Σου λέει θα σου τηλεφωνήσει και δεν το κάνει ποτέ. Τον παίρνεις και δεν το σηκώνει. Σου λέει ότι δεν είναι σε φάση να κάνει σχέση, αλλά είστε μαζί ένα χρόνο τώρα. Δεν σου μιλάει σωστά μπροστά σε τρίτους. Η μαμά μου χώνει τη μύτη της παντού. Δεν σε συνοδεύει στις συγγενικές υποχρεώσεις σου. Ξεχνάει την επέτειό σας. Δεν κάθεται να συζητήσετε. Νευριάζει με το παραμικρό.
Πολλά… Πολλά μπορεί να συμβαίνουν στη ζωή μιας γυναίκας, στην πορεία μιας σχέσης. Κι όλα αυτά συσσωρεύονται, μαζεύονται μέσα σου και γίνεσαι έξαλλη.
Η ψυχολόγος Νίκη Ζαρκάδα διευκρινίζει πως ο θυμός “είναι ένα υγιές, φυσιολογικό συναίσθημα, το οποίο συχνά προκαλεί πολλές μεταβολές και σε σωματικό επίπεδο”. Είναι ακριβώς εκεί που σε πιάνει ταχυκαρδία… Ναι, ναι! Εκεί που αρχίζεις να τρέμεις με κάτι που σου έκανε και θέλεις να τα σπάσεις. Όπως τότε που φλέρταρε με θράσος μπροστά σου.
Τι να κάνεις όμως;
Να τα σπάσεις; Όοοοχι! Η ψυχολόγος τονίζει πως όταν εκφράζεις την οργή σου με έντονο τρόπο, αν χάσεις τον έλεγχο το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσεις μεγαλύτερο πρόβλημα στη σχέση και όχι να λύσεις το ήδη υπάρχων.
Και ναι, δεν είναι η ιδέα σου, αυτό που νιώθεις είναι θυμός, αλλά καταβάθος, το συναίσθημα που κυριαρχεί ειναι η θλίψη, η αδικία. Γιατί αυτό που έκανε ή αυτό που κάνει, κατά βάθος σε στεναχωρεί.
-Πολλές φορές ειδικά σε μια συντροφική, ερωτική σχέση συμβαίνει οι σύντροφοι να θυμώνουν και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις με το παραμικρό. Μάλλον έχουν συσσωρεύσει το θυμό τους, ο οποίος πλέον βγαίνει σε μικρά, ασήμαντα πράγματα. Για αυτό και είναι σημαντικό να εκφράζουμε ανοιχτά, με ηρεμία και ειλικρίνεια ό,τι μας ενοχλεί.
Τι να κάνεις… για να μην σκάσεις
Λοιπόν… Το βασικότερο είναι να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου. Να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να ηρεμήσει και μετά να εκφράσεις το θυμό σου με θετικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι: δεν επιτίθεσαι και δεν εκδικείσαι. Παίρνεις το γλυκό, καλοπροαίρετο, ήρεμο ύφος σου και εξηγείς. Τι σε στεναχώρησε, τι σε ενόχλησε, τι σε προβληματίζει. Κάνε συζήτηση, διάλογο. Make love… not war! Σε καλό θα σου βγει.
Κάνε έναν διάλογο με τον εαυτό σου. Τσέκαρε ποια είναι η πραγματική αιτία και ξέχνα την αφορμή. Κάνε focus στο πραγματικό πρόβλημα. Και μιας κι έχεις μπει στη διαδικασία να ψάχνεις μέσα σου δώσε μια απάντηση και στο εξής ερώτημα: “Θυμώνεις πάντα κάτω από τις ίδιες συνθήκες;”.
Απόφυγε τους χαρακτηρισμούς. Μίλησε για την πράξη που σε ενόχλησε κι άσε τα κοσμητικά επίθετα στην άκρη. Μην του πεις: είσαι αναίσθητος, είσαι αδιάφορος, είσαι παρτάκιας. Πες του: αυτό που έκανες με ενόχλησε, με θύμωσε. Αυτό που έκανε υπογράμμισε.
Μην βρίζεις. Πρώτον είναι άκομψο και δεύτερον πάνω στο θυμό τις περισσότερες φορές λέμε πράγματα που δεν εννοούμε, αλλά μπορεί να μείνουν χαραγμένα στο μυαλό του άλλου για πάντα. Και να τον πληγώσουν. Μην τον υποτιμάς και μην τον θίγεις. Πάνω σου θα γυρίσει. Πόντους θα χάσεις.
Μην παίρνεις φόρα και μιλάς, μιλάς, μιλάς…. Κάπως έτσι βγαίνουν και οι φήμες ότι μιλάμε πολύ (χα!). Άφησέ τον να μιλήσει, να σου εξηγήσει. Μην βγάζεις συμπεράσματα πριν ακούσεις και τη δική του εκδοχή. Μην τον “καταδικάζεις”. Καταλαβαίνω, είσαι έξαλλη, αλλά προσπάθησε να ακούσεις. Ουσιαστικά. Όχι τυπικά.
Και μην πιάνεσαι από τις λέξεις. Μείνε στην ουσία.
Είναι φυσιλογικό να θυμώνεις. Οι εντάσεις και οι τσακωμοί συμβαίνουν στα ζευγάρια. Μην τρομάζεις, μην νιώθεις άσχημα και μην περιμένεις ότι δεν θα θυμώσεις ποτέ. Κάποια στιγμή θα συμβεί. Απλά φρόντισε να χειριστείς την κατάσταση εποικοδομητικά. Να κερδίσεις κάτι από αυτό και όχι να χάσεις.
Θυμήσου ότι δεν είναι μάχη. Ούτε θέμα γοήτρου -ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει. Ο πόλεμος της ατάκας (ποιος θα πει την πιο δηλητηριώδη) δεν ευνοήσε ποτέ κανέναν. Δες το σαν μια καλή ευκαιρία να πεις στον σύντροφό σου τα πραγματικά σου συναισθήματα και όχι πράγματα που δεν ισχύουν -μόνο και μόνο για να τον πληγώσεις.
Εμείς οι γυναίκες πολλές φορές παρασυρόμαστε από τα συναισθήματά μας. Μεγαλοποιούμε, δραματοποιούμε τα πράγματα. Έχουμε δει όμως πως η επίθεση, ο έντονος καυγάς ποτέ δεν μας έκανε να νιώσουμε καλύτερα.
Προσοχή!
Αν αντιλαμβάνεσαι ότι τσαντίζεσαι με το παραμικρό… μάλλον έχεις συσσωρεύσει αρκετό θυμό μέσα σου “ο οποίος πλέον βγαίνει σε μικρά, ασήμαντα πράγματα”.
Κι αυτό δεν είναι καλό. Καλό είναι, όταν σε ενοχλεί κάτι να το εκφράζεις, να το επικοινωνείς. Απλά πρέπει να το κάνεις με τον σωστό τρόπο. Με ηρεμία και ειλικρίνεια. Ναι;
της Ξένιας Ιωάννου
Με την πολύτιμη συνεργασία της ψυχολόγου Νίκης Ζαρκάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΣΥ ΤΙ ΛΕΣ;
Τα σχόλια είναι κλειστά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
exw mia sxesh 2 xronia k syxna o filos eixe ayth th stash alla egw panta antidrousa akrivws opws leei h psyxologos,hrema k xwris tsakwmous!arxika to ektimouse k zhtouse metaniwmenos syggnwmh,meta apo polles fores omws to ekmetalleyotan giati hxere oti tha antidrousa me agaph opote eixe olo k pio syxna tetoia symerifora!!!wspou eftase sto apokoryfwma k elege oti kourazetai po griniazw synexeia!!!exoume xwrisei,den mou axize den eimai stenoxwrhmenh katholou alla eimai pio apogohteymenh apo pote,!mallon eprepe na deixnw k egw pou k pou oti exw oria!!!
Μην στεναχωριεσαι κοπελα μου, οταν καποιος επαναλαμβανει ξανα και ξανα τα ιδια λαθη σημαινει πως δεν προκειται να αλλαξει ποτε. Δεν το εκτιμουν ολοι οταν τους μιλας ηρεμα και προσπαθεις να μην μαλωσετε. Καποιοι θελουν να τα ακουνε μου φαινεται… Ξεχασε τον δεν αξιζε.