Site icon TLIFE

Μήπως εμφανίζεται και εξαφανίζεται όποτε θέλει; Μήπως παίζεις το παιχνίδι του;

Black and white portrait of a young man drinking coffee while sitting in the cafe

Εμφανίζεται. Κι όλα καλά. Και μετά… καθυστερεί να απαντήσει στα μηνύματα, δεν σηκώνει τα τηλέφωνα, όταν τον βρίσκεις ακούς κάτι αστείες δικαιολογίες και μετά σιωπή. Και μετά εμφανίζεται. Και όλα τέλεια. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνονται. Και μετά ξανά σιωπή. Και μετά κοντεύεις τα τρελαθείς. Μια κρύο μια ζέστη. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τους άντρες που σου κάνουν “σκωτσέζικο ντους”…

Εκείνος εξαφανίστηκε. Κι εσύ περιμένεις. Και πάνω που παίρνεις την απόφαση πως δεν θα του ξαναμιλήσεις και πως τέλειωσε για σένα, εμφανίζεται πάλι. Κι εσύ για άλλη μία φορά τον δικαιολογείς, πιστεύοντας πως τον κακολόγησες ή αναρωτιέσαι μήπως τον προσέβαλες χωρίς να το καταλάβεις και από ευγένεια δεν σου το …είπε!

Βέβαια, σιγά σιγά παρατηρείς ότι τελικά η συμπεριφορά του αυτή επαναλαμβάνεται αρκετά συχνά και εσύ νιώθεις εξουθενωμένη, μπερδεμένη, ταλαιπωρημένη και γεμάτη αναπάντητα ερωτηματικά.

Πρόκειται για το παιχνίδι “Σκωτσέζικο ντους”, που παίζουν αρκετοί, άλλοι με πλήρη επίγνωση και άλλοι χωρίς να το συνειδητοποιούν καν! Κι εσύ, μένεις εκτεθειμένη στην απότομη εναλλαγή της ζεστής και οικείας συμπεριφοράς του με την πιο κρύα και απόμακρη! Η ανασφάλειά σου αρχίζει και μεγαλώνει, δεν ξέρεις πως να αντιδράσεις, ψάχνοντας τι φταίει, τι έγινε πάλι και εκείνος απομακρύνεται. Νιώθεις σαν να μην μπορείς να τον πιάσεις. Μόλις τον πλησιάζεις και φαίνονται όλα βατά και γνώριμα, εκείνος απλά επαναλαμβάνει τον κύκλο του μέσα από το γνώριμο παιχνιδάκι του και εσύ απογοητεύεσαι για άλλη μία φορά.

Τι συμβαίνει;
Δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα παιχνίδι εξουσίας που στην ουσία καθορίζει ο “αρχηγός” του παιχνιδιού. Πώς παίζεται το παιχνίδι; Μα πολύ απλά, μπαίνεις στο στόχαστρο και το “κυνήγι” ξεκινά με κυρίαρχα όπλα την κολακεία και το φλερτ. Αισθάνεσαι τόσο όμορφα και ερωτικά, αρχίζεις και ζεις “το όνειρο” που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά προμελετημένες κινήσεις για να σε φέρει εκεί που θέλει.

Στη δεύτερη φάση, ξεκινάς το “ντουζάκι” με τις εναλλαγές του ζεστού και του κρύου. Από την οικειότητα και τα αμοιβαία ζεστά αισθήματα ξαφνικά “σε παγώνει” και απομακρύνεται, αποτραβιέται ενώ και η επικοινωνία γίνεται πιο δύσκολη. Εσύ, προσπαθείς να καταλάβεις τι συμβαίνει, στέκεσαι πάνω από το τηλέφωνο, περιμένεις ένα του σημάδι, μία του κίνηση… Ναι, βρίσκεσαι πλέον κάτω από τον έλεγχό του ψυχοσυναισθηματικά!

Και ξεκινά το τρίτο και κυρίως παιχνίδι! Μπαίνεις σε ένα φαύλο κύκλο, όπου εκείνος σε αγνοεί, τόσο όσο χρειάζεται όμως για να μην του φύγεις. Και όταν απελπίζεσαι, τότε εμφανίζεται πάλι γλυκός, γοητευτικός, σε τυλίγει για άλλη μία φορά στη σαγήνη του και εσύ απλά παραδίνεσαι… μέχρι που και πάλι απομακρύνεται και μένεις πίσω μετέωρη για το τι συμβαίνει, ξανά και ξανά.

Σου θυμίζει ταινίες που μπορεί να έχεις δει με τη σχέση θύτη και θύματος στον κύκλο της κακοποίησης; Ναι, έχει πολλά κοινά, εφόσον θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως ένα είδος συναισθηματικής κακοποίησης. Εσύ θέλεις να είσαι μαζί του, χωρίς όμως τον ψυχικό πόνο και ελπίζεις πως θα αλλάξει. Άλλωστε, αφού γυρίζει και πάλι, σημαίνει πως σε θέλει και τον δικαιολογείς: “Μπορεί να έχει δουλειά… να είναι μπερδεμένος…” Με τη στάση σου και χωρίς βέβαια να το γνωρίζεις, συντηρείς το παιχνιδάκι του που δεν πρόκειται να πάει παρακάτω, απλά θα επαναλαμβάνεται όσο αντέξεις και μέχρι εκείνος να βαρεθεί!

Τι πρέπει να κάνεις…
-Μην ψάχνεις δικαιολογίες! Εστίασε στον εαυτό σου: τι ζητάς, τι δίνεις και τι παίρνεις. Δεν μπορείς να ελέγξεις τον άλλον, όσο και να το θέλεις -κι ας σε ελέγχει εκείνος, σημείωσε ότι προσφέρεσαι όμως για αυτό!

-Σκέψου λοιπόν αν θέλεις να παίξεις αυτό το παιχνιδάκι ή όχι. Μπορείς να του μιλήσεις ανοιχτά και χωρίς περιστροφές για το τι θέλεις από τη σχέση σας και τι μπορεί να σου δώσει, για το πώς αντιλαμβάνεσαι αυτό που συμβαίνει και πως σου φαίνεται και η δική του στάση και συμπεριφορά, για τους πιθανούς φόβους του.

-Αν εκείνος είναι επιθετικός ή αμυντικός, μάλλον δεν σκοπεύει να ενδώσει στις δικές σου ανάγκες. Κύριο μέλημά του είναι η ενίσχυση του ΕΓΩ του, και τίποτα άλλο!

-Αν δείχνει ανήσυχος ή ένοχος, μπορεί ο φόβος να κρύβεται πίσω από αυτήν τη συμπεριφορά και εκείνος απλά αμύνεται, προσπαθώντας να κρυφτεί από αυτό που φοβάται. Χρειάζεται να δεις λοιπόν, αν και εκείνος είναι διατεθειμένος να εμπιστευτεί αυτό που μαζί θα φτιάξετε.

 

© 2025 tlife.gr