Site icon TLIFE

Μήπως τσακωνόσαστε συχνά για μικροπράγματα; Τι φταίει; Τι να κάνεις…

Fotolia

Φυσικά και τσακωνόμαστε για μικροπράγματα. Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται. Το θέμα είναι πόσο συχνά. Και στο πόσο τελικά όλο αυτό επηρρεάζει τη σχέση… Γιατί μερικές φορές, τα μικροπράγματα είναι απλά η αφορμή για να ξεσπάσει ένας τεράστιας καυγάς!

Γιατί τσακωνόμαστε;
Μπορεί να είναι ένα τηλεφώνημα που καθυστέρησε να σου κάνει, μπορεί ένα τασάκι που δεν άδειασε, λεπτομέρειες που όταν δεν επικοινωνηθούν με τον σωστό τρόπο αρκούν να ξεκινήσουν μια διαφωνία…
“Καταρχήν, το να μην τσακώνεται ποτέ ένα ζευγάρι δεν είναι απαραίτητα απόδειξη υγιούς σχέσης” διευκρινίζει η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου.
Από εκεί και πέρα… “οι μικροτσακωμοί οφείλονται τις περισσότερες φορές στο ότι δύο άνθρωποι δεν μπορούν απόλυτα να επικοινωνήσουν στην καθημερινότητά τους”. Έχουν διαφορετικούς κώδικες, διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, διαφορετικές αντιδράσεις.
“Δεν έχουμε όλοι τον ίδιο χαρακτήρα κι έτσι πολλές φορές ερχόμαστε σε ρήξη. Από εκεί και πέρα το αν θα επιλέξουμε όλο αυτό να γίνει με μια ήρεμη συζήτηση ή σε επίπεδο καυγά είναι θέμα προσωπικότητας” σημειώνει η ψυχολόγος.

Και στις καλύτερες σχέσεις…
Διαφωνίες και μικροκαυγαδάκια υπάρχουν παντού. Ακόμα και στις ισότιμες σχέσεις όπου κυριαρχεί ο σεβασμός και η κατανόηση. Είναι φυσιολογικό. Αφού παντού υπάρχουν μικρά παράπονα που πηγάζουν από την καθημερινότητα. Γιατί δεν είναι δυνατόν να συμφωνούμε σε όλα…
Το θέμα είναι ο τρόπος που διαχειρίζεσαι ένα παράπονο, ο τρόπος που το επικοινωνείς και σαφώς ο τρόπος που ο απέναντι το αντιλαμβάνεται και αντιδρά.
Τα νεύρα μου!!!
Κι εδώ, φτάνουμε σε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό στοιχείο. Εμάς τις γυναίκες και την καθημερινότητά μας. Η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου δίνει έμφαση στην καθημερινότητα της σημερινής γυναίκας η οποία είναι από τις βασικότερες αιτίες των εκνευρισμών…
“Η καθημερινότητα της γυναίκας είναι πάρα πολύ κουραστική πλέον. Ο άντρας τα τελευταία χρόνια έχει ένα ρόλο αρκετά συγκεκριμένο. Η γυναίκα είναι που έχει γίνει πάρα πολύ παραγωγική και όλο αυτό την κάνει να είναι πιο εκνευρισμένη και να μην μπορεί όπως κάνανε οι παλιές γυναίκες να αντεπεξέλθει τόσο καλά στις υποχρεώσεις της. Αυτό παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο” υπογραμμίζει η κ.Αργυρίου.
Επίσης…
Όλες όσες έχουμε ζήσει την εμπειρία της συμβίωσης γνωρίζουμε ότι η κοινή ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Εννοείται ότι έχει και τα προβλήματά της, τα οποία φυσικά οδηγούν σε μικρο-καυγαδάκια.
Και φυσικά, μια βασική αιτία είναι ότι “πολλές φορές εστιάζουμε σε ασήμαντες λεπτομέρειες που τις διογκώνουμε. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου μπορεί να υπάρχει συσσωρευμένος θυμός και να οδηγεί τον άλλον σε μια διαρκή υπερένταση” σύμφωνα με την ψυχολόγο.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ…
Η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου σου δίνει μερικά tips για το τρόπο που πρέπει να διαχειρίζεστε σωστά (με τον σύντροφό σου) τους μικροτσακωμούς.
-Αν δεν βρει το ζευγάρι άκρη μόνο του θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό. Δεν είναι απαραίτητα κακό να καυγαδίζεις με το ταίρι σου, κακό είναι να φτάνεις στα άκρα. Αν ασήμαντες λεπτομέρεις πυροδοτούν συνεχώς τεράστιους καυγάδες τότε είναι σαφές ότι υπάρχει θέμα.
-Πολλές φορές είναι πιο παραγωγικό ένας καυγάς να γίνεται “σπαστά”. Δηλαδή να μην υπάρχουν αυτά τα μεγάλα ξεσπάσματα που μαζεύεις-μαζεύεις μέσα σου, ξεσπάς και εκτονώνεσαι. Δεν είναι καλό να κρατάς πράγματα μέσα σου, γιατί η έκρηξη θα είναι μεγάλη.
-Πρέπει να γίνεται συζήτηση. Όταν προκύπτει το πρόβλημα να τα βάζετε κάτω για να αποφεύγονται οι καυγάδες και οι φασαρίες. Εξαρτάται πολύ από το πως χειρίζεστε αυτές τις διαφωνίες. Δηλαδή, ένας καυγάς εάν δώσει τέλος σε ένα πρόβλημα της καθημερινότητας είναι παραγωγικός. Εάν είναι κάτι το οποίο έχουμε καταλάβει ότι είναι στον χαρακτήρα του άλλου και δεν αλλάζει, είναι κουραστικό και εννοείται ότι δεν θα αλλάξει ποτέ.
-Το σίγουρο είναι ότι δεν ξεκινάμε ποτέ μια συζήτηση όταν είμαστε ψυχολογικά φορτισμένοι. Δηλαδή αφήνουμε 5-10 λεπτά να αποφορτιστούμε και ξεκινάμε πάντα τη συζήτηση με χαμηλό τόνο χωρίς να μειώσουμε τον άλλον με όλα αυτά που θα πούμε.
-Εάν δεν διευθετηθούν άμεσα τα προβλήματα με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται θυμός και νεύρα είναι πολύ πιθανόν να χωρίσετε.
-Οι μικρο-τσακωμοί κουράζουν αλλά δεν μπορούν να φθείρουν πάρα πολύ την σχέση όταν μιλάμε για δύο ανθρώπους που σε όλα τα υπόλοιπα τα βρίσκουν.

© 2024 tlife.gr