Όταν αντιλαμβάνεσαι ότι ο σύντροφός σου σε ζηλεύει, νιώθεις υπέροχα, μιας και αποτελεί μια σταθερή ένδειξη ότι σε θέλει. Όταν όμως το πράγμα παραγίνεται, όταν η ζήλια του ξεπερνάει τα νορμάλ όρια τότε η κατάσταση είναι αποπνικτική. Δες τι πρέπει να κάνεις σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΗΛΙΑ;
Η ζήλια είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα. Ένα συναίσθημα που κρατά ζωντανό τον σεξουαλικό πόθο και την επιθυμία που έχουμε για το σύντροφό μας, μέσα από την διεκδίκηση και το άγχος μην τον χάσουμε, μη μας τον πάρει άλλος, μην χαθεί, μη φύγει μακριά από μας.
Μας δίνει ενέργεια, μας κινητοποιεί, μας αφυπνίζει. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κάτι κακό, ίσα-ίσα, πολλές φορές λειτουργεί θετικά γιατί ξυπνάει ξανά το ζευγάρι, εκφράζοντας ο ένας σύντροφος το ενδιαφέρον και το θαυμασμό του στον άλλον, του δείχνει πόσο πολύ τον επιθυμεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η ζήλια είναι αυτή που κρατάει τη σχέση ζωντανή, κρατάει τη φλόγα αναμμένη στο ζευγάρι, εφόσον δεν επιτρέπει στους δύο συντρόφους να βολευτούν και να επαναπαυτούν στην καθημερινότητα και στη ρουτίνα της. Αλήθεια, πόσο ωραίο είναι να βλέπεις ότι κοιτάνε τη σύντροφο ή τον σύντροφό σου, ότι δεν περνάει απαρατήρητος, δεν νιώθεις περηφάνια που είναι μαζί σου έχοντας επιλέξει εσένα;
Το συναίσθημα της ζήλιας λοιπόν, δεν είναι αρνητικό αλλά θετικό και κάνει καλό στη σχέση. Όταν όμως ξεφεύγει από τα φυσιολογικά και παίρνει υπερβολικές διαστάσεις, τότε έχουμε φύγει από τη ζήλια και μιλάμε για τη ζηλοτυπία.
Η ζηλοτυπία είναι πολύ διαφορετική από τη ζήλια και πρόκειται για διαταραχή. Ο ζηλότυπος μέσα από το άγχος και την αίσθηση μειονεξίας του, φοβάται ότι θα χάσει το σύντροφό του. Προσπαθεί “να προλάβει το κακό” φτιάχνοντας σενάρια απιστίας μέσα στο μυαλό του, προσπαθώντας να ελέγξει την κατάσταση, να μην ξεγελαστεί, να δείξει στον άλλον ότι δεν είναι το “κορόιδο”. Το κυρίαρχο συναίσθημα είναι η φοβία εγκατάλειψης και απαξίωσης. Ο θυμός, η ανεπάρκεια, η ανασφάλεια, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το άγχος εξευτελισμού αλλά και αδικίας, τον οδηγούν σε ακραίες αντιδράσεις που κάποιες φορές μπορούν να φτάσουν και στη βία. Τεκμηριώνει τα σενάρια με επιχειρήματα που στο μυαλό του ευσταθούν, λειτουργεί ως ντετέκτιβ, προσπαθώντας να αποδείξει ότι τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς όπως τα σκέφτεται και ότι δεν είναι παράλογος. Πρόκειται για μία κατάσταση που βασανίζει και τους δύο: τόσο τον ίδιο τον ζηλότυπο, όσο και το σύντροφο, ενώ η σχέση μπαίνει σταδιακά σε μία διαδικασία αμφισβήτησης και από τους δύο, φέρνει κόπωση και τέλος χωρισμό.
Ο ζηλότυπος συνήθως δεν μπορεί από μόνος του να ξεπεράσει το πολύ έντονο συναίσθημα της ζήλιας που τον τρώει σαν σαράκι, χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού και κάποιες φορές και φαρμακευτική αγωγή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΖΗΛΙΑΡΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΜΟΥ;
Στην αρχή, όταν συνειδητοποιείς ότι ο σύντροφός σου σε ζηλεύει, μπορεί να νιώσεις όμορφα, εφόσον η ζήλια μεταφράζεται ως ερωτικό ενδιαφέρον, πως σε θέλει και φοβάται μην “σε κλέψει άλλος”, αισθάνεσαι την κολακεία. Με τον καιρό όμως και αν τα πράγματα αρχίσουν και ξεφεύγουν, αρχίζεις και κουράζεσαι. Ας δούμε λοιπόν πως μπορείς να αντιμετωπίσεις τη ζήλια του συντρόφου σου…
-Παρατήρησε τη ζήλια του: πρώτα από όλα χρειάζεται να δεις αν ξεκίνησε να ζηλεύει ξαφνικά ή αν εσύ του το προκάλεσες. Κάποιες φορές, χωρίς να το καταλαβαίνεις και εσύ μπορεί να προκαλέσεις τη ζήλια του άλλου με τον τρόπο και τη συμπεριφορά σου, πχ. μιλάς με νάζι σε κάποιον άλλο μπροστά του ενώ δεν το συνηθίζεις, φροντίζεις πολύ τον εαυτός σου όταν πρόκειται να δεις κάποιο συγκεκριμένο άτομο, φλερτάρεις σχεδόν με όλους… Μήπως ζηλεύει περισσότερο όταν είναι αγχωμένος; Μήπως νιώθει ότι “δεν ακούς” όταν σου μιλάει; Μήπως σου κάνει παράπονα του στιλ: “Όταν σου το λέω εγώ, δεν το καταλαβαίνεις ή είναι λάθος! Όταν σου το πει κάποιος άλλος, τότε είναι σωστό…»
-Και οι πρώην σου ζήλευαν; Μήπως είναι κάτι που το προκαλείς εσύ; Ή μήπως επιλέγεις να κάνεις σχέση με συντρόφους που κυρίαρχη είναι η ανασφάλειά τους;
-Συναισθηματική επιβεβαίωση: Μπορεί το μόνο που σου ζητά είναι να νιώσει ασφαλής δίπλα σου. Άνοιξε λοιπόν την καρδιά σου και μίλησέ του για το πώς νιώθεις για αυτόν…
-Μάθε τι τον ενοχλεί: Ρώτησε τι είναι αυτό που του πυροδοτεί συναισθήματα ζήλιας. Είναι η συμπεριφορά σου, νιώθει ότι δεν τον προσέχεις, ζήλευε και σε προηγούμενες σχέσεις του το ίδιο (μην ρωτήσεις όμως για λεπτομέρειες)
-Πες του ότι ενοχλείσαι: Εξήγησέ του πως αισθάνεσαι με τη ζήλια του, πόσο σε ενοχλεί και σε προβληματίζει… Μπορείς επίσης να του πεις μέχρι που νιώθεις όμορφα όταν ζηλεύει και από ποιο σημείο και μετά γυρίζει μπούμερανγκ.
-Μην τον αποπαίρνεις κάθε φορά: Προσπάθησε να τον καταλάβεις χωρίς να του φωνάζεις κάθε φορά που εκδηλώνεται η ζήλια του.
-Μην απολογείσαι: Αν κάθε φορά προσπαθείς να του αποδείξεις ότι δεν είναι έτσι, δεν κερδίζεις κάτι…
-Χρόνος: Αν είναι καινούρια η σχέση, δώσε του λίγο χρόνο να νιώσει πιο ασφαλής μαζί σου. Μην ξεχνάς ότι ακόμα δεν γνωρίζει καλά ο ένας τον άλλον και πως ο καθένας μας θέλει το χρόνο του…
-Βοήθεια ειδικού: Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν αποδίδει και η ζήλια εξακολουθεί και μπαίνει ανάμεσά σας, ζήτησέ του να δει ειδικό. Αν πρόκειται βέβαια για ζηλότυπο, το πιο πιθανό είναι να μην το δεχτεί (εφόσον εσύ φταις), πάρτο λίγο πάνω σου και ζήτησε να δείτε ειδικό για τη σχέση σας.
-“Αντίο”: Τέλος, αν δεν δεχτεί ούτε και την βοήθεια ειδικού, τότε μάλλον χρειάζεται να σκεφτείς αν θα μείνεις στη σχέση αυτή…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ