άπειρες ώρες να συζητάμε για αυτό το θέμα και να προσπαθώ να του εξηγήσω με τη λογική ότι δεν είναι λογικό να υποφέρει και να ανησυχεί για αυτές τις σκέψεις, ότι δεν είναι αληθινές, αλλά δεν υπάρχει βελτίωση. Έχουμε κάνει αρκετή έρευνα σε ελληνικά και ξένα sites για να βρούμε τεχνικές και λύσεις αλλά δεν είναι εύκολο.

Η αλήθεια είναι ότι γίνεται πολύ κουραστικό και τελευταία έχει μεγάλη έξαρση και είναι το καθημερινό μας θέμα συζήτησης, το οποίο με καταβάλει ψυχολογικά, κυρίως επειδή δεν ξέρω πώς να τον βοηθήσω. Έχουμε συζητήσει επίσης να πάει σε κάποιον ειδικό, ψυχολόγο, και το σκέφτεται σοβαρά, παρόλο που είναι άνεργος αυτόν τον καιρό. Σκέφτομαι να τον υποστηρίξω και οικονομικά, αν θα το δεχτεί.

Φοβάμαι για το μέλλον μας, γιατί δεν ξέρω αν θα χειροτερέψει κι άλλο, αν θα μπορέσει να διαχειριστεί ψυχολογικά καταστάσεις όπως γάμο και παιδιά, όπου θα χρειαστώ κι εγώ κάποιο στήριγμα, ή αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε κάποια δουλειά στο μέλλον, λόγω της έξτρα πίεσης και των απαιτήσεων.

Εσείς έχετε ξανακούσει για αυτήν τη διαταραχή; Πιστεύω θα δεχτεί να κάνει μια προσπάθεια σε ψυχολόγο αλλά θα ήθελα να βρω κάποιον που ξέρει σίγουρα αυτό το θέμα και δεν θα χάσει χρόνο και χρήματα και με τον κίνδυνο να απογοητευτεί σε κάποιον που δεν έχει ξαναασχοληθεί. Τι μου προτείνετε να κάνω γενικά;

Μαρία

H γνώμη της ειδικού…

Αγαπητή Μαρία, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ανήκει στις διαταραχές παθολογικού άγχους. Τόσο τα αίτια εμφάνισής της, όσο και τα συμπτώματα, ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση δημιουργείται ένα φαύλος κύκλος όπου αντί οι τελετουργίες ή οι ιδεοληψίες που έχει το άτομο να οδηγούν στη μείωση του άγχους και στη βίωση ασφάλειας, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Αναφορικά με τη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, αποτελεσματικές είναι οι φαρμακευτικές θεραπείες και οι ψυχοθεραπείες. Αναφορικά με τις δεύτερες, θα μπορούσες να αναζητήσεις κάποιον ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή εξειδικευμένο στη συμπεριφοριστική ή τη γνωσιακή ψυχοθεραπεία, καθώς ερευνητικά αυτές φαίνονται να είναι πιο αποτελεσματικές στην εν λόγω διαταραχή.


ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ;

Το πρώτο φιλί, το πρώτο βλέμμα, η γνωριμία. Η αμηχανία, τα ευτράπελα, το συναίσθημα. Κεραυνοβόλος έρωτας, σχέση πάθους, σχέση λάθους, χωρισμός… Στείλε τη δική σου ξεχωριστή ερωτική ιστορία και δες την δημοσιευμένη.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

© 2025 tlife.gr