Μπορεί το «διαζύγιο ύπνου» να σώσει τη σχέση σου;

Θα μπορούσε πράγματι ο ξεχωριστός ύπνος να ενισχύσει μια σχέση; Ποια είναι τελικά τα υπέρ και κατά ενός ‘διαζυγίου ύπνου’, όπως έχει πλέον ονομαστεί; Και τέλος, μήπως είναι και αυτό άλλη μια τάση της εποχής;

Ο έρωτας περνάει και από τον ύπνο, αφού κάποιες όσο και τόσο ασήμαντες λεπτομέρειες μπορεί να σε φτάσουν στα όρια σου. Μερικά απλά και πολύ συχνά παραδείγματα είναι ο ανήσυχος ύπνος, το ροχαλητό, η μάχη για το πάπλωμα αλλά και η θερμοκρασία σώματος του συντρόφου σου. Σκεψου να προσπαθείς να κοιμηθείς δίπλα στον άνθρωπο σου ένα ζεστό βράδυ και η αγκαλιά του να μοιάζει με φούρνο! Λοιπόν δεν αξίζει να χάσεις τον ύπνο αλλά ούτε και να χαλάσεις τη σχέση σου.

Αντιθέτως, βάση ερευνών, ζευγάρια που βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις ή σε γάμο, επωφελούνται από το να κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια. Και αν αυτό δεν είναι αρκετά σαφές, αυτό που εννοούμε είναι διαφορετικά υπνοδωμάτια.

Όμως, ας αφήσουμε τις στατιστικές και τις μελέτες και ας πάρουμε ένα πραγματικό παράδειγμα. Ένα πολύ κοντινό μου παντρεμένο ζευγάρι είχε επιλέξει από την αρχή όχι μόνο να κοιμούνται σε ξεχωριστά δωμάτια αλλά σε διαφορετικούς ορόφους! Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως μιλάμε για τη δεκαετία του ’80, όταν οι προσωπικέ σχέσεις ήταν επιβαρυμένες από πολλά ταμπού. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν μαζί για 40 χρόνια, ενώ οι ίδιοι επιβεβαιώνουν πως η ερωτική έλξη δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει.

Τα οφέλη ενός διαζυγίου ύπνου

Για αρχή, ένα διαζύγιο ύπνου μπορεί να σημαίνει μια πιο ξεκούραστη νύχτα, αφού έχεις τον απόλυτο έλεγχο του περιβάλλοντος ύπνου σου — πηγαίνεις για ύπνο την ώρα που εσύ θέλεις. Αλλά θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει τον ρομαντισμό και την ιδιωτικότητα αλλά  και το σεβασμό προς και από τον σύντροφο σου.

Μπορείς να δοκιμάσεις ένα εναλλασσόμενο πρόγραμμα ύπνου – για παράδειγμα να κοιμάστε χωριστά από Κυριακή βράδυ έως Πέμπτη βράδυ και στη συνέχεια μαζί το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου, ειδικά καθώς εξερευνάτε αυτή τη νέα καθημερινότητα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα διαζύγιο ύπνου μπορεί ακόμη και να είναι απαραίτητο για να μην φτάσετε στον χωρισμό. Το να κοιμάστε χώρια μπορεί αρχικά να φέρει μια αναστάτωση και απειλή για τη σχέση, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι μια σταθερή λύση για να σωθεί. Η στιγμή να σκεφτείτε ένα διαζύγιο ύπνου είναι όταν αρχίσει να δημιουργείται δυσαρέσκεια ή όταν ο ένας σύντροφος σηκώνεται συνεχώς επειδή δεν μπορεί να κοιμηθεί.

Ωστόσο, είναι κάποια πράγματα που είναι βασικά. Βεβαιώσου ότι εσύ και ο σύντροφος σου είστε στο ίδιο μήκος κύματος καθώς σχεδιάζετε τις νέες ρυθμίσεις ύπνου σας. Συζητήστε το και βρείτε εσείς το πώς και το πότε. Τίποτα από τα παραπάνω δεν πρέπει να είναι μόνιμο ή καταναγκαστικό σε οποιοδήποτε σημείο.

Αν ο ξεχωριστός ύπνος είναι η λύση που χρειαζόσασταν, αυτό είναι υπέροχο. Και αν δεν λειτουργήσει, μπορείς πάντα να το αλλάξεις. Εν τέλει έχει να κάνει με τα όρια τόσο τα δικά σου όσο και του άλλου.

Εάν μπορείτε να συνυπάρξετε με έναν ανήσυχο ύπνο τότε το πρόβλημα έχει ήδη λυθεί. Αν αυτό που θέλετε είναι ένα πιο άνετο κρεβάτι ή ένα μεγαλύτερο στρώμα, κάντε το! Στην τελική ο στόχος είναι εσύ και ο σύντροφος σου να κοιμάστε όσο το δυνατόν καλύτερα και να διατηρείται τη σωματική επαφή, ώστε η σχέση σας να ευδοκιμεί όλες τις ώρες.

Φωτογραφίες: iStock

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164