Μήπως είσαι πολύ απαιτητική και αυτό δημιουργεί προβλήματα στη σχέση σου;

Οι σχέσεις θέλουν προσπάθεια και κυρίως ισορροπία. Όρια και μέτρο, για να κρατήσουν και να ευτυχήσουν. Μήπως λοιπόν οι απαιτήσεις σου παρά είναι έντονες και δημιουργούν προβλήματα; Μήπως αναζητάς τον “τέλειο”; Μήπως χάνεις τον έλεγχο και το ζητούμενό σου πνίγει τον άλλον; Η Μαρίνα Μόσχα, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια, γράφει για όλα όσα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχθούμε, αλλά και για εκείνα που πρέπει να αποφύγουμε για να μην διαλυθεί η σχέση. Διάβασε τι πρέπει να προσέξεις αν θέλεις η σχέση σου να κρατήσει…

“Γιατί η σχέση μου δεν καταλήγει θετικά; Μήπως είμαι απαιτητική;” Έχεις σκεφτεί ότι πολλές φορές στην ανάγκη να έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου ενδεχομένως τον καταπιέζεις άθελά σου; Ότι μπορεί να γίνεσαι απαιτητική; Ακούς και δίνεις σημασία και στις ανάγκες του άλλου; Στις δικές σου ανάγκες -και δεν εννοώ τις ανασφάλειές σου;

1.Ο “τέλειος” σύντροφος: θα σε απογοητεύσω, κανείς μας δεν είναι τέλειος!

2. Περιμένεις από εκείνον να σε κάνει ευτυχισμένη: Άρα και εκείνος να περιμένει από εσένα… Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, δεν μπορώ να περιμένω από τον άλλον να εκπληρώσει τις δικές μου προσδοκίες.

3. Συνεξάρτηση ή και εξάρτηση: Χρειάζεται ο καθένας να διατηρεί την οντότητά του στη σχέση, διαφορετικά είναι σαν να μπλέκει ο ένας στα πόδια του άλλου και απλά …σκοντάφτετε. Η εξάρτηση δεν χωράει σε μία υγιή σχέση, καθώς χάνεται η ισοτιμία. Και δεν γίνεται να κάνετε τα πάντα μαζί ή να είστε κάθε μέρα μαζί καθώς η σχέση σας θα πεθάνει από …ασφυξία!

4. Χρόνος για τον καθένα – όχι συγχώνευση: Αν σε οποιαδήποτε σχέση υπάρξει συγχώνευση των μελών της, τότε αναμφισβήτητα θα υπάρξουν προβλήματα στην πορεία. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί άνδρες φοβούνται ότι θα χάσουν την ταυτότητά τους και ανησυχούν ότι η συγκεκριμένη μορφή σχέσης θα τους “ρουφήξει”, στερώντας τους την αυτονομία και την ελευθερία τους.

5. “Με αγαπάς;”: Φυσικά είναι πολύ όμορφο να ακούς από τον άλλον πόσο σημαντική είσαι στη ζωή του, αυτό δεν σημαίνει όμως πως θα τον ρωτάς κάθε λίγο, γίνεται ενοχλητικό και χάνει τη μαγεία του. Προφανώς η ανάγκη αυτή επιβεβαίωσης πηγάζει από τη δική σου ριζωμένη ανασφάλεια να κρατήσεις έναν άνδρα κοντά σου και όχι με το τι κάνει εκείνος, πόσο πολύ σε αγαπάει.

Το μόνο που θα καταφέρεις τελικά θα είναι αυτό που φοβάσαι και που θα λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία: να σε αφήσει. Και πώς να μην φύγει μακριά σου όταν νιώθει πως τον ρουφάς συναισθηματικά, που τον εξαντλείς;

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164