Site icon TLIFE

Μήπως η σχέση σου είναι τοξική;

Σε ταλαιπωρεί. Σε υποτιμά. Εξαφανίζεται για μέρες και δεν απαντάει στα τηλέφωνα ή στα μηνύματα. Σου μιλάει απότομα. Και οι καλές στιγμές είναι απλά η εξαίρεση που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Μήπως η σχέση σου σε δηλητηριάζει; Τσέκαρε τα σημάδια.

Τι τρέχει με μας τις γυναίκες δεν το καταλαβαίνω. Όταν βρίσκουμε ένα “καλό παιδί” βαριόμαστε. Κι όταν σκοντάψουμε πάνω σε έναν τύπο που μας αντιμετωπίζει σαν ιδιοκτησία του -με την κακή έννοια βεβαίως-βεβαίως, κολλάμε και σπαταλάμε στην κυριολεξία αρκετό χρόνο από τη ζωή μας σε μια σχέση που μέσα σου ξέρεις ότι πρέπει να τελειώσεις, αλλά δεν το κάνεις.

Το επιβεβαιώνει και η επιστήμη. “Υπάρχουν ερωτικές σχέσεις που δεν μας γεμίζουν απαραίτητα με χαρά, που δεν μας μεταμορφώνουν στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και κυρίως που μας ταλαιπωρούν, αλλά για έναν ανεξήγητο, γοητευτικό λόγο διατηρούμε το δηλητήριο τους στη ζωή μας” σύμφωνα με την ψυχολόγο, Δήμητρα Ζάφειρα.

Πώς θα το καταλάβεις

Να είσαι αντικειμενική και ειλικρινής με τον εαυτό σου. Η αλήθεια δεν είναι πάντα αυτή που θέλουμε, αλλά η αναγνώρισή της είναι ένα βήμα πιο κοντά στην προσωπική μας ευτυχία. Μπορεί μέσα σου να τρέφεις ελπίδες, μπορεί να εθελοτυφλείς, όμως η πραγματικότητα είναι σαφής και η Δήμητρα Ζάφειρα σε βοηθάει να την αποκρυπτογραφήσεις.

– Το βασικό χαρακτηριστικό του “δηλητηριώδους” συντρόφου είναι η τάση του για κυριαρχία. Θα θέλει να έχει τον έλεγχο της σχέσης (πράγμα που σημαίνει ότι θα καθορίζει και τη μορφή της π.χ αν θα είστε “μαζί”, αν θα έχετε ελεύθερη σχέση κτλ.). Θα αισθάνεσαι ότι σε υποτιμά, ότι υπερτονίζει τις αδυναμίες σου και ότι ο δικός σου λόγος δε μετρά και δεν έχει αξία. Αυτός θα θέτει τα όρια και τους κανόνες.

– Αν είναι ο τύπος του “σχεσάκια” θα επιδιώξει να δημιουργήσει πολύ γρήγορα σχέση εξάρτησης μαζί σου, λέγοντας και κάνοντας πράγματα που θα σου φαίνονται πρόωρα, εκβιασμένα. Αυτός είναι και εξαιρετικά ζηλιάρης. Αυτό που στην ουσία προσπαθεί είναι να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς μαζί σου και να σε απομονώσει σιγά-σιγά από το κοινωνικό, φιλικό, οικογενειακό περιβάλλον και τα ενδιαφέροντά σουό,τι δηλαδή σε κάνει αυτό που είσαι!

-Θα σου δημιουργεί την εντύπωση ότι κάτι πάει στραβά και ότι δεν θα έπρεπε να είσαι διστακτική, ενώ βρέθηκε ένας άνθρωπος που επιδιώκει να σταθεί τόσο κοντά σου. Ότι αυτός νοιάζεται, σε θέλει, δίνεται και επιδιώκει το απόλυτο δόσιμο κι εσείς έχετε αναστολές.

Τον θέλω όμως! Γιατί;

Γιατί είναι απόλυτα ερωτεύσιμος. Τοξικός μεν, γοητευτικότατος δε. Η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα μας εξηγεί: “Ο τοξικός τύπος είναι ερωτεύσιμος γιατί ενσαρκώνει το πρότυπο του άντρα που επειδή αναλαμβάνει τον έλεγχο για τα πάντα εμπνέει δυναμισμό και δείχνει ότι μπορεί να πάρει τον έλεγχο και την ευθύνη της κοινής σας ζωής. Το τίμημα, όμως, είναι ότι παίζει παιχνίδια με το μυαλό σου, ότι θα σε χειραγωγεί και θα είσαι το θύμα της σχέσης, σε μια μόνιμη τρέλα αμφισβήτησης του εαυτού και της κρίσης σου”.

Όπως κατάλαβες, ούτε τρελή είσαι, ούτε παρανοϊκή, ούτε υπερβολική. Ο τύπος παίζει με τα νεύρα σου και αμισβητεί τη λογική σου. “Υπάρχει και ο τοξικός τύπος της “on and off” σχέσης που δε θα έχεις ιδέα πότε είστε σε σχέση και πότε όχι, γιατί πολύ απλά αυτός ελέγχει τις αποστάσεις ασφαλείας (δικής του)!” συνεχίζει η κ.Ζάφειρα. “Δε θα σε βλέπει συχνά και αν για 2-3 μέρες έχετε έρθει κοντά, τις υπόλοιπες, ακριβώς για να βάλει τα όριά του και να μην εμπλακεί σε σταθερή σχέση, θα αναρωτιέσαι αν ζει!”

Έξαλλη είσαι το καταλαβαίνω. Όμως, τι να κάνεις που έπεσες θύμα της γοητείας του. Δεν φταις. “Σε περίπτωση που αισθάνεσαι ότι θα έπρεπε να έχεις καταλάβει από νωρίς την “τοξικότητα” του συντρόφου σου, μην απογοητεύεσαι. Η επικίνδυνη γοητεία αυτών των σχέσεων είναι ότι τα συμπτώματα της αρρώστιας δεν είναι ορατά ευθύς εξαρχής. Ποτέ δε βγάζεις ασφαλή συμπεράσματα όταν τα συναισθήματά σου έχουν ακραίες διακυμάνσεις και αν η σχέση σου μοιάζει με τρενάκι του τρόμου, μέσα στην ένταση και την αδρεναλίνη του να πετάς τη μια στα ουράνια και με την ίδια ευκολία να βρίσκεσαι στον πάτο.

Μια καλή ένδειξη, λοιπόν, είναι το πώς θα αισθάνεσαι εσύ για τον εαυτό σου και τη σχέση σας. Αν αυτή η σχέση θα δυναμιτίζει τις ανασφάλειές σου, την αυτοπεποίθησή σου, τη σιγουριά και θα θαμπώνει ακόμα και τα κομμάτια του εαυτού σου που μέχρι πρότινος θεωρούσες εξαιρετικά, δεν είναι η σχέση που αξίζει να έχεις”.

Βουτιά στο κενό

Πάρε λοιπόν βαθιά ανάσα, αν ανήκεις στην κατηγορία υψηλής τοξικότητας και γύρισε την πλάτη σου. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. “Από όπου και αν προέρχεται η συμπεριφορά του συντρόφου σου δεν είναι δική σου δουλειά ή ευθύνη να προσπαθήσεις να την καταλάβεις και να την εξηγήσεις” συμβουλεύει η ψυχολόγος, Δήμητρα Ζάφειρα. “Πονηρά δε σκεπτόμενη, θα έλεγα ότι ψάχνεις δικαιολογίες για να τον κατανοήσεις, ενώ ταυτόχρονα δυστυχώς δείχνεις ότι διαπραγματεύεσαι τους παραλογισμούς του και ότι εν μέρει τους ανέχεσαι και τους επιτρέπεις. Σκέψου, όμως, αυτό: έχεις πολλές ζωές να ζήσεις;”
Όχι είναι η σωστή απάντηση και για αυτό καλό είναι να την απολαύσεις, όχι να τη δηλητηριάσεις.
© 2024 tlife.gr