Site icon TLIFE

Μήπως έχω αρχίσει να ερωτεύομαι;

Tlife Team

Πόσο όμορφα νιώθει κάποιος όταν ερωτεύεται; Πόσο υπέροχο είναι το συναίσθημα αυτό που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος; Μάλιστα, ο καθένας μας το βιώνει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, αν και υπάρχουν κοινές σκέψεις και συναισθήματα. Ας δούμε κάποια από τα σημάδια εκείνα που μαρτυρούν τον έρωτά μας:

«Θέλω μες στα δυο σου μάτια να κοιτάζω» όπως λέει και το γνωστό μας τραγούδι. Πράγματι, όταν είναι κάποιος ερωτευμένος, δεν μπορείς να σταματήσει να κοιτάζει αυτόν που του έχει κλέψει την καρδιά. Άλλωστε, φαντάζει ως «το πιο όμορφο και ελκυστικό πλάσμα στη γη και σε ολόκληρο το σύμπαν», όπως ακούω συχνά στο γραφείο από ερωτευμένους. Αυτή η ματιά μπορεί να παρομοιαστεί με το βλέμμα της μάνας προς το μικρό της-ναι υπάρχει και εκεί κάτι ερωτικό (όχι σεξουαλικό-μην το μπερδεύουμε).

«Θέλω να είμαστε συνέχεια μαζί» Ασφαλώς και θέλετε να περνάτε όλο και περισσότερο χρόνο μαζί, εφόσον τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο αυξάνουν το κίνητρό σας να θέλετε «όλο και περισσότερο να είστε μαζί. Έτσι, είναι πιθανό να σκέφτεστε τρόπους για να είστε κοντά, παραμελώντας πολλές φορές πράγματα και υποχρεώσεις που έχετε να κάνετε. Το βλέπουμε αρκετά συχνά στα εφηβικά χρόνια, όπου το ερωτευμένο άτομο κάνει αρκετές κοπάνες από φροντιστήρια για να είναι μαζί με το ταίρι του. Μάλιστα, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μία δραστηριότητα που ναι μεν δεν του αρέσει αλλά αρέσει στο αντικείμενο του έρωτά του, πχ να κάνει μαθήματα μιας ξένης γλώσσας ή μαθήματα χορού, μόνο και μόνο για να νιώθει πιο κοντά ή ακόμα και για να βρει ευκαιρία να το δελεάσει.

«Μου αρέσουν αυτά που κάνει, είναι τόσο χαριτωμένα!» Ασφαλώς και δεν είναι χαριτωμένο ότι κάνει ο άλλος. Όταν όμως ερωτεύεστε μπορεί να θεωρήσετε ελκυστικό το οτιδήποτε, στην ουσία μπορεί να μην το προσέξετε καν. Κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει στις σχέσεις, όπου στην πορεία όπου το συναίσθημα αυτό ξεφουσκώνει νιώθουμε πολλές φορές σα είμαστε μαζί με κάποιον άλλον και όχι εκείνον που ερωτευτήκαμε. Και όμως, είναι ο ίδιος, απλά τώρα δεν βρίσκουμε τόσο χαριτωμένα τα …ελαττώματά του!

«Περνάει τόσο γρήγορα ο χρόνος όταν είμαστε μαζί!» Πράγματι, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά όταν κάνουμε κάτι που μας αρέσει — και το να περνάμε χρόνο με τον έρωτά μας είναι σα να πλέουμε μαζί, σα να σταματάει ο χρόνος.

«Είναι τόσο καλός/ή!» Όσο πιο ερωτευμένος νιώθει κάποιος, τόσο περισσότερο χάνει την επαφή με την πραγματικότητα, σαν να έχει μία κάπως όχι και τόσο ρεαλιστική άποψη για τον άλλον, για το ποιος πραγματικά μπορεί να είναι και πώς παρουσιάζει τον εαυτό του. Πιο απλά, ο έρωτας είναι ικανός να παραμορφώσει λίγο την αίσθηση της πραγματικότητας. Για παράδειγμα, στο σύντροφό σας το πιο πιθανό είναι να σας αρέσει αυτό που σε κάποιον άλλον θα σας ενοχλούσε, καθώς υπάρχει η τάση να βρίσκεται χαριτωμένο ότι κάνει, καθώς τον εξιδανικεύετε.

«Νιώθω τόσο όμορφα, τόσο αισιόδοξα!» Είναι γεγονός πως όταν ερωτεύεται κάποιος, όλα φαντάζουν υπέροχα! Μπορεί να είναι γεμάτος ενέργεια, να κοιμάται λίγο αλλά να νιώθει δραστήριος, να ξεχνάει να φάει και να μην τον νοιάζει και όλα αυτά χωρίς προφανή λόγο. Και όμως, ο λόγος είναι μία έκρηξη ορμονών, είναι σα να παίρνετε ένα κοκτέιλ ορμονών όταν σκέφτεστε ή βρίσκεστε και κάνετε πράγματα μαζί ή κάνετε πράγματα που σας τον θυμίζουν. Ξέρουμε άλλωστε ότι η θετική προσμονή βοηθά στη μείωση του στρες, επομένως η προσμονή να βρεθείτε μαζί ενισχύει την ψυχική υγεία και σας κάνει να νιώθετε πιο όμορφα, πιο αισιόδοξα.

«Θέλω να τον αγγίζω συνέχεια, να έχουμε σωματική επαφή». Λογικό θα σκεφτείτε. Και όμως και εδώ παίζουν και πάλι ρόλο ορμόνες, όπως η ωκυτοκίνη, η λεγόμενη και «ορμόνη της αγάπης» που απελευθερώνεται με την αγκαλιά.

«Τον σκέφτομαι συνέχεια!» Στον έρωτα υπάρχει συναισθηματική παράδοση στο άλλο άτομο, μία συγχώνευση μαζί του με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο σημείο που κυριαρχεί διαρκώς στις σκέψεις μας. Και πάλι, αυτό οφείλεται εν μέρει στην ωκυτοκίνη, η οποία απελευθερώνεται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του σεξ και ενισχύει το δέσιμο και τον συναισθηματικό δεσμό.

«Θέλω να είναι ευτυχισμένος!» Όταν αρχίσετε να ερωτεύεστε κάποιον, μπορεί να αισθάνεστε περισσότερο αλτρουιστές, ως σημάδι βαθιάς, μακροχρόνιας αγάπης. Πιθανό να νιώθετε ότι θέλετε και ο άλλος να είναι ευτυχισμένος και όχι μόνο εσείς. Όσο βέβαια, είναι αφοσιωμένος και εκείνος, γιατί τα πράγματα αλλάζουν αν δεν θέλει να είστε πλέον μαζί…

Βλέπουμε λοιπόν κάποια από τα σημάδια του έρωτα. Σα να χάνουμε το μυαλό μας, σαν τα πράγματα και ο κόσμος να είναι πολύ πιο όμορφα γύρω μας, γεμίζουμε ενέργεια, αισιοδοξία και χαρά. Θέλουμε ο άλλος να είναι πάντα καλά, να μην στενοχωριέται για τίποτα, να μην τον προβληματίζει τίποτα. Πόσο εύκολα όμως γυρίζουν ανάποδα όλα αυτά σε περίπτωση που εκείνος/η δεν μας θέλει άλλο πια!

Κείμενο: Μαρίνα Μόσχα
Κεντρική φωτογραφία: Istock

© 2024 tlife.gr