Νιώθεις ότι η σχέση με τον ψυχοθεραπευτή σου έχει φτάσει σε τέλμα; Μήπως έχει έρθει η ώρα να χωρίσετε; Και αν ναι, έχεις σκεφτεί τον τρόπο που θα του το πεις; Η αλήθεια είναι πως η σχέση θεραπευτή- θεραπευόμενου είναι εξίσου πολύπλοκη και σημαντική όσο και αυτή που έχεις με τον ερωτικό σου σύντροφο, τους γονείς και τα αδέλφια σου.
Για τους περισσότερους, ο ψυχολόγος (ή ψυχαναλυτής ή ψυχίατρος) είναι ένα πρόσωπο με το οποίο δημιουργείται ένας πολύ στενός δεσμός και πολλές φορές αυτό μπορεί να καταλήξει σε σχέση εξάρτησης και από τις δυο πλευρές. Εξυπακούεται πως η δουλειά του θεραπευτή επιβάλλει να είναι αποστασιοποιημένος συναισθηματικά, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που αναπόφευκτα μια από τις δυο πλευρές εμπλέκεται περισσότερο και εκεί μπορεί να δημιουργηθεί το πρόβλημα. Ποιος είναι ο σωστός -και λιγότερο άβολος- τρόπος να πεις στο ψυχοθεραπευτή σου πως θέλεις να διακόψεις;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φυσικά, το να είσαι ειλικρινής και να εξηγήσεις του λόγους για τους οποίους σταματάς τη θεραπεία είναι το πρέπον. Ωστόσο, για πολλούς αυτή είναι μια άβολη και συχνά στενάχωρη συζήτηση με αποτέλεσμα είτε να καταφεύγουν σε δικαιολογίες και είτε να αποφεύγουν την πάση θυσία τη κουβέντα.
Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ο ίδιος ο θεραπευτής δεν θέλει ή δεν μπορεί να κατανοήσει το λόγο της διακοπής, κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση αλλά και επιβαρύνει συναισθηματικά το δεύτερο μέλος. Τόσο οι ίδιοι οι ειδικοί όσο και εκείνη που έχουν αντίστοιχες εμπειρίες ως θεραπευόμενοι, συμφωνούν πως η ποιο αποτελεσματική λύση – που πολλές φορές εντάσσεται και στην ψυχοθεραπευτική δουλειά- είναι να είσαι απόλυτα ειλικρινής και να πεις αυτό που σε έφερε σε αυτή τη θέση, όσο άβολο και αν σου φαίνεται.
Κεντρική φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ