Αυτή είναι μία σημαντική ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και που μπορεί να μας βοηθήσει στην προσωπική μας ανάπτυξη. Όσο και να είναι πολυσύνθετη και συχνά φορτισμένη με αρνητικά συναισθήματα άγχους, φόβου, αβεβαιότητας, ανασφάλειας, κ.ά., η έννοια της κρίσης-και κανείς δεν διαφωνεί σε αυτό-μπορεί να θεωρηθεί μία καλή ευκαιρία προσωπικής ανάπτυξης στη ψυχολογία μας.
Συχνά, μία κρίση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης αλλαγής. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως όταν μας συμβαίνει αυτή η δύσκολη κατάσταση, αργά ή γρήγορα, μπαίνουμε στη διαδικασία να εξετάσουμε ή ακόμη και να επανεξετάσουμε τις διαθέσιμες επιλογές και τις προτεραιότητές μας. Μία διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη αυτογνωσία και κατανόηση των προσωπικών αναγκών και επιθυμιών μας. Πιο απλά, καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στην κατάσταση που δημιούργησε η κρίση ή στον επανασχεδιασμό ενός καλύτερου τρόπου ζωής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φυσικά για να γίνει αυτό, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε την κρίση. Αν την αρνούμαστε ή την παραβλέπουμε, τότε κολλάμε στην κατάσταση αυτή και δεχόμαστε όλες τις πιθανές συνέπειες με έναν παθητικό τρόπο. Αντίθετα, όταν δεχτούμε την κρίση, μπορούμε να αξιολογήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει και τι χρειάζεται να αλλάξει, πχ. στάσεις, συμπεριφορές, σχέσεις που δεν λειτουργούν στο παρόν και πώς μπορούμε να τις αναδιαμορφώσουμε.
Συνήθως όταν συμβαίνει κάτι σοβαρό στη ζωή μας, μπαίνουμε σε μία διαδικασία αξιολόγησης του τι είναι σημαντικό και τι όχι. Μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι δίνουμε χρόνο και ενέργεια σε πράγματα που δεν είναι τόσο σημαντικά στη ζωή μας, πράγματα που μας κρατάνε δέσμιους σε καταστάσεις που είναι εις βάρος μας. Έτσι, αρχίζουμε να εστιάζουμε σε αυτά που πραγματικά είναι σημαντικά για εμάς, όπως η υγεία, οι σχέσεις, η προσωπική μας εξέλιξη, η ποιότητα ζωής. Αρχίζουμε τον πειραματισμό με νέες στρατηγικές που ενισχύουν την ψυχική μας ανθεκτικότητα και βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων.
Κείμενο: Μαρίνα Μόσχα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κεντρική φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ