Οι 4 τύποι φιλενάδων που σε εκνευρίζουν! Πώς να τις αντιμετωπίσεις…

Οι φίλες μας! Οι κολλητές μας. Εκείνες που μοιραζόμαστε τα πάντα. Εκείνες που αγαπάμε. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες… Που μας δυσκολεύουν, που μας προβληματίζουν, που μας υπονομεύουν.

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη μας βοηθάει να αναλύσουμε 4 “επικίνδυνους” τύπους φιλενάδων και μας δείχνει το σωστό τρόπο να τις αντιμετωπίσουμε…
1. Η ΦΙΛΗ-ΚΑΡΜΠΟΝ

Κάνεις τα μαλλιά σου κοτσίδες. Την επόμενη μέρα εμφανίζεται με κοτσίδες. Κάνεις τα μαλλιά σου μπούκλες. Την επόμενη εμφανίζεται με μπούκλες. Καμία κουβέντα, κανένα σχόλιο. Το σκέφτηκε μόνη της, διαφημίζει στους γύρω. Επαναλαμβάνει ατάκες σου, απόψεις που έχεις σε διάφορα θέματα…
Σε αντιγράφει. Δεν είναι η ιδέα σου. Κάνει ό, τι κάνεις. Στο ντύσιμο, στο μακιγιάζ, στη συμπεριφορά. Επαναλαμβάνει τις ατάκες σου. Τόσο που μερικές φορές τρομάζεις…
Για ποιο λόγο το κάνει;
“Είναι άτομο ανασφαλές, που δεν έχει φτιάξει τη δική της προσωπικότητα. Μην έχοντας το δικό της εαυτό προσπαθεί να αντιγράψει κάποιον που είναι κοντά της, δηλαδή τη φίλη της, για να νιώθει κι εκείνη ότι κάτι είναι. Μη μπορώντας να φτιάξει τα δικά της χαρακτηριστικά, τον δικό της τύπο, αντιγράφει τον δικό σου. Δεν έχει καταφέρει να έχει δικό της τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς, εμφάνισης, δεν εμπιστεύεται ότι είναι ικανή να κάνει κάτι από μόνη της”.
Πώς να την αντιμετωπίσεις
“Καταρχήν, εφόσον είναι φίλη σου θα πρέπει να της μιλήσεις με ειλικρίνεια, χωρίς όμως κακεντρέχεια και να της υποδείξεις ότι είναι λάθος να κάνει ό, τι κάνεις κι εσύ.
Ανεβάζουμε την αυτοεκτίμησή της και εξηγούμε ότι και εκείνη έχει θετικά στοιχεία, ο καθένας έχει πράγματα δικά του και δεν χρειάζεται να παίρνει από τους άλλους.
Μπορεί να το κάνει και χωρίς να το καταλαβαίνει. Έτσι, πρέπει να της δείξεις ότι δεν πρέπει να το κάνει γιατί έχει πολύ καλά στοιχεία η ίδια και πρέπει να αναπτύξει την δική της προσωπικότητα.
Αυτό πρέπει να της το επισημαίνεις με χιούμορ και συχνά ώστε να γίνονται διορθώσεις. Δεν πρέπει να περιμένεις να μαζεύονται πράγματα, αλλά κάθε φορά που την βλέπεις να σε αντιγράφει, με αγάπη και καλή διάθεση να της υποδεικνύεις ότι πάλι σε αντέγραψε”.
2. Η ΦΙΛΗ-ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΠΡΟΣΟΧΗ
Θέλει πάντα να την προσέχουν όλοι, να είναι το κέντρο του κόσμου και κάνει τα πάντα για αυτό. Μιλάει σε όλους, χορεύει με όλους και αρκετές φορές προκαλεί…
Για ποιο λόγο το κάνει;
“Γιατί δεν αισθάνεται καλά με τον εαυτό της. Δεν έχει αυτοπεποίθηση, δεν έχει καλή αυτοεικόνα. Νιώθει ανασφάλεια και με το να τραβάει με κάθε τρόπο την προσοχή πάνω της την κάνει να νιώθει ότι είναι σημαντική, γιατί πιστεύει ότι δεν είναι. Έτσι, λοιπόν, μιλάει σε όλους, κουνιέται, κοπανιέται για να τραβήξει την προσοχή επάνω της επειδή πιστεύει ότι δεν την έχει”
Πως να την αντιμετωπίσεις
“Πρέπει να της μιλήσεις με γλυκύτητα, με αγάπη, με καλοσύνη. Διακριτικά αλλά με ειλικρίνεια. Εξήγησέ της ότι αυτά που κάνει δεν βοηθούν την εικόνα της, αντίθετα την υπονομεύουν. Είναι εμφανές ότι προσπαθεί να τραβήξει το ενδιαφέρον και το καταλαβαίνουν όλοι και δεν είναι υπέρ της.
Πρέπει να την ενθαρρύνεις και να της δώσεις επιβεβαίωση ότι είναι πάρα πολύ καλή, ότι αξίζει και ότι το ενδιαφέρον το τραβάει χωρίς να προσπαθήσει. Διότι έχει διάφορα στοιχεία που πρέπει να της τα δείξεις και μέσα από τα δυνατά της σημεία θα μπορέσει όλοι να την προσέξουν χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει σε τέτοιου είδους τεχνάσματα τα οποία την αδικούν”
3. Η ΦΙΛΗ-ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΕ ΜΕΝΑ
Απόλυτα διεκδικητική. Συμπεριφέρεται σαν να είστε ζευγάρι. Εκνευρίζεται όταν αργείς να της τηλεφωνήσεις, κάνει σκηνές ζηλοτυπίας αν τολμήσεις να βγεις με άλλους φίλους χωρίς να της πεις, σε θέλει μόνο για τον εαυτό της. Έχει άποψη για τα πάντα στη ζωή σου, επεμβαίνει παντού.
Για ποιο λόγο το κάνει;
“Εδώ έχεις να κάνεις με χαρακτήρα κτητικό και διεκδικητικό, που είναι μέσα στην προσωπικότητα του ατόμου. Είναι ένα άτομο το οποίο νιώθει προσωπική ανασφάλεια. Φοβάται μην μείνει μόνη ή πιστεύει ότι δεν θα την ξαναέχει κανένας φίλη. Έτσι κολλάει στη φιλία σας και προσπαθεί να σε μονοπωλήσει”.
Πως να την αντιμετωπίσεις
“Για να την αντιμετωπίσεις θα πρέπει να την οριοθετήσεις: από τη μία δείχνοντάς της μέχρι που μπορεί να φτάνει σαν φίλη, από την άλλη να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου για την ανεξαρτησία σου και την αυτάρκειά σου.
Όταν το παρακάνει θα της λες: “Ώπα! Φίλη… φίλη… αλλά αυτό είναι δική μου υπόθεση” ή “Σε ευχαριστώ που νοιάζεσαι, αλλά είμαι αρκετά μεγάλη να το αντιμετωπίσω μόνη μου”. Κανένας δεν μπορεί να σε κάνει ό, τι θέλει”.
4. Η ΦΙΛΗ-ΦΙΔΙ

Μιλάει πίσω από την πλάτη σου. Μαθαίνεις διάφορα που λέει, ενώ η συμπεριφορά της μπροστά σου είναι πολύ φιλική. Σε κουτσομπολεύει και φυσικά τα μυστικά σου δεν παραμένουν μυστικά…
Γιατί ποιο λόγο το κάνει;
“Είναι ένα άτομο το οποίο δεν έχει καλοσύνη μέσα του και το να μην έχει καλοσύνη σημαίνει ότι δεν τα έχει βρει με τον εαυτό του.
Ένας άνθρωπος που είναι ισορροπημένος δεν θα έκανε ποτέ πίσω από την πλάτη σου πράγματα αλλά θα ερχόταν με αγάπη, καλοσύνη και διακριτικότητα και θα σου έλεγε τι δεν κάνεις καλά. Θα σου έλεγε ότι κάτι άσχημο βγάζεις.
Ένας άνθρωπος που σου σκάβει το λάκκο πίσω από την πλάτη σου σημαίνει ότι δεν τα έχει καλά με τον εαυτό του, ότι είναι γεμάτος κακία λόγω των προσωπικών του ελλειμμάτων”.
Πως να την αντιμετωπίσεις
“Πρέπει πρώτα να της εξηγήσεις πως έχεις καταλάβει το ρόλο που παίζει, να της υποδείξεις ότι δεν έχει κανένα λόγο να φέρεται έτσι και να προσπαθήσει να βρει την ισορροπία και την ευτυχία μέσα της.
Όχι να προσπαθεί τα δικά της ελλείμματα να τα καλύπτει με το να παρακολουθεί, να κατασκοπεύει, να υπονομεύει, να κουτσομπολεύει και να καταστρέφει τις ζωές των άλλων. Να την οριοθετήσεις, να θυμώσεις μαζί της και να της το δείχνεις κάθε φορά που ανακαλύπτεις ότι προσπαθεί να σου κάνει ζημιά.
Στο τέλος, αν δεν το καταλάβει και το συνεχίσει να την απομακρύνεις από την ζωή σου και να μην την έχεις πια φίλη”.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164