Και μέσα σε όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η καθεμία από εμάς, έχουμε και τους τοξικούς ανθρώπους να μας φορτίζουν αρνητικά. Ζητήσαμε τη βοήθεια της ψυχοθεραπεύτριας Ελπίδας Μ. Παναγιωτουνάκου για να μάθουμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης αυτών των ανθρώπων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έχεις νιώσει ποτέ με το που σε πλησιάζουν κάποια συγκεκριμένα άτομα να χάνεται το χρώμα από τη μέρα σου; Μία αρνητική αύρα να σε πλαισιώνει τσακίζοντας κάθε διάθεση για χαμόγελο; Έχεις σκεφτεί πως κάποια άτομα είναι σαν να ρουφούν όλη τη θετική σου ενέργεια και πως σε κάνουν να αμφιβάλεις, ακόμα και να νιώθεις μειονεκτικά για τον εαυτό σου, δημιουργώντας σου την αίσθηση πως τα κάνεις ΟΛΑ λάθος; Μήπως πλαισιώνεσαι από τοξικούς ανθρώπους οι οποίοι σου προκαλούν άγχος, θυμό και σου μεταδίδουν μια μίζερη διάθεση για ζωή μέσα από την κάθε τους λέξη;
Ξέρω πως καταλαβαίνεις πολύ καλά για ποιους μιλώ. Τους έχεις συναντήσει στο χώρο εργασίας σου την ώρα που καλείστε να ολοκληρώσετε κάποιο έργο και εκείνοι αντί να συμμετέχουν σου απαριθμούν το πόσο δύσκολη και γεμάτη αδικία είναι η ζωή τους. Έχεις κάτσει δίπλα τους στο οικογενειακό τραπέζι όπου εάν έχεις ετοιμάσει ένα χαλαρό δείπνο θα σε χαρακτηρίσουν ανεπαρκή νοικοκυρά, ενώ εάν έχεις κοπιάσει να τους περιποιηθείς θα σε αποκαλέσουν επιδειξιομανή. Έχεις προσπαθήσει να τους αγγίξεις το χέρι σε μια συντροφική σχέση με αποτέλεσμα να λάβεις το απότομο τράβηγμα που συνοδεύεται από μια βροντερή και απαξιωτική φωνή: “Μα δεν καταλαβαίνεις τις οικονομικές μας δυσκολίες; Χάδια θες τώρα;”
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Μην αφήσεις τα επικριτικά τους σχόλια, τις προσβολές και την απαισιοδοξία τους να γεμίσουν με δάκρια τα μάτια σου. Δοκίμασε κάτι από τα παρακάτω:
1. Κλείσε τα αυτιά σου.
Δημιούργησε γύρω σου μια ασπίδα προστασίας, η οποία θα κρατά μακριά σου τα άδικα και πικρόχολα σχόλια του τοξικού ατόμου που βρίσκεται δίπλα σου. Προσπάθησε να μη δίνεις σημασία σε καθετί που σου λέει, αγνοώντας τις παρατηρήσεις του (εφ’ όσον βέβαια είναι αβάσιμες).
2. Μην απολογείσαι.
Τα τοξικά άτομα έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα να σε γεμίζουν τύψεις και ενοχές. Πριν πέσεις στην παγίδα τους, αναρωτήσου: “Πόσο βάσιμα είναι τα επιχειρήματά του; Μήπως αυτήν τη στιγμή παραβιάζει κάποιο από τα βασικά ατομικά μου δικαιώματα;”
3. Προσπάθησε να μην τα παίρνεις όλα πολύ προσωπικά.
Παρατήρησε τη συμπεριφορά του ατόμου που σε ταλαιπωρεί: Είναι έτσι μαζί σου ή και με όλους τους άλλους; Σε περίπτωση που με κάποια άτομα η συμπεριφορά του είναι πιο μετρημένη, τι νομίζεις ότι συμβαίνει; Μήπως υπάρχει κάτι στη δική σου συμπεριφορά που του επιτρέπει να παραβιάζει πιο εύκολα τα όριά σου;
4. Πάρε τα μέτρα σου.
Σε περίπτωση που δεν μπορείς να απομακρύνεις εντελώς το τοξικό άτομο από τη ζωή σου, βρες μερικές δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να μην σε κατακλύζουν τα αρνητικά συναισθήματα. Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να συναντάς το άτομο αυτό πάντα μαζί με άλλους, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να περνάς όλο το χρόνο εσύ μαζί του, ή να αποφεύγεις την πραγματοποίηση των συναντήσεων στο σπίτι σου, προκειμένου να μπορείς να φύγεις όποτε θέλεις. Άλλο να είσαι μαζί του για μία ώρα και άλλο για μία ημέρα!
5. Υπερασπίσου τον εαυτό σου.
Τα τοξικά άτομα συνήθως έχουν την τάση να προσβάλουν και να γίνονται επικριτικά με το παραμικρό. Είναι πιθανό πως εκείνη τη στιγμή καταπίνεις όλο το θυμό σου και δεν μιλάς, προκειμένου να αποφύγεις μια επικείμενη σύγκρουση. Θυμήσου: Απαντάω δεν σημαίνει απαραίτητα συγκρούομαι, αρκεί να μη γίνεις εριστική και ειρωνική. Τις περισσότερες φορές χάνουμε το δίκιο μας όχι τόσο από αυτό που λέμε, αλλά από τον τρόπο και το ύφος που το λέμε!
6. Βγάλε τους από τη ζωή σου.
Σε περίπτωση που τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει αποτέλεσμα, αναρωτήσου κατά πόσο αξίζει να συναναστρέφεσαι με άτομα οι τοξίνες των οποίων σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου, σε γεμίζουν στρες και θυμό. Μην προσπαθείς να περιορίζεις τον εαυτό σου, νιώθοντας πως έτσι τους βοηθάς να επιλύσουν τα δικά τους ζητήματα. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές και για τις πράξεις του.
Ο καθένας βρίσκει την ευκαιρία να ρίξει τις τοξίνες του όταν κι εσύ του αφήνεις το περιθώριο να το κάνει. Μήπως χρειάζεται να έχεις λίγο περισσότερη πίστη στον εαυτό και την αξία σου;
Θυμήσου: Κανείς δεν μπορεί να σε πληγώσει δίχως τη συγκατάθεσή σου…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ